Translate

Μηνάς Τσοχατζόπουλος (Μαξ Ρόμαν)

Ο Μηνάς Τσοχατζόπουλος (Θεσσαλονίκη, 24 Μαΐου 1938 – Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2002), γνωστός και με το ψευδώνυμο Μαξ Ρόμαν, υπήρξε πολυσχιδής και επιδραστική φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου, με πλούσια δράση ως παραγωγός, ηθοποιός και στενός συνεργάτης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών.

Πρώτα χρόνια και σταδιοδρομία
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Μηνάς Τσοχατζόπουλος από νωρίς ήλθε σε επαφή με τον χώρο της τέχνης και ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, στον οποίο αφιερώθηκε με πάθος. Υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες παραγωγούς που έδρασαν με επαγγελματισμό και εξωστρέφεια, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη και διεθνοποίηση του ελληνικού σινεμά.

Παραγωγικό έργο
Κατά τη διάρκεια της μακράς του πορείας, υπήρξε βασικός συντελεστής στην παραγωγή πολλών ελληνικών και διεθνών ταινιών. Ενδεικτικά, είχε ενεργό ρόλο στην οργάνωση της παραγωγής σε σημαντικά φιλμ όπως:

"The Guns of Navarone" (1961), με πρωταγωνιστές τον Γκρέγκορι Πεκ και τον Άντονι Κουίν – γυρίστηκε στη Ρόδο.

"Zorba the Greek" (1964), σκηνοθεσίας Μιχάλη Κακογιάννη, βασισμένο στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

"Ηλέκτρα" (1962), επίσης σε σκηνοθεσία Κακογιάννη – υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Υπήρξε επίσης παρών στην παραγωγή ελληνικών κλασικών ταινιών όπως "Η κάλπικη λίρα" και "Το κορίτσι με τα μαύρα".

Με την ιδιότητα του παραγωγού, εργάστηκε μεθοδικά ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει κινηματογραφικό προορισμό για διεθνείς παραγωγές, αναδεικνύοντας το φυσικό τοπίο και την πολιτισμική ταυτότητα της χώρας.

Εμφανίσεις ως ηθοποιός
Παράλληλα με την παραγωγική του δραστηριότητα, εμφανίστηκε και ως ηθοποιός σε αρκετές ταινίες, με πιο γνωστή την τελευταία του συμμετοχή στο φιλμ «Αυτή η νύχτα μένει» (1999), μια ταινία-τομή στον νεότερο ελληνικό κινηματογράφο.

Συμμετοχή σε φεστιβάλ
Το 1991, ήταν υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αν και τελικά τη θέση ανέλαβε ο Μισέλ Δημόπουλος. Παρ’ όλα αυτά, ο Τσοχατζόπουλος είχε στενή σχέση με το Φεστιβάλ και ευρύτερα με τη φεστιβαλική κοινότητα, συμμετέχοντας ενεργά σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως αυτά των Καννών και της Βενετίας, προωθώντας τις ελληνικές παραγωγές στο εξωτερικό.

Εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο
Κατά τη διάρκεια της πορείας του, παρέδιδε σεμινάρια σε νέους κινηματογραφιστές και έγραφε δοκίμια και άρθρα για την παραγωγή και την αισθητική του κινηματογράφου. Πίστευε στον κινηματογράφο ως μορφή πολιτιστικής διπλωματίας και κοινωνικής παιδείας.

Τελευταία χρόνια και θάνατος
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε ασθενής, καθηλωμένος στο κρεβάτι, σε διαμέρισμα κοντά στην οδό Αχαρνών στην Αθήνα. Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 2002 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ανάμεσα στους στενούς του φίλους ήταν ο ηθοποιός Πάντης Κούσης και ο τραγουδιστής και πρώην χορευτής Μιχάλης Ραζής.

Ο Μηνάς Τσοχατζόπουλος άφησε πίσω του ένα ανεκτίμητο έργο και μια πλούσια κληρονομιά στον ελληνικό κινηματογράφο. Η συνεισφορά του στην παραγωγή, στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας, και η προώθηση της ελληνικής εικόνας στο εξωτερικό τον καθιστούν μια μορφή με μακρά επίδραση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.
Φιλμογραφία
Ως ηθοποιό
Έτος Τίτλος Ρόλος
1957 3 τρελοί ντετέκτιβ
1960 2.000 ναύτες κι ένα κορίτσι
1961 Ο παλικαράς
1962 Ο χρυσός και ο τενεκές
1962 Έγκλημα στην Ομόνοια
1963 Αυτό το κάτι άλλο φίλος Τέλη
1963 Μικροί και μεγάλοι εν δράσει
1966 Φουσκοθαλασσιές
1967 Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000 πρώκτωρ Μου Φου
1967 Ο δρόμος της Κορίνθου (La route de Corinthe) 
1968 Μια μέρα, ο πατέρας μου 
1968 Στα σύνορα της προδοσίας κομισάριος 
1969 Θου- Βου φαλακρός πράκτωρ , επιχείρησις Γης Μαδιάμ διαιτητής
1970 Οι αριστόγατες Άγγλος γάτος (φωνή) 
1977 Άρχοντες
2000 Αυτή η νύχτα μένει

Ως σεναριογράφος
1977 Οι απάνθρωποι

Σχόλια