Ο κώδικας Μπράιγ και ο Ελληνικός κώδικας Μπράιγ
Μπράιγ είναι ένα σύστημα γραφής αφής που χρησιμοποιείται από άτομα με προβλήματα όρασης. Μπορεί να διαβαστεί είτε σε ανάγλυφο χαρτί είτε μέσω ανανεώσιμων οθονών Μπράιγ που συνδέονται με υπολογιστές και έξυπνες συσκευές. Το Μπράιγ μπορεί να γραφτεί με τη χρήση πλάκας και γραφίδας, γραφομηχανής Μπράιγ, ηλεκτρονικού σημειωματάριου Μπράιγ ή με τη βοήθεια υπολογιστή συνδεδεμένου σε ανάγλυφο εκτυπωτή Μπράιγ.
Ο Λουί Μπράιγ (4 Ιανουαρίου 1809 – 6 Ιανουαρίου 1852) ήταν Γάλλος δάσκαλος και εφευρέτης ενός συστήματος ανάγνωσης και γραφής που φέρει το όνομά του, το μπράιγ, το οποίο προορίζεται για χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης. Το σύστημά του χρησιμοποιείται παγκοσμίως και παραμένει σχεδόν αμετάβλητο μέχρι σήμερα.
Το σύστημα Μπράιγ πήρε το όνομά του από τον δημιουργό του, τον Λουί Μπράιγ, έναν Γάλλο που έχασε την όρασή του λόγω παιδικού ατυχήματος. Το 1824, σε ηλικία δεκαπέντε ετών, ανέπτυξε τον κώδικα Μπράιγ βασισμένο στο γαλλικό αλφάβητο, ως βελτίωση ενός προϋπάρχοντος συστήματος νυχτερινής γραφής. Δημοσίευσε το σύστημά του, το οποίο αργότερα συμπεριέλαβε και μουσική σημειογραφία, το 1829. Η δεύτερη αναθεώρηση, που δημοσιεύτηκε το 1837, ήταν η πρώτη δυαδική μορφή γραφής στη σύγχρονη εποχή.
Ο Μπράιγ τυφλώθηκε από το ένα μάτι σε ηλικία τριών ετών. Αυτό συνέβη λόγω ενός ατυχήματος με ένα βελονάκι ραψίματος στο εργαστήριο του πατέρα του. Στη συνέχεια, επήλθε μόλυνση η οποία εξαπλώθηκε και στα δύο μάτια, με αποτέλεσμα την πλήρη τύφλωση. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν πολλές πηγές βοήθειας για τους τυφλούς, αλλά ο Μπράιγ διαπρέπει στις σπουδές του και πήρε υποτροφία στο Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους στη Γαλλία. Ενώ ήταν ακόμα μαθητής εκεί, άρχισε να αναπτύσσει ένα σύστημα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Εμπνευσμένος από ένα σύστημα που εφηύρε ο Σαρλ Μπαρμπιέ, η νέα μέθοδος του Μπράιγ ήταν πιο συμπαγής και διευκόλυνε διάφορες χρήσεις, περιλαμβανομένης της μουσικής. Παρουσίασε το έργο του στους συμμαθητές του για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν 15 ετών.
Στην ενήλικη ζωή του, ο Μπράιγ εργάστηκε ως καθηγητής στο Ινστιτούτο και είχε μια ενασχόληση με τη μουσική, αλλά πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του τελειοποιώντας και επεκτείνοντας το σύστημά του. Το σύστημά του παρέμεινε αχρησιμοποίητο από τους περισσότερους δασκάλους για πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, αλλά η ιστορία αναγνώρισε το μπράιγ ως μια επαναστατική εφεύρεση, και έχει προσαρμοστεί για χρήση σε γλώσσες παγκοσμίως.
Οι χαρακτήρες του Μπράιγ σχηματίζονται με τη χρήση έξι ανάγλυφων κουκκίδων, διατεταγμένων σε πλέγμα 3 × 2, που ονομάζεται κελί Μπράιγ. Ο αριθμός και η διάταξη αυτών των κουκκίδων διακρίνει τους χαρακτήρες μεταξύ τους. Δεδομένου ότι τα διάφορα αλφάβητα Μπράιγ δημιουργήθηκαν ως κώδικες μεταγραφής της εκτυπωμένης γραφής, οι αντιστοιχίσεις (σύνολα συμβόλων) διαφέρουν από γλώσσα σε γλώσσα και μερικές φορές και μέσα στην ίδια. Στα αγγλικά, για παράδειγμα, υπάρχουν τρία επίπεδα Μπράιγ:
Απλό Μπράιγ – κατά λέξη μεταγραφή για βασική μόρφωση
Συμβολικό Μπράιγ – με συντμήσεις και σύμβολα για οικονομία χώρου
Προχωρημένο Μπράιγ – προσωπικές στενογραφίες που δεν είναι τυποποιημένες
Εκτός από το κείμενο Μπράιγ (γράμματα, σημεία στίξης, συντομογραφίες), είναι επίσης δυνατό να δημιουργηθούν ανάγλυφες εικόνες και γραφήματα, με γραμμές που είναι είτε συνεχείς είτε αποτελούνται από σειρές κουκκίδων, βέλη και σύμβολα μεγαλύτερα από τις κουκκίδες Μπράιγ. Ένα πλήρες κελί Μπράιγ περιλαμβάνει έξι κουκκίδες σε δύο στήλες, με τρεις κουκκίδες σε κάθε στήλη. Οι θέσεις των κουκκίδων αριθμούνται από το ένα έως το έξι. Υπάρχουν 64 πιθανοί συνδυασμοί, συμπεριλαμβανομένης της κενής θέσης για διαστήματα. Οι διατάξεις των κουκκίδων μπορούν να αντιπροσωπεύουν γράμματα, αριθμούς, σημεία στίξης ή ακόμα και ολόκληρες λέξεις.
Η πρώιμη εκπαίδευση στο Μπράιγ είναι ζωτικής σημασίας για τη μόρφωση, την εκπαίδευση και την απασχόληση των ατόμων με τύφλωση. Παρά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως τα λογισμικά ανάγνωσης οθόνης που διαβάζουν τις πληροφορίες φωνητικά, το Μπράιγ προσφέρει στους τυφλούς πρόσβαση στην ορθογραφία, τη στίξη και άλλες πτυχές της γραπτής γλώσσας που είναι λιγότερο προσιτές μόνο μέσω ήχου.
Παρόλο που ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι οι τεχνολογίες που βασίζονται στον ήχο θα μειώσουν την ανάγκη για Μπράιγ, οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως οι οθόνες Μπράιγ, συνεχίζουν να το καθιστούν πιο προσιτό και διαθέσιμο. Οι χρήστες του Μπράιγ τονίζουν ότι το Μπράιγ παραμένει εξίσου σημαντικό για τους τυφλούς, όπως η τυπωμένη γραφή για τους βλέποντες.
Ιστορία
Το σύστημα Μπράιγ βασίστηκε σε έναν κώδικα αφής, που σήμερα είναι γνωστός ως «νυχτερινή γραφή» (night writing), τον οποίο ανέπτυξε ο Σαρλ Μπαρμπιέ. (Ο όρος «νυχτερινή γραφή» αποδόθηκε αργότερα, όταν εξετάστηκε η χρήση του ως μέσο σιωπηλής επικοινωνίας των στρατιωτών τη νύχτα, χωρίς φωτισμό. Ωστόσο, τα γραπτά του Μπαρμπιέ δεν χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο και υποδηλώνουν ότι αρχικά σχεδιάστηκε ως μια απλούστερη μορφή γραφής και για άτομα με προβλήματα όρασης.)
Στο σύστημα του Μπαρμπιέ, ομάδες 12 ανάγλυφων κουκκίδων χρησιμοποιούνταν για την κωδικοποίηση 36 διαφορετικών ήχων. Ο Μπράιγ εντόπισε τρία βασικά μειονεκτήματα του κώδικα αυτού:
Τα σύμβολα αντιπροσώπευαν φωνητικούς ήχους και όχι γράμματα του αλφαβήτου, κάτι που καθιστούσε αδύνατη την ορθογραφική αναπαράσταση των λέξεων.
Τα σύμβολα των 12 κουκκίδων δεν μπορούσαν εύκολα να χωρέσουν κάτω από το ακροδάχτυλο του αναγνώστη, με αποτέλεσμα να απαιτείται η μετακίνησή του για την ανάγνωση κάθε συμβόλου, επιβραδύνοντας τη διαδικασία. (Αυτό συνέβαινε επειδή το σύστημα του Μπαρμπιέ βασιζόταν μόνο στον αριθμό των κουκκίδων σε δύο στήλες των έξι, και όχι στο σχέδιο των κουκκίδων.)
Ο κώδικας δεν περιείχε σύμβολα για αριθμούς ή σημεία στίξης.
Η λύση του Μπράιγ ήταν η χρήση κελιών των 6 κουκκίδων και η αντιστοίχιση ενός συγκεκριμένου μοτίβου σε κάθε γράμμα του αλφαβήτου. Επιπλέον, ανέπτυξε σύμβολα για την αναπαράσταση αριθμών και σημείων στίξης.
Αρχικά, το Μπράιγ ήταν μια κατά λέξη μεταγραφή του γαλλικού αλφαβήτου, αλλά σύντομα δημιουργήθηκαν διάφορες συντομογραφίες (συμβάσεις) και ακόμη και λογογράμματα, μετατρέποντάς το σε ένα σύστημα πιο κοντά στη στενογραφία.
Σήμερα, υπάρχουν κώδικες Μπράιγ για περισσότερες από 133 γλώσσες.
Στα αγγλικά, υπήρχαν παραδοσιακά διάφορες παραλλαγές του κώδικα Μπράιγ στις αγγλόφωνες χώρες. Το 1991 ξεκίνησε η προσπάθεια τυποποίησης αυτών των κωδίκων. Το Ενοποιημένο Αγγλικό Μπράιγ (Unified English Braille – UEB) έχει υιοθετηθεί από όλες τις επτά χώρες-μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Αγγλικού Μπράιγ (ICEB), καθώς και από τη Νιγηρία.
Για τους τυφλούς αναγνώστες, το Μπράιγ αποτελεί ένα ανεξάρτητο σύστημα γραφής, αντί για έναν κώδικα μεταγραφής της έντυπης ορθογραφίας.
Προέλευση
Το Μπράιγ προέρχεται από το λατινικό αλφάβητο, έστω και έμμεσα. Στο αρχικό σύστημα του Μπράιγ, τα μοτίβα των κουκκίδων αντιστοιχήθηκαν στα γράμματα με βάση τη σειρά τους στο τότε γαλλικό αλφάβητο, με τα τονισμένα γράμματα και το γράμμα "w" να τοποθετούνται στο τέλος.
Σε αντίθεση με την εκτυπωμένη γραφή, η οποία αποτελείται κυρίως από αυθαίρετα σύμβολα, το αλφάβητο Μπράιγ ακολουθεί μια λογική ακολουθία. Τα πρώτα δέκα γράμματα του αλφαβήτου (a–j) χρησιμοποιούν τις τέσσερις ανώτερες θέσεις κουκκίδων: ⠁⠃⠉⠙⠑⠋⠛⠓⠊⠚. Αυτά τα σύμβολα αντιπροσωπεύουν επίσης τους αριθμούς 1–9 και το 0, σε ένα αριθμητικό σύστημα παρόμοιο με τους ελληνικούς αριθμούς και άλλες παραλλαγές, όπως οι εβραϊκοί και οι κυριλλικοί αριθμοί.
Παρόλο που η αντιστοίχιση των κουκκίδων δεν ακολουθεί μια προφανή σειρά, τα κελιά με τις λιγότερες κουκκίδες έχουν αποδοθεί στα τρία πρώτα γράμματα (a, b, c) και στους τρεις φωνήεντες (a, e, i), ενώ οι ζυγοί αριθμοί 4, 6, 8, 0 σχηματίζουν ορθές γωνίες.
Τα επόμενα δέκα γράμματα (k–t) είναι πανομοιότυπα με τα a–j, με την προσθήκη μιας κουκκίδας στη θέση 3: ⠅⠇⠍⠝⠕⠏⠟⠗⠎⠞.
Προέλευση των 26 γραμμάτων Μπράιγ του βασικού λατινικού αλφαβήτου από τους 10 αριθμητικούς ψηφίους
Η επόμενη δεκάδα γραμμάτων (δεύτερη «δεκαετία») είναι ίδια με την πρώτη, αλλά με επιπλέον κουκκίδες στις θέσεις 3 και 6 (πράσινες κουκκίδες στις κάτω σειρές των κελιών του πίνακα). Το γράμμα "w" έλειπε, καθώς δεν ήταν μέρος του επίσημου γαλλικού αλφαβήτου την εποχή του Μπράιγ. Η γαλλική σειρά αυτής της δεκαετίας ήταν u v x y z ç é à è ù (⠥⠧⠭⠽⠵⠯⠿⠷⠮⠾).
Η τρίτη δεκάδα γραμμάτων, που τελειώνει με το "w", είναι πάλι ίδια, με τη διαφορά ότι στη σειρά αυτή χρησιμοποιείται η θέση 6 (μοβ κουκκίδα στην κάτω δεξιά γωνία του κελιού στον παραπάνω πίνακα), χωρίς κουκκίδα στη θέση 3. Στο γαλλικό Μπράιγ, αυτά είναι τα γράμματα â ê î ô û ë ï ü œ w (⠡⠣⠩⠹⠱⠫⠻⠳⠪⠺). Το γράμμα "w" προστέθηκε στο τέλος των 39 γραμμάτων του γαλλικού αλφαβήτου για να εξυπηρετήσει την αγγλική γλώσσα.
Η σειρά a–j, μετατοπισμένη προς τα κάτω κατά μία θέση κουκκίδας (⠂⠆⠒⠲⠢⠖⠶⠦⠔⠴), χρησιμοποιείται για τη στίξη. Τα γράμματα "a" ⠁ και "c" ⠉, που χρησιμοποιούν μόνο κουκκίδες στην επάνω σειρά, μετατοπίστηκαν κατά δύο θέσεις για το απόστροφο και την παύλα: ⠄⠤. (Αυτές είναι επίσης οι διακριτικές κουκκίδες της δεύτερης και τρίτης δεκαετίας, που φαίνονται στην αριστερή πλευρά του παρακάτω πίνακα.)
Επιπλέον, υπάρχουν δέκα μοτίβα βασισμένα στα δύο πρώτα γράμματα (⠁⠃) με τις κουκκίδες τους μετατοπισμένες προς τα δεξιά. Αυτά αποδόθηκαν σε μη γαλλικά γράμματα (ì ä ò ⠌⠜⠬) ή εξυπηρετούν μη αλφαβητικές λειτουργίες:
⠈ (εκθέτης, στα αγγλικά χρησιμοποιείται και για τον τόνο),
⠘ (πρόθεμα νομισμάτων),
⠨ (κεφαλαίο γράμμα, στα αγγλικά χρησιμοποιείται και ως δεκαδικό σημείο),
⠼ (πρόθεμα αριθμών),
⠸ (σημείο έμφασης),
⠐ (πρόθεμα συμβόλων).
Το σύγχρονο σύστημα Μπράιγ αποτελείται από 64 πιθανά μοτίβα κουκκίδων (συμπεριλαμβανομένου του κενού κελιού για τα διαστήματα), επιτρέποντας την αναπαράσταση γραμμάτων, αριθμών, σημείων στίξης, μουσικής σημειογραφίας και άλλων ειδικών συμβόλων.
Τα 64 σύγχρονα κελιά Μπράιγ
Οι πρώτες τέσσερις δεκαετίες του Μπράιγ είναι παρόμοιες, καθώς η αριθμητική ακολουθία επεκτείνεται με την προσθήκη των κουκκίδων της δεκαετίας, ενώ στην πέμπτη δεκαετία η επέκταση γίνεται με μετατόπιση προς τα κάτω.
Αρχικά, υπήρχαν εννέα δεκαετίες. Η πέμπτη έως την ένατη χρησιμοποιούσαν παύλες εκτός από κουκκίδες, αλλά αποδείχτηκαν δύσκολες στην αφή υπό κανονικές συνθήκες και εγκαταλείφθηκαν γρήγορα. Από την αρχή, αυτές οι πρόσθετες δεκαετίες μπορούσαν να αντικατασταθούν με το σύμβολο αριθμού (⠼), εφαρμοσμένο στις προηγούμενες δεκαετίες. Ωστόσο, αυτό επικράτησε κυρίως για τα ψηφία (η παλιά πέμπτη δεκαετία αντικαταστάθηκε από ⠼ που εφαρμόστηκε στην πρώτη δεκαετία). Η παύλα που καταλάμβανε την επάνω σειρά της αρχικής έκτης δεκαετίας απλά παραλείφθηκε, δημιουργώντας τη σύγχρονη πέμπτη δεκαετία. (Βλ. Μπράιγ του 1829.)
Αντιστοίχιση
Ιστορικά, έχουν υπάρξει τρεις αρχές στην αντιστοίχιση των τιμών ενός γραμμικού συστήματος γραφής (τυπωμένου κειμένου) με το Μπράιγ:
Χρήση των αρχικών γαλλικών τιμών γραμμάτων του Λουί Μπράιγ
Αντιστοίχιση των γραμμάτων του Μπράιγ με τη σειρά του τυπωμένου αλφαβήτου
Αντιστοίχιση των γραμμάτων με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας της γραφής σε Μπράιγ
Βάσει διεθνούς συμφωνίας, τα περισσότερα αλφάβητα Μπράιγ ακολουθούν τη γαλλική αλφαβητική σειρά για τα 26 γράμματα του βασικού λατινικού αλφαβήτου. Υπήρξαν προσπάθειες ενοποίησης των γραμμάτων πέρα από αυτά τα 26 (βλ. διεθνές Μπράιγ), αλλά παραμένουν διαφορές, όπως στο γερμανικό Μπράιγ. Αυτή η ενοποίηση αποφεύγει το χάος κάθε χώρας να αναδιατάσσει τον κώδικα Μπράιγ ώστε να ταιριάζει με τη σειρά του τυπωμένου αλφαβήτου της, όπως συνέβη στο αλγερινό Μπράιγ, όπου οι κώδικες ανατέθηκαν εκ νέου αριθμητικά για να ταιριάζουν με την αλφαβητική σειρά της αραβικής γλώσσας, χωρίς ιδιαίτερη σχέση με τις τιμές που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες. Το ίδιο συνέβη σε μια πρώιμη αμερικανική εκδοχή του αγγλικού Μπράιγ, όπου τα γράμματα "w, x, y, z" ανακατανεμήθηκαν ώστε να ταιριάζουν με την αγγλική αλφαβητική σειρά.
Ένας κανόνας που εφαρμόζεται μερικές φορές για τα γράμματα πέρα από τα βασικά 26 είναι η εκμετάλλευση της φυσικής συμμετρίας των μοτίβων Μπράιγ, αποδίδοντας, για παράδειγμα, ένα ανεστραμμένο "n" στο "ñ" ή ένα αναποδογυρισμένο "s" στο "sh". (Βλ. ουγγρικό Μπράιγ και Μπράιγ Μπαράτι, όπου αυτό εφαρμόζεται εν μέρει.)
Η τρίτη αρχή ήταν η ανάθεση των κωδίκων Μπράιγ με βάση τη συχνότητα, με τα απλούστερα μοτίβα (ταχύτερα στη γραφή με γραφίδα) να αντιστοιχίζονται στα πιο συχνά γράμματα του αλφαβήτου. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιήθηκαν στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τον 19ο αιώνα (βλ. αμερικανικό Μπράιγ), αλλά με την εφεύρεση της γραφομηχανής Μπράιγ το πλεονέκτημά τους εξαφανίστηκε και κανένα δεν χρησιμοποιείται σήμερα. Αντιθέτως, αυτά τα συστήματα προκαλούσαν προβλήματα, καθώς ο μικρός αριθμός κουκκίδων στο κείμενο εμπόδιζε την ευθυγράμμιση των γραμμάτων, κάνοντας τα κείμενα πιο δύσκολα στην ανάγνωση από το πιο αυθαίρετο σύστημα του Μπράιγ.
Τέλος, υπάρχουν συστήματα Μπράιγ που δεν ακολουθούν αριθμητική σειρά, όπως το ιαπωνικό και το κορεατικό Μπράιγ, τα οποία βασίζονται σε πιο αφηρημένες αρχές συλλαβικής σύνθεσης.
Ορισμένα κείμενα γράφονται με 8 κουκκίδες ανά κελί αντί για 6, επιτρέποντας την κωδικοποίηση περισσότερων συμβόλων (βλ. κώδικες Μπράιγ Gardner–Salinas). Το λουξεμβουργιανό Μπράιγ έχει υιοθετήσει τα κελιά των 8 κουκκίδων για γενική χρήση· για παράδειγμα, τα τονισμένα γράμματα προκύπτουν από τα άτονα με την προσθήκη της κουκκίδας 8.
ΜορφήΤο Μπράιγ ήταν το πρώτο σύστημα γραφής με δυαδική κωδικοποίηση.[7] Το σύστημα, όπως το σχεδίασε ο Λουί Μπράιγ, αποτελείται από δύο μέρη:[10]
Κωδικοποίηση χαρακτήρων, η οποία αντιστοίχισε τα γράμματα του γαλλικού αλφαβήτου σε εξάδες δυαδικών ψηφίων (κουκκίδων).
Φυσική αναπαράσταση αυτών των εξάδων, με ανάγλυφες κουκκίδες σε ένα κελί Μπράιγ.
Μέσα σε κάθε κελί, οι θέσεις των κουκκίδων είναι διατεταγμένες σε δύο στήλες με τρεις θέσεις η καθεμία. Μια ανάγλυφη κουκκίδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε από τις έξι θέσεις, παράγοντας 64 (2⁶) πιθανά μοτίβα, συμπεριλαμβανομένου ενός όπου δεν υπάρχουν καθόλου κουκκίδες. Για λόγους αναφοράς, ένα μοτίβο περιγράφεται συνήθως απαριθμώντας τις θέσεις στις οποίες υπάρχουν ανάγλυφες κουκκίδες. Οι θέσεις αριθμούνται καθολικά, από πάνω προς τα κάτω, ως εξής:
Αριστερή στήλη: 1, 2, 3
Δεξιά στήλη: 4, 5, 6
Για παράδειγμα, το μοτίβο κουκκίδων 1-3-4 περιγράφει ένα κελί με τρεις ανυψωμένες κουκκίδες: στην κορυφή και στο κάτω μέρος της αριστερής στήλης και στην κορυφή της δεξιάς στήλης. Αυτό αντιστοιχεί στο γράμμα ⠍ (m).
Οι γραμμές του οριζόντιου κειμένου Μπράιγ χωρίζονται από ένα κενό διάστημα, παρόμοια με το έντυπο κείμενο, ώστε οι κουκκίδες μιας γραμμής να μπορούν να διακριθούν από τις κουκκίδες των γειτονικών γραμμών πάνω και κάτω.
Διαφορετικές αντιστοιχίσεις κωδικών Μπράιγ (ή σελίδες κωδικοποίησης) χρησιμοποιούνται για να προσαρμόσουν τα σύνολα χαρακτήρων διαφορετικών έντυπων γραφών στα εξάκελα κελιά. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί κωδικοποιήσεις Μπράιγ και για μαθηματική και μουσική σημειογραφία. Ωστόσο, επειδή το εξάκελο κελί Μπράιγ επιτρέπει μόνο 64 (2⁶) πιθανά μοτίβα, συμπεριλαμβανομένου του κενού διαστήματος, οι χαρακτήρες ενός αλφαβήτου Μπράιγ έχουν συχνά πολλαπλές τιμές, ανάλογα με τα συμφραζόμενα.
Αυτό σημαίνει ότι η αντιστοίχιση χαρακτήρων μεταξύ έντυπης και Μπράιγ γραφής δεν είναι μονό προς ένα. Για παράδειγμα, ο χαρακτήρας ⠙ μπορεί να αντιστοιχεί τόσο στο γράμμα d όσο και στο ψηφίο 4 στην έντυπη γραφή.
Εκτός από την απλή κωδικοποίηση, πολλά αλφάβητα Μπράιγ χρησιμοποιούν συντμήσεις για να μειώσουν το μέγεθος των κειμένων Μπράιγ και να αυξήσουν την ταχύτητα ανάγνωσης. (Βλ. Συμβατικό Μπράιγ.)
Hall Braille writer, model 1 (1892)
Γραφή Μπράιγ
Η γραφή Μπράιγ μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους:
Χειροκίνητα, χρησιμοποιώντας πινακίδα και γραφίδα. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε κουκκίδα δημιουργείται από την πίσω πλευρά της σελίδας, γράφοντας σε κατοπτρική εικόνα.
Με γραφομηχανή Μπράιγ, όπως η Perkins Brailler.
Με ηλεκτρονική συσκευή Μπράιγ, όπως ηλεκτρονικές γραφομηχανές ή σημειωματάρια Μπράιγ.
Με έξυπνα κινητά τηλέφωνα, όπου οι χρήστες Μπράιγ μπορούν να χρησιμοποιούν την οθόνη αφής ως πληκτρολόγιο Μπράιγ, τοποθετώντας τα δάχτυλά τους στη σωστή θέση για κάθε σύμβολο. Τα σύμβολα αυτά μετατρέπονται αυτόματα σε έντυπο κείμενο στην οθόνη.
Κάθε εργαλείο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μπορεί να επιλεγεί ανάλογα με το εκάστοτε έργο. Για παράδειγμα:
Braille typewriter
Η πινακίδα και η γραφίδα είναι φορητά εργαλεία γραφής, αντίστοιχα με το στυλό και το χαρτί για άτομα που βλέπουν.
Τα λάθη μπορούν να διορθωθούν είτε με μια γόμα Μπράιγ είτε με αντικατάσταση του λάθους συμβόλου με όλες τις έξι κουκκίδες (⠿).
"Interpoint" αναφέρεται στην εκτύπωση Μπράιγ με αντιστάθμιση, επιτρέποντας την αποτύπωση και στις δύο πλευρές του χαρτιού χωρίς να επηρεάζονται οι κουκκίδες μεταξύ τους.
Επιπλέον, η γραφή Μπράιγ μπορεί να παραχθεί ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας:
Εκτυπωτή Μπράιγ (braille embosser) για την αποτύπωση κουκκίδων στο χαρτί.
Ανανεώσιμη οθόνη Μπράιγ (refreshable braille display), που προβάλλει το κείμενο Μπράιγ με δυναμικά ανασηκούμενες κουκκίδες.
Γράμματα
Τα πρώτα 25 γράμματα του Μπράιγ αντιστοιχούν στα γράμματα a–z (παραλείποντας το w). Στο αγγλικό Μπράιγ, το υπόλοιπο αυτής της δεκάδας συμπληρώνεται με τα συντομογραφικά σύμβολα and, for, of, the, and with. Αν αφαιρεθεί η κουκκίδα 3 από αυτά, σχηματίζεται η 4η δεκάδα, η οποία περιλαμβάνει τα συντομογραφικά σύμβολα ch, gh, sh, th, wh, ed, er, ou, ow και το γράμμα w.
Μορφοποίηση
Διάφορα μορφοποιητικά σημάδια επηρεάζουν την αξία των γραμμάτων που ακολουθούν. Αυτά δεν έχουν άμεσο αντίστοιχο στην έντυπη γραφή. Τα πιο σημαντικά στο αγγλικό Μπράιγ είναι:
Το κεφαλαίο γράμμα δηλώνεται με το ⠠. Δηλαδή, το ⠠⠁ διαβάζεται ως το κεφαλαίο "A". Οι αριθμοί δηλώνονται με το ⠼. Έτσι, το ⠼⠁ διαβάζεται ως ο αριθμός "1".
Στίξη
Τα βασικά σημεία στίξης στο αγγλικό Μπράιγ περιλαμβάνουν:
⠦ είναι τόσο το ερωτηματικό όσο και το ανοιχτό εισαγωγικό. Η ανάγνωσή του εξαρτάται από το αν εμφανίζεται πριν ή μετά από μια λέξη.
⠶ χρησιμοποιείται για τόσο το ανοιχτό όσο και το κλειστό παρένθεση. Η θέση του σε σχέση με τα κενά και άλλα γράμματα καθορίζει την ερμηνεία του.
Η στίξη διαφέρει από γλώσσα σε γλώσσα. Για παράδειγμα, στο γαλλικό Μπράιγ χρησιμοποιείται το ⠢ για το ερωτηματικό και αλλάζει τις εισαγωγικές και τις παρενθέσεις (σε ⠶ και ⠦⠴); χρησιμοποιεί το (⠲) για την τελεία και το δεκαδικό σημείο, και το αγγλικό δεκαδικό σημείο (⠨) για να δηλώσει την κεφαλαιοποίηση.
Συντομογραφίες: Οι συντομογραφίες του Μπράιγ είναι λέξεις και προθήματα που συντομεύονται έτσι ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερα κελιά. Στο αγγλικό Μπράιγ, για παράδειγμα, η λέξη afternoon γράφεται μόνο με τρία γράμματα, ⠁⠋⠝ ⟨afn⟩, όπως ακριβώς η στενογραφία. Υπάρχουν επίσης αρκετά σήματα συντομογραφίας που δημιουργούν αυτό που ουσιαστικά είναι λογόγραμμα. Το πιο κοινό από αυτά είναι η κουκκίδα 5, που συνδυάζεται με το πρώτο γράμμα των λέξεων. Με το γράμμα ⠍ m, η λέξη που προκύπτει είναι ⠐⠍ μητέρα. Υπάρχουν επίσης συνδέσεις ("συμβεβλημένα" γράμματα), τα οποία είναι μεμονωμένα γράμματα στο Μπράιγ, αλλά αντιστοιχούν σε περισσότερα από ένα γράμματα στην έντυπη γραφή. Για παράδειγμα, το γράμμα ⠯ και, χρησιμοποιείται για να γράψει λέξεις με τη σειρά a-n-d μέσα τους, όπως το ⠛⠗⠯ grand.
Διαστάσεις σελίδας
Οι περισσότερες μηχανές εκτύπωσης Μπράιγ υποστηρίζουν μεταξύ 34 και 40 κελιών ανά γραμμή, και 25 γραμμές ανά σελίδα.
Μια χειροκίνητη μηχανή Μπράιγ Perkins υποστηρίζει μέγιστο αριθμό 42 κελιών ανά γραμμή (οι περιθώριες της είναι ρυθμιζόμενες), και το τυπικό χαρτί επιτρέπει 25 γραμμές ανά σελίδα.
Ένα μεγάλο Stainsby με διάστημα γραμμής έχει 36 κελιά ανά γραμμή και 18 γραμμές ανά σελίδα.
Ένα πλαίσιο Μπράιγ A4 Marburg, το οποίο επιτρέπει το ενδιάμεσο Μπράιγ (κουκκίδες και στις δύο πλευρές της σελίδας, με διαχωρισμό ώστε να μην παρεμβάλλονται μεταξύ τους), έχει 30 κελιά ανά γραμμή και 27 γραμμές ανά σελίδα.
Μηχανή γραφής Μπράιγ
Μια μηχανή γραφής Μπράιγ είναι μια γραφομηχανή με έξι πλήκτρα που επιτρέπει στον χρήστη να γράψει Μπράιγ σε κανονική σελίδα χαρτιού.
Η πρώτη γραφομηχανή Μπράιγ που έγινε ευρέως αποδεκτή εφευρέθηκε από τον Frank Haven Hall (διευθυντής του Σχολείου Τυφλών του Ιλινόις) και παρουσιάστηκε στο κοινό το 1892.
Η γραφομηχανή Stainsby, που αναπτύχθηκε από τον Henry Stainsby το 1903, είναι μια μηχανική μηχανή γραφής με κινητό καρούλι που κινείται πάνω από μια αλουμινένια πλάκα καθώς αναπαράγει τα γράμματα Μπράιγ. Μια βελτιωμένη έκδοση εισήχθη γύρω στο 1933.
Το 1951, ο David Abraham, δάσκαλος ξυλουργικής στο Σχολείο Perkins για Τυφλούς, δημιούργησε μια πιο προηγμένη μηχανή γραφής Μπράιγ, την Perkins Brailler.
Οι εκτυπωτές ή αναγραφομηχανές Μπράιγ παράχθηκαν τη δεκαετία του 1950. Το 1960, ο Robert Mann, δάσκαλος στο MIT, έγραψε το DOTSYS, ένα λογισμικό που επέτρεπε την αυτόματη μετάφραση σε Μπράιγ, και μια άλλη ομάδα δημιούργησε μια συσκευή αναγραφής που ονομάστηκε "M.I.T. Braillemboss". Η ομάδα της Mitre Corporation, με επικεφαλής τον Robert Gildea, Jonathan Millen, Reid Gerhart και Joseph Sullivan (νυν πρόεδρος της Duxbury Systems), ανέπτυξε το DOTSYS III, τον πρώτο μεταφραστή Μπράιγ που γράφτηκε σε φορητή γλώσσα προγραμματισμού. Το DOTSYS III αναπτύχθηκε για τα Σχολεία Δημόσιας Εκπαίδευσης της Ατλάντα ως πρόγραμμα δημόσιας χρήσης.
Το 1991, ο Ernest Bate ανέπτυξε την μηχανή Mountbatten Brailler, μια ηλεκτρονική μηχανή που χρησιμοποιείται για να πληκτρολογεί Μπράιγ σε χαρτί Μπράιγ, προσφέροντας επιπλέον χαρακτηριστικά όπως επεξεργασία κειμένου, ηχητική ανατροφοδότηση και αναγραφή. Αυτή η έκδοση βελτιώθηκε το 2008 με έναν ήσυχο συγγραφέα που είχε πλήκτρο διαγραφής.
Το 2011, ο David S. Morgan δημιούργησε την πρώτη μηχανή SMART Brailler, με επιπλέον δυνατότητες κειμένου σε ομιλία και επιτρεπόμενη ψηφιακή καταγραφή των δεδομένων που εισάγονται.
Ανάγνωση Μπράιγ
Η ανάγνωση Μπράιγ παραδοσιακά γίνεται σε έντυπη μορφή, όπως με βιβλία σε Μπράιγ, έγγραφα που παράγονται σε χαρτί Μπράιγ (όπως μενού εστιατορίων) και ετικέτες Μπράιγ ή δημόσιες πινακίδες. Μπορεί επίσης να αναγνωστεί σε μια ανανεώσιμη οθόνη Μπράιγ είτε ως αυτόνομη ηλεκτρονική συσκευή είτε συνδεδεμένη με υπολογιστή ή smartphone. Οι ανανεώσιμες οθόνες Μπράιγ μετατρέπουν ό,τι εμφανίζεται οπτικά στην οθόνη του υπολογιστή ή του smartphone σε Μπράιγ μέσω μιας σειράς ακίδων που ανεβοκατεβαίνουν για να σχηματίσουν τα σύμβολα Μπράιγ. Σήμερα, περισσότερο από το 1% όλων των εκτυπωμένων βιβλίων έχουν μεταφραστεί σε έντυπο Μπράιγ.
Οι ταχύτεροι αναγνώστες Μπράιγ εφαρμόζουν ελαφριά αφή και διαβάζουν με δύο χέρια, αν και είναι επίσης δυνατό να διαβαστεί Μπράιγ με το ένα χέρι. Αν και το δάχτυλο μπορεί να διαβάσει μόνο έναν χαρακτήρα Μπράιγ τη φορά, ο εγκέφαλος ομαδοποιεί το Μπράιγ σε υψηλότερο επίπεδο, επεξεργαζόμενος λέξεις, δίγαφα, ρίζες ή επιθήματα τη φορά. Η επεξεργασία λαμβάνει χώρα κυρίως στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου.
Σχολή τυφλών της Georgia Academy, 1876.
Γραμματισμός
Τα παιδιά που είναι τυφλά χάνουν θεμελιώδη μέρη της πρώιμης και προχωρημένης εκπαίδευσης αν δεν τους παρασχεθούν τα απαραίτητα εργαλεία, όπως η πρόσβαση σε εκπαιδευτικά υλικά σε μπράιγ. Τα παιδιά που είναι τυφλά ή με προβλήματα όρασης μπορούν να αρχίσουν να μαθαίνουν βασικές δεξιότητες μπράιγ από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να γίνουν ικανοί αναγνώστες μπράιγ καθώς μεγαλώνουν. Τα παιδιά με όραση εκτίθενται φυσικά στη γραπτή γλώσσα σε πινακίδες, στην τηλεόραση και στα βιβλία που βλέπουν. Τα τυφλά παιδιά απαιτούν την ίδια πρώιμη έκθεση στη γραφή, μέσω της πρόσβασης σε περιβάλλοντα πλούσια σε μπράιγ και ευκαιριών να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Τα βιβλία σε μορφή εκτύπωσης-μπράιγ, για παράδειγμα, παρουσιάζουν κείμενο τόσο σε εκτύπωση όσο και σε μπράιγ και μπορούν να διαβαστούν από γονείς με όραση σε τυφλά παιδιά (και το αντίστροφο), επιτρέποντας στα τυφλά παιδιά να αναπτύξουν μια πρώιμη αγάπη για την ανάγνωση ακόμα και πριν ξεκινήσει η επίσημη διδασκαλία της ανάγνωσης.
Οι ενήλικες που χάνουν την όρασή τους αργότερα στη ζωή τους ή που δεν είχαν την ευκαιρία να μάθουν μπράιγ όταν ήταν μικρότεροι μπορούν επίσης να μάθουν μπράιγ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ενήλικες που μαθαίνουν μπράιγ ήταν ήδη γραμματιζούμενοι στη γραφή πριν από την απώλεια της όρασης και έτσι η διδασκαλία επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη των τακτικών και κινητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για να διαβάσουν μπράιγ.
Ενώ διάφορες χώρες δημοσιεύουν στατιστικά για το πόσοι αναγνώστες σε έναν οργανισμό ζητούν μπράιγ, αυτοί οι αριθμοί παρέχουν μόνο μια μερική εικόνα των στατιστικών γραμματισμού σε μπράιγ. Για παράδειγμα, αυτά τα δεδομένα δεν διεξάγουν έρευνα για τον πλήρη πληθυσμό των αναγνωστών μπράιγ ή περιλαμβάνουν πάντα αναγνώστες που δεν βρίσκονται πλέον στο εκπαιδευτικό σύστημα (ενήλικες) ή αναγνώστες που ζητούν ηλεκτρονικά υλικά μπράιγ. Επομένως, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά για τα ποσοστά γραμματισμού σε μπράιγ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση του Journal of Visual Impairment and Blindness. Ανεξαρτήτως του ακριβούς ποσοστού των αναγνωστών μπράιγ, υπάρχει συναίνεση ότι το μπράιγ πρέπει να παρέχεται σε όλους εκείνους που μπορούν να ωφεληθούν από αυτό.
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την πρόσβαση στον γραμματισμό σε μπράιγ, όπως περιορισμοί στον προϋπολογισμό των σχολείων, πρόοδοι στην τεχνολογία όπως το λογισμικό για αναγνώστες οθόνης, η πρόσβαση σε εξειδικευμένη διδασκαλία και διαφορετικές φιλοσοφικές απόψεις για το πώς πρέπει να εκπαιδεύονται τα τυφλά παιδιά.
Στις ΗΠΑ, ένα σημαντικό σημείο καμπής για τον γραμματισμό σε μπράιγ ήταν η ψήφιση του Rehabilitation Act το 1973, ενός νόμου του Κογκρέσου που μετέφερε χιλιάδες παιδιά από εξειδικευμένα σχολεία για τυφλούς σε δημόσια σχολεία. Επειδή μόνο ένα μικρό ποσοστό των δημόσιων σχολείων μπορούσε να αντέξει οικονομικά την εκπαίδευση και πρόσληψη δασκάλων με προσόντα μπράιγ, ο γραμματισμός σε μπράιγ μειώθηκε από την έναρξη του νόμου. Τα ποσοστά γραμματισμού σε μπράιγ έχουν βελτιωθεί ελαφρώς από την ψήφιση του νόμου, εν μέρει λόγω πίεσης από καταναλωτές και ομάδες υπεράσπισης, που οδήγησαν 27 πολιτείες να περάσουν νομοθεσία που απαιτεί να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά που είναι νομικά τυφλά να μάθουν μπράιγ.
Το 1998 υπήρχαν 57.425 νομικά τυφλά παιδιά καταγεγραμμένα στις ΗΠΑ, αλλά μόνο το 10% (5.461) από αυτά χρησιμοποιούσαν το μπράιγ ως το κύριο μέσο ανάγνωσης.
Η πρώιμη εκπαίδευση στο Μπράιγ είναι κρίσιμη για τον γραμματισμό ενός παιδιού με τύφλωση ή μειωμένη όραση. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην πολιτεία της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έμαθαν μπράιγ σε νεαρή ηλικία τα πήγαν το ίδιο καλά ή ακόμα και καλύτερα από τους συμμαθητές τους με όραση σε διάφορους τομείς, όπως το λεξιλόγιο και η κατανόηση. Στη μελέτη για ενήλικες, ενώ αξιολογούσαν τη συσχέτιση μεταξύ των δεξιοτήτων γραμματισμού και της απασχόλησης, διαπιστώθηκε ότι το 44% των συμμετεχόντων που είχαν μάθει να διαβάζουν με μπράιγ ήταν άνεργοι, σε σύγκριση με το 77% ποσοστό ανεργίας για εκείνους που είχαν μάθει να διαβάζουν χρησιμοποιώντας εκτύπωση. Σήμερα, μεταξύ των εκτιμώμενων 85.000 τυφλών ενηλίκων στις ΗΠΑ, το 90% αυτών που είναι γραμματιζούμενοι στο μπράιγ είναι απασχολούμενοι. Μεταξύ των ενηλίκων που δεν γνωρίζουν μπράιγ, μόνο το 33% είναι απασχολούμενοι. Στατιστικά, η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ικανότητα ανάγνωσης μπράιγ παρέχει ένα απαραίτητο σύνολο δεξιοτήτων που επιτρέπει σε τυφλά ή χαμηλής όρασης παιδιά να ανταγωνίζονται με τους συμμαθητές τους με όραση στο σχολικό περιβάλλον και αργότερα στη ζωή όταν εισέρχονται στην αγορά εργασίας.
Ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου ποσοστού αναγνωστών μπράιγ, οι υποστηρικτές επισημαίνουν τη σημασία της αύξησης της πρόσβασης στο μπράιγ για όλους εκείνους που μπορούν να ωφεληθούν από αυτό.
Μεταγραφή Μπράιγ
Αν και είναι δυνατό να μεταγράψει κανείς το έντυπο κείμενο απλά αντικαθιστώντας το αντίστοιχο χαρακτήρα μπράιγ με το εκτυπωμένο αντίστοιχο, στα Αγγλικά μια τέτοια μεταγραφή χαρακτήρα προς χαρακτήρα (γνωστή ως "μη συμβατό μπράιγ") χρησιμοποιείται συνήθως από αρχάριους ή εκείνους που ασχολούνται με σύντομες αναγνώσεις (όπως η ανάγνωση ετικετών σε συσκευασίες).
Οι χαρακτήρες μπράιγ είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους εκτυπωμένους αντίστοιχους και η τυπική σελίδα 11x11 ½ ιντσών (28x29 cm) χωράει μόνο 25 γραμμές με 43 χαρακτήρες ανά γραμμή. Για να εξοικονομήσουμε χώρο και να αυξήσουμε την ταχύτητα ανάγνωσης, οι περισσότερες αλφάβητες μπράιγ και ορθογραφίες χρησιμοποιούν συνδέσεις, συντομογραφίες και συρραφές. Σχεδόν όλα τα βιβλία μπράιγ στην έντυπη μορφή (χαρτί) μεταγράφονται σε συρραμμένο μπράιγ: Το εγχειρίδιο του Κογκρέσου της Βιβλιοθήκης για τη Μεταγραφή Μπράιγ[33] ξεπερνά τις 300 σελίδες και οι μεταγραφείς μπράιγ πρέπει να περάσουν από πιστοποιητικά δοκιμών.
Το μη συμβατό μπράιγ ήταν παλαιότερα γνωστό ως "βαθμός 1 μπράιγ", ενώ το συρραμμένο μπράιγ ήταν γνωστό ως "βαθμός 2 μπράιγ". Το μη συμβατό μπράιγ είναι μια άμεση μεταγραφή των λέξεων του έντυπου κειμένου (αντιστοιχία 1 προς 1), επομένως, η λέξη "about" θα περιείχε τους ίδιους χαρακτήρες σε μη συμβατό μπράιγ όπως και στο εκτυπωμένο κείμενο. Το συρραμμένο μπράιγ περιλαμβάνει συντομογραφίες για εξοικονόμηση χώρου. Έτσι, για παράδειγμα, τα γράμματα "ab" όταν είναι μόνα τους αναπαριστούν τη λέξη "about" στο συρραμμένο μπράιγ. Στα Αγγλικά, μερικοί χρήστες μπράιγ μαθαίνουν μόνο το μη συμβατό μπράιγ, ιδιαίτερα αν το μπράιγ χρησιμοποιείται για σύντομες αναγνώσεις, όπως η ανάγνωση ετικετών σε προϊόντα. Ωστόσο, εκείνοι που σκοπεύουν να χρησιμοποιούν το μπράιγ για εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς σκοπούς και για μεγαλύτερες αναγνωστικές εργασίες, συχνά προχωρούν σε συρραμμένο μπράιγ.
Το σύστημα των συρραφών στο Αγγλικό Μπράιγ ξεκινά με ένα σετ 23 λέξεων που συντομεύονται σε μοναδικούς χαρακτήρες. Έτσι, η λέξη "but" συντομεύεται στον μοναδικό χαρακτήρα "b", η λέξη "can" στο "c", η λέξη "do" στο "d" κ.ο.κ. Ακόμα και αυτός ο απλός κανόνας δημιουργεί προβλήματα που απαιτούν ειδικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, το "d" είναι, συγκεκριμένα, μια συντόμευση του ρήματος "do", ενώ το ουσιαστικό "do" που αναφέρεται στη νότα της μουσικής κλίμακας είναι διαφορετική λέξη και πρέπει να γραφτεί πλήρως.
Μέρη των λέξεων μπορούν να συντομεύονται και υπάρχουν πολλοί κανόνες που καθορίζουν αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα, ο χαρακτήρας με τις θέσεις των κουκκίδων 2-3-5 (το γράμμα "f" χαμηλωμένο στο κελί μπράιγ) αντιπροσωπεύει το "ff" όταν χρησιμοποιείται στη μέση μιας λέξης. Στην αρχή μιας λέξης, αυτός ο ίδιος χαρακτήρας αντιπροσωπεύει τη λέξη "to"; ο χαρακτήρας γράφεται χωρίς κενό μετά. (Αυτή η σύμβαση αφαιρέθηκε στον Ενοποιημένο Κώδικα Αγγλικού Μπράιγ). Στο τέλος μιας λέξης, ο ίδιος χαρακτήρας αντιπροσωπεύει το σημάδι της θαυμαστικής.
Ορισμένες συντομεύσεις είναι πιο παρόμοιες με τα εκτυπωμένα τους αντίστοιχα. Για παράδειγμα, η σύμβαση ⟨lr⟩, που σημαίνει "γράμμα", διαφέρει από την ⟨ll⟩, που σημαίνει "μικρό", μόνο με μια κουκκίδα στο δεύτερο γράμμα: ⠇⠇ μικρό, ⠇⠗ γράμμα. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση ανάμεσα στις αναγνώσεις μπράιγ αυτών των λέξεων και μπορεί να δυσχεράνει τη διαδικασία εκμάθησης του συρραμμένου μπράιγ.
Οι κανόνες των συρραφών λαμβάνουν υπόψη τη γλωσσική δομή της λέξης· επομένως, γενικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν η χρήση τους θα άλλαζε τη συνηθισμένη μορφή μπράιγ μιας λέξης στη οποία έχει προστεθεί πρόθεμα ή επίθημα. Ορισμένα μέρη των κανόνων μεταγραφής δεν είναι πλήρως κωδικοποιημένα και εξαρτώνται από την κρίση του μεταγραφέα. Έτσι, όταν οι κανόνες των συρραφών επιτρέπουν την ίδια λέξη με περισσότερους από έναν τρόπους, προτιμάται "η σύμβαση που πλησιάζει περισσότερο τη σωστή προφορά".
Το "Grade 3 braille" είναι μια ποικιλία μη τυποποιημένων συστημάτων που περιλαμβάνουν πολλές επιπλέον συντομεύσεις όπως συντομογραφίες. Δεν χρησιμοποιούνται για δημοσιεύσεις, αλλά από άτομα για προσωπική ευκολία.
Διεθνής Ομοιομορφία
Όταν το Μπράιγ προσαρμόστηκε για πρώτη φορά σε γλώσσες εκτός από τα Γαλλικά, υιοθετήθηκαν πολλοί διαφορετικοί τρόποι, περιλαμβανομένων των σχημάτων που αντιστοιχούσαν στο εγχώριο αλφάβητο στην αλφαβητική σειρά των Γαλλικών – π.χ. στα Αγγλικά το W, το οποίο δεν υπήρχε στο Γαλλικό αλφάβητο εκείνη την εποχή, αντιστοιχούσε στο μπράιγ Χ, το Χ στο Y, το Y στο Z και το Z στην πρώτη γαλλική γράμμα με τόνο – ή πλήρης αναδιάταξη του αλφαβήτου έτσι ώστε τα κοινά γράμματα να αντιπροσωπεύονται από τα απλούστερα σχέδια μπράιγ. Ως αποτέλεσμα, η αμοιβαία κατανόηση εμποδίστηκε σημαντικά από αυτήν την κατάσταση. Το 1878, το Διεθνές Συνέδριο για την Εργασία για τους Τυφλούς, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, πρότεινε ένα διεθνές πρότυπο μπράιγ, στο οποίο οι κωδικοί μπράιγ για διαφορετικές γλώσσες και γραφές θα βασίζονται, όχι στη σειρά ενός συγκεκριμένου αλφαβήτου, αλλά στην φωνητική αντιστοιχία και μεταγραφή στο Λατινικό αλφάβητο.
Αυτό το ενοποιημένο μπράιγ έχει εφαρμοστεί στις γλώσσες της Ινδίας και της Αφρικής, τα Αραβικά, τα Βιετναμέζικα, τα Εβραϊκά, τα Ρωσικά και τα Αρμενικά, καθώς και σχεδόν σε όλες τις γλώσσες με Λατινική γραφή. Στα Ελληνικά, για παράδειγμα, το γ (g) γράφεται ως Λατινικό g, παρόλο που έχει την αλφαβητική θέση του c. Το Εβραϊκό ב (b), το δεύτερο γράμμα του αλφαβήτου και συνώνυμο με το Λατινικό γράμμα b, προφέρεται μερικές φορές /b/ και μερικές φορές /v/, και γράφεται ανάλογα με το αν προφέρεται ως b ή v. Το Ρωσικό ц (ts) γράφεται ως c, το οποίο είναι το συνηθισμένο γράμμα για το /ts/ στις γλώσσες Σλαβικής προέλευσης που χρησιμοποιούν το Λατινικό αλφάβητο. Και το Αραβικό ف (f) γράφεται ως f, αν και ιστορικά ήταν p και βρίσκεται στο μέρος του Αραβικού αλφαβήτου (ανάμεσα στο ιστορικό o και q).
Άλλες Συμβάσεις Μπράιγ
Άλλα συστήματα για την ανάθεση τιμών στα σχέδια μπράιγ ακολουθούνται εκτός από την απλή αντιστοίχιση της αλφαβητικής σειράς με την αρχική γαλλική σειρά. Ορισμένα αλφάβητα μπράιγ ξεκινούν με το ενοποιημένο μπράιγ και στη συνέχεια αποκλίνουν σημαντικά με βάση τη φωνολογία των στοχευμένων γλωσσών, ενώ άλλα αποκλίνουν ακόμη περισσότερο.
Στα διάφορα κινεζικά συστήματα, χρησιμοποιούνται παραδοσιακές τιμές μπράιγ για τα αρχικά σύμφωνα και τα απλά φωνήεντα. Στα Μανδαρινικά και Καντονέζικα Μπράιγ, ωστόσο, οι χαρακτήρες έχουν διαφορετικές αναγνώσεις ανάλογα με το αν βρίσκονται στην αρχή (έναρξη) ή στο τέλος της συλλαβής (πυρήνας). Για παράδειγμα, το κελί για το Λατινικό k, ⠅, αντιπροσωπεύει το Καντονέζικο k (g στο Yale και άλλες σύγχρονες ρομανικές γραφές) όταν είναι στην αρχή, αλλά aak όταν είναι στο τέλος, ενώ το Λατινικό j, ⠚, αντιπροσωπεύει το Καντονέζικο αρχικό j αλλά το τελικό oei.
Τα νέα συστήματα χαρτογράφησης μπράιγ περιλαμβάνουν τα Κορεατικά, τα οποία υιοθετούν ξεχωριστές μορφές για τα σύμφωνα στην αρχή και στο τέλος της συλλαβής, ομαδοποιώντας ρητά τα κελιά μπράιγ σε συλλαβικές ομάδες με τον ίδιο τρόπο όπως το Hangul. Τα Ιαπωνικά, εν τω μεταξύ, συνδυάζουν ανεξάρτητα μοτίβα τελειών φωνηέντων και τροποποιημένων συμφώνων σε ένα μόνο κελί μπράιγ – μια απεικόνιση του κάθε Ιαπωνικού "mora".
Στην Ινδία υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι νόμοι του κοινοβουλίου έχουν δημοσιευτεί σε μπράιγ, όπως ο Νόμος για το Δικαίωμα στην Πληροφόρηση. Το Μπράιγ Sylheti χρησιμοποιείται στη βόρεια Ινδία.
Στον Καναδά, οι πληροφορίες ασφάλειας επιβατών σε μπράιγ και τα σημεία θέσης καθισμάτων απαιτούνται στα αεροπλάνα, τα τρένα, τα μεγάλα φέρυ, και τα υπεραστικά λεωφορεία σύμφωνα με τους κανονισμούς της Καναδικής Υπηρεσίας Μεταφορών.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νόμος για τα Ατομα με Αναπηρίες του 1990 απαιτεί διάφορες πινακίδες κτιρίων να είναι σε μπράιγ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαιτείται να υπάρχει το όνομα του φαρμάκου σε μπράιγ στη συσκευασία.
Νομίσματα
Η τρέχουσα σειρά των τραπεζογραμματίων του Καναδά έχει μια τακτική χαρακτηριστική λειτουργία αποτελούμενη από ανυψωμένες κουκκίδες που υποδεικνύουν την αξία, επιτρέποντας στα τυφλά ή με χαμηλή όραση άτομα να αναγνωρίσουν τα χαρτονομίσματα εύκολα. Δεν χρησιμοποιεί τους κανονικούς αριθμούς μπράιγ για να αναγνωρίσει την αξία. Αντ' αυτού, ο αριθμός των πλήρων κελιών μπράιγ, τα οποία μπορούν να μετρηθούν εύκολα από αναγνώστες μπράιγ και μη αναγνώστες μπράιγ, είναι δείκτης της αξίας του χαρτονομίσματος.
Τα μεξικανικά τραπεζογραμμάτια, τα αυστραλιανά, τα ινδικά ρουπία, τα Ισραηλινά νέα shekel και τα ρωσικά ρούβλια έχουν επίσης ειδικά ανυψωμένα σύμβολα για να είναι αναγνωρίσιμα από άτομα που είναι τυφλά ή έχουν χαμηλή όραση.
Τα νομίσματα του Ευρώ σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με οργανώσεις που εκπροσωπούν τυφλούς ανθρώπους, και ως αποτέλεσμα, ενσωματώνουν πολλά χαρακτηριστικά που τους επιτρέπουν να διακριθούν μόνο με την αφή. Επιπλέον, η οπτική εμφάνισή τους σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι εύκολο να τα ξεχωρίσουν για άτομα που δεν μπορούν να διαβάσουν τις επιγραφές στα νομίσματα. "Ένας καλός σχεδιασμός για τους τυφλούς και μερικώς όρατους είναι ένας καλός σχεδιασμός για όλους" ήταν η αρχή πίσω από τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών κατά την φάση σχεδιασμού των πρώτων τραπεζογραμματίων του Ευρώ τη δεκαετία του 1990. Ως αποτέλεσμα, ο σχεδιασμός των πρώτων τραπεζογραμματίων του Ευρώ περιλάμβανε πολλά χαρακτηριστικά που βοηθούν τόσο τους τυφλούς όσο και τους μερικώς όρατους να χρησιμοποιούν τα χαρτονομίσματα με σιγουριά.
Η Αυστραλία εισήγαγε την τακτική λειτουργία στο τραπεζογραμμάτιο πέντε δολαρίων το 2016.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το μπροστινό μέρος του τραπεζογραμματίου των £10 (η πλευρά με την ανυψωμένη εκτύπωση), έχει δύο σύνολα ανυψωμένων κουκκίδων στην επάνω αριστερή γωνία, ενώ το τραπεζογραμμάτιο των £20 έχει τρία. Αυτή η τακτική λειτουργία βοηθά τα τυφλά και μερικώς όρατα άτομα να αναγνωρίσουν την αξία του χαρτονομίσματος.
Το 2003, το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ παρουσίασε το αναμνηστικό Alabama State Quarter, το οποίο αναγνώρισε την Εθνική Κόρη Helen Keller στην εμπρός πλευρά, περιλαμβάνοντας το όνομα Helen Keller τόσο στην αγγλική γραφή όσο και στην επιγραφή Μπράιγ. Αυτό φαίνεται να είναι η πρώτη γνωστή χρήση του Μπράιγ στο Αμερικανικό Νομισματικό Νόμισμα, αν και δεν είναι τυποποιημένο σε όλα τα νομίσματα αυτού του τύπου.
Unicode
Το σετ Μπράιγ προστέθηκε στο Πρότυπο Unicode στην έκδοση 3.0 (1999).
Οι περισσότεροι εκτυπωτές Μπράιγ και οθόνες ανανεώσιμου μπράιγ δεν χρησιμοποιούν τα σημεία κώδικα Unicode, αλλά αντ' αυτού επαναχρησιμοποιούν τα σημεία κώδικα 8-bit που αντιστοιχούν στο κανονικό ASCII για το μπράιγ ASCII. (Έτσι, για απλό υλικό, το ίδιο bitstream μπορεί να ερμηνευτεί εξίσου ως οπτικά γράμματα για αναγνώστες με όραση ή ως το ακριβές σημασιολογικό τους ισοδύναμο σε τακτικά μοτίβα για αναγνώστες με αναπηρία όρασης).
Ορισμένοι εκτυπωτές διαθέτουν ιδιόκτητα σημεία ελέγχου για 8-dot μπράιγ ή για λειτουργία πλήρους γραφικών, όπου τα σημεία μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στη σελίδα χωρίς να αφήνουν κενό μεταξύ των κελιών μπράιγ, έτσι ώστε να μπορούν να σχεδιάζονται συνεχείς γραμμές σε διαγράμματα, αλλά αυτά χρησιμοποιούνται σπάνια και δεν είναι τυποποιημένα.
Το πρότυπο Unicode κωδικοποιεί τα γλυφικά 6-dot και 8-dot μπράιγ σύμφωνα με την δυαδική τους εμφάνιση, αντί να ακολουθεί την αριθμητική τους σειρά. Το σημείο 1 αντιστοιχεί στο λιγότερο σημαντικό bit του χαμηλού byte της τιμής Unicode και το σημείο 8 στο υψηλό bit αυτού του byte.
Το μπλοκ Unicode για το μπράιγ είναι U+2800 ... U+28FF. Η αντιστοίχιση μοτίβων σε χαρακτήρες κ.λπ. εξαρτάται από τη γλώσσα: ακόμη και για τα Αγγλικά, για παράδειγμα, βλ. Αμερικανικό Μπράιγ και Αγγλικό Μπράιγ.
Το Μπράιγ διαβάζεται από άτομα που είναι τυφλά, με ακοή-όραση ή με μειωμένη όραση, καθώς και από εκείνους που γεννήθηκαν με οπτική αναπηρία και εκείνους που παρουσίασαν απώλεια όρασης αργότερα στη ζωή τους. Το Μπράιγ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από άτομα με περιορισμένη όραση, οι οποίοι αν και είναι πλήρως όρατοι, λόγω κάποιας σωματικής αναπηρίας δεν μπορούν να διαβάσουν κανονικά κείμενα. Ακόμα και άτομα με χαμηλή όραση θα βρουν ότι επωφελούνται από το μπράιγ, ανάλογα με το επίπεδο της όρασης ή το πλαίσιο (π.χ. όταν ο φωτισμός ή η αντίθεση χρωμάτων είναι κακή). Το Μπράιγ χρησιμοποιείται για σύντομες και μακρές αναγνωστικές εργασίες. Παραδείγματα σύντομων αναγνωστικών εργασιών περιλαμβάνουν ετικέτες μπράιγ για την αναγνώριση οικιακών αντικειμένων (ή κάρτες σε πορτοφόλι), την ανάγνωση κουμπιών ανελκυστήρα, την πρόσβαση σε τηλεφωνικούς αριθμούς, συνταγές, λίστες αγορών και άλλες προσωπικές σημειώσεις. Παραδείγματα μεγαλύτερων αναγνωστικών εργασιών περιλαμβάνουν τη χρήση του Μπράιγ για την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, μυθιστορήματα και περιοδικά. Άτομα που έχουν πρόσβαση σε οθόνες ανανεώσιμου μπράιγ μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το μπράιγ για την ανάγνωση email και ebooks, πλοήγηση στο διαδίκτυο και πρόσβαση σε άλλες ηλεκτρονικές εγγράφους. Είναι επίσης δυνατό να προσαρμοστούν ή να αγοραστούν τράπουλες και επιτραπέζια παιχνίδια σε μπράιγ.
Κάθε χρόνο, στις 4 Ιανουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ διεθνώς για να τιμηθεί η γέννηση του Λουί Μπράιγ και να αναγνωριστούν οι προσπάθειές του. Αν και η εκδήλωση δεν θεωρείται δημόσια αργία, έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως επίσημη ημέρα εορτασμού από το 2019.
Συσκευές Μπράιγ
Υπάρχει ποικιλία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών που εξυπηρετούν τις ανάγκες των τυφλών ατόμων και λειτουργούν με το Μπράιγ, όπως οθόνες ανανεώσιμου μπράιγ και ηλεκτρονικά βιβλία Μπράιγ που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες για τη μετάδοση γραφικών πληροφοριών διαφόρων τύπων (εικόνες, χάρτες, γραφήματα, κείμενα, κ.λπ.).
Ελληνικός κώδικας Μπράιγ
Ο ελληνικός κώδικας Μπράιγ (γαλλικά: Braille, ελληνικό Μπράιγ: ⠑ ⠸ ⠸ ⠜ ⠝ ⠊ ⠅⠐ ⠕ ⠎ ⠅ ⠐ ⠚ ⠙ ⠊ ⠅ ⠁ ⠎ ⠨ ⠏ ⠗ ⠐ ⠁ ⠊ ⠛) ή, η ελληνική γραφή Μπράιγ ή το ελληνικό σύστημα Μπράιγ ή απλώς ελληνικό Μπράιγ, είναι η έκδοση του κώδικα Μπράιγ για την γραφή της ελληνικής γλώσσας. Υπάρχουν 2 εκδοχές του ελληνικού κώδικα οι οποίες διαφέρουν ως προς λίγα γράμματα, ο κώδικας Μπράιγ της ελληνικής γλώσσας ο οποίος χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της κανονικής επικοινωνίας και ο διεθνής κώδικας Μπράιγ της ελληνικής γλώσσας ο οποίος χρησιμοποιείται στα Αγγλικά και άλλες γλώσσες διεθνώς για την αναπαράσταση των ελληνικών γραμμάτων στα μαθηματικά ή και για την πολυτονική γραφή της ελληνικής γλώσσας σε Μπράιγ και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Ιστορικό
Ο πρώτος κώδικας Μπράιγ αναπτύχθηκε για την γαλλική γλώσσα από τον Λουί Μπράιγ το 1824. Οι πρώτες προσπάθειες για μια ελληνική έκδοση του κώδικα Μπράιγ έγιναν το 1882 στην Κέρκυρα από τον ιατρό Αντώνιο Παλατιανό, ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατό να καθιερωθεί κατά την εποχή του.
Η επίσημη καθιέρωση ενός ελληνικού κώδικα Μπράιγ για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών ήρθε το 1948, όπου και ο ελληνικός κώδικας προσαρμόστηκε από τον αντίστοιχο γαλλικό από μια επιτροπή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στην Λειψία και κατόπιν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Σχολή Τυφλών Καλλιθέας στην Αθήνα.
Αλφάβητο ελληνικού Μπράιγ
Τα άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση διαβάζουν τα γράμματα του κώδικα μέσω της αφής, όπου οι κουκκίδες είναι εκτυπωμένες ανάγλυφα πάνω σε ειδικό χαρτί
Τα γράμματα είναι όπως παρακάτω, με τα αριθμητικά ψηφία κάτω από κάθε γράμμα να συμβολίζουν την αντίστοιχη τοποθεσία της κάθε κουκκίδας και κάτω από τους αριθμούς οι κουκκίδες ως χαρακτήρες κειμένου. Οι κουκκίδες απαριθμούνται από την αριστερή στήλη προς τα κάτω και κατόπιν από τη δεξιά προς τα κάτω:
Πολυτονικό Μπράιγ (διεθνές ελληνικό)
Στη διεθνή ελληνική γραφή Μπράιγ ισχύουν τα περισσότερα γράμματα του ελληνικού κώδικα και επιπλέον αναπαριστώνται και τα πολυτονικά σημεία.
Διαφορές κωδικοποίησης
Η κωδικοποίηση των γραμμάτων η, υ, χ, ψ και ω διαφέρει σε σχέση με τον κανονικό ελληνικό κώδικα, όπου στον διεθνή είναι όπως παρακάτω:
Πολυτονικά γράμματα
Τα κελιά με κόκκινη ένδειξη υποδηλώνουν πως η χρήση του τονισμού έχει εκλείψει για το γράμμα αυτό
Γράμματα που δεν υπάρχουν πλέον
Οι σύγχρονοι ελληνικοί δίφθογγοι δεν χρησιμοποιούνται, ενώ υπάρχουν και συνδυασμοί οι οποίοι αναπαριστούν γράμματα τα οποία έχουν εκλείψει από το ελληνικό αλφάβητο, όπως το κόππα ή το δίγαμμα:
Αριθμητική
Τα σημεία τα οποία αναπαριστούν τα ψηφία και τους τελεστές είναι τα ίδια με τα άλλα διεθνή αλφάβητα Μπράιγ.
Πρόθεμα
Σχόλια