Translate

Ελληνικές επιρροές στην Πομπηία

Ερείπια της Πομπηίας φαίνονται από τα παραπάνω με drone, με φόντο τον Βεζούβιο.

Αρκετές μη ιθαγενείς κοινωνίες είχαν επιρροή στον πολιτισμό της Αρχαίας Πομπηίας. Η ερμηνεία των ιστορικών για τα αντικείμενα, που διατηρήθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79, προσδιορίζει ότι τέτοιες ξένες επιρροές προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από ελληνικούς και ελληνιστικούς πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Οι ελληνικές επιρροές μεταδόθηκαν στην Πομπηία μέσω των ελληνικών αποικιών στη Magna Graecia (Νότια Ιταλία), που σχηματίστηκαν τον 8ο αιώνα π.Χ. Οι ελληνιστικές επιρροές προήλθαν από το ρωμαϊκό εμπόριο και αργότερα την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον 2ο αιώνα π.Χ.

Συγκεκριμένα, αυτοί οι πολιτισμοί συνέβαλαν στην ανάπτυξη της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της θρησκευτικής σφαίρας της Πομπηίας. Για παράδειγμα, οι ελληνικές επιρροές μπορούν να εντοπιστούν στο Μωσαϊκό του Αλεξάνδρου, στα θέατρα σε σχήμα πετάλου και στην υιοθέτηση του ελληνικού πάνθεον των θεών από την Πομπηία. Επίσης, παραδείγματα αιγυπτιακών επιρροών μπορούν να βρεθούν στο Μωσαϊκό του Νείλου, στην τέχνη του κήπου στη Βίλα της Τζούλια Φέλιξ και στη λατρεία της Ίσιδας.
Το φρέσκο της Βίλας των Μυστηρίων Πομπηία

Προέλευση ελληνικών επιρροών
Η προέλευση των ελληνικών επιρροών στην Πομπηία προέρχεται από μια αρχαία περιοχή γνωστή από τους Ρωμαίους ως «Magna Graecia»: ένας όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τις πόλεις της νότιας Ιταλίας που ιδρύθηκαν από τους Έλληνες τον όγδοο αιώνα π.Χ. Οι Έλληνες προσελκύονταν από την περιοχή αυτή λόγω της εύφορης γης που προσέφερε και της πλεονεκτικής εμπορικής θέσης που έλεγχε. Καθώς ο οικισμός άκμαζε, η ελληνική επιρροή μεταδόθηκε στην Πομπηία και στον ευρύτερο ρωμαϊκό κόσμο μέσω αυτών των αποικιών. Με τις ρίζες του σε αυτόν τον πρώιμο δεσμό, η Ρώμη ανέπτυξε μια βαθιά και διαρκή γοητεία για τον ελληνικό πολιτισμό καθώς ενσωμάτωσαν την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη θρησκεία του στη δική τους κοινωνία. Η δημοτικότητα του ελληνικού πολιτισμού αυξήθηκε μετά την κατάληψη των Συρακουσών από τους Ρωμαίους (212 π.Χ.) και την λεηλασία της Κορίνθου (146 π.Χ.) όπου η λεηλατημένη ελληνική τέχνη και αρχιτεκτονική επιστράφηκε στη Ρώμη.
Το Μωσαϊκό του Αλεξάνδρου, Οίκος του Φανού

Ελληνικές επιρροές στην Πομπηία
Τέχνη
Το Μωσαϊκό του Αλεξάνδρου
Το μωσαϊκό του Αλέξανδρου, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής του Οίκου του Φανού το 1831, απεικονίζει μια μάχη μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Δαρείου Γ' της Περσίας μαζί με τους αντίστοιχους στρατούς τους. Το ψηφιδωτό αυτό πιστεύεται ότι είναι αντίγραφο ενός διάσημου ελληνικού πίνακα του Φιλόξενου της Ερέτριας που χρονολογείται γ. 300 π.Χ. Αντικατοπτρίζει τα στοιχεία της παραδοσιακής ελληνιστικής τέχνης δίνοντας έμφαση στα οπτικά εφέ και εφιστώντας την προσοχή στη συναισθηματική αντίδραση των αγωνιστών.

Τοιχογραφία των Τριών Χάριτων
Ανακαλύφθηκε στον Οίκο του Titus Dentatus Panthera (στο νότιο τοίχο του Tablinum), η τοιχογραφία των Τριών Χάριτων απεικονίζει τις Χάριτες να χορεύουν γυμνές σε κύκλο ενώ κρατούν κλωνάρια μυρτιάς και φορούν στεφάνια. Οι Χάριτες (γνωστές και ως Φιλανθρωπίες) ήταν δευτερεύουσες θεές της ελληνικής μυθολογίας.

Δορυφόρος
Πολλά ρωμαϊκά αντίγραφα του Δορυφόρου («Δορυφόρος») έχουν βρεθεί γύρω από την Καμπανία, συμπεριλαμβανομένου ενός στην Πομπηία. Αυτό το άγαλμα, που χρονολογείται από το 120–50 π.Χ. και είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο Carrara, είναι απομίμηση του χάλκινου ελληνικού πρωτοτύπου του φημισμένου γλύπτη Πολύκλειτου.

Αρχιτεκτονική
Βασιλική
Η Βασιλική της Πομπηίας (χτίστηκε μεταξύ 120 π.Χ. και 78 π.Χ.) κατασκευάστηκε σε ελληνιστικό ρυθμό. Το κτίριο διέθετε δύο επίπεδα από ελληνικούς κορινθιακούς και ιωνικούς κίονες και όχι ρωμαϊκές καμάρες για τη στήριξη της στέγης. Μια αρχαία ελληνική στοά. μια ανεξάρτητη κιονοστοιχία που δημιουργούσε δημόσιους χώρους.

Παλαίστρα
Η Μεγάλη Παλαίστρα της Πομπηίας, που βρίσκεται στην ανατολική περιφέρεια της πόλης, υιοθετεί ελληνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία με τους μεγάλους ανοιχτούς κιονοστοιχειωτούς χώρους της. Αυτή η ρωμαϊκή πρακτική κατασκευής παλαίστρων προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό γυμνάσιο, ένα συγκρότημα που χτίστηκε παρόμοια για εκπαίδευση και άσκηση.

Τοπία του δρόμου
Το τοπίο της Πομπηίας, με τη χρήση insulae για να χωρίσει τους δρόμους της πόλης σε τετράγωνα.

Περιστύλιο
Το περιστύλιο, βασισμένο στο ελληνικό ντιζάιν, εμφανίστηκε σε πολλά από τα ιδιωτικά κτίρια και βίλες της Πομπηίας. Το περιστύλιο ήταν μια κιονοστοιχία ή καλυμμένος διάδρομος γύρω από μια αυλή που περιέκλειε έναν κήπο. Το House of The Faun απεικονίζει αυτό το αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό που περιέχει δύο περιστύλια: το ένα χτίστηκε στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. και το άλλο στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.

Θρησκεία
Η λατρεία του Διονύσου
Ο Διόνυσος, ο θεός της γονιμότητας και του κρασιού, λατρευόταν από τους Έλληνες. Οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν αυτόν τον θεό Βάκχο. Συνδεδεμένος με αυτή τη λατρεία ήταν το «bacchanalia», ένας λατινικός όρος για τις τελετές ή τις γιορτές του Βάκχου, οι οποίες σύμφωνα με τον Λίβι αφορούσαν μέλη της λατρείας που συμμετείχαν σε επιθετική σεξουαλική ασέβεια και βία που τροφοδοτείται από αλκοόλ. Το 186 π.Χ. η ρωμαϊκή σύγκλητος, φοβούμενη ότι ο αχαλίνωτος χαρακτήρας των εορτών αποτελούσε απειλή για τη δημόσια και πολιτική σταθερότητα, έθεσε εκτός νόμου τη λατρεία. Παρόλα αυτά, η πρακτική του παρέμενε ακόμα δημοφιλής στην Καμπανία και τα στοιχεία δείχνουν ότι και η Πομπηία. Για παράδειγμα, η Βίλα των Μυστηρίων παρουσιάζει μια σειρά από τοιχογραφίες που πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι απεικονίζουν τη μύηση μιας γυναίκας στη λατρεία του Διονύσου.
Ναός του Απόλλωνα, Πομπηία

Η λατρεία του Απόλλωνα
Η λατρεία του Απόλλωνα, του Έλληνα θεού της ποίησης, της μουσικής, του χορού, της τοξοβολίας και της προφητείας, ενσωματώθηκε επίσης στη θρησκεία της Πομπηίας. Το φόρουμ της Πομπηίας περιείχε έναν ναό αφιερωμένο σε αυτόν τον θεό που χτίστηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. Ο ναός περιβαλλόταν από κορινθιακούς κίονες, είχε έναν πέτρινο βωμό από τραβερτίνη και διακοσμήθηκε από αγάλματα του Απόλλωνα μαζί με άλλες θεότητες.

Λατρεία του Ηρακλή
Οι Ρωμαίοι προσάρμοσαν τον Έλληνα θεό Ηρακλή και τον ενσωμάτωσαν στη δική τους θρησκεία με το νέο ρωμαϊκό όνομα Ηρακλής. Αυτός ο ήρωας θεωρούνταν γιος του Δία (το ρωμαϊκό αντίστοιχο του Δία) και ήταν διάσημος για την υπεράνθρωπη δύναμη και τις φανταστικές του περιπέτειες. Το Σπίτι του Κήπου του Ηρακλή, που βρίσκεται στα δυτικά της Παλίστρας της Πομπηίας, απεικονίζει την επιρροή αυτού του ελληνικού θεού. Συγκεκριμένα, ο κήπος αυτού του κτιρίου περιείχε ένα μεγάλο λαράριο όπου του ήταν αφιερωμένα ένα μαρμάρινο αγαλματίδιο του Ηρακλή, ένας βωμός και ένα αίθριο. Ο Οίκος των Vettii παρέχει περαιτέρω στοιχεία. Μέσα στην αίθουσα υποδοχής του, στον αριστερό τοίχο, εικονίζεται ένα βρέφος Ηρακλής να στραγγαλίζει ένα φίδι. Αυτή η τοιχογραφία, ζωγραφισμένη σε τέταρτο στυλ, θυμίζει τη μυθολογική ιστορία όταν η Ήρα, εξαγριωμένη από τη σχέση του Δία με την Αλκμήνη, έστειλε φίδια για να σκοτώσουν το παιδί τους τον Ηρακλή.
Μωσαϊκό θεατρικής μάσκας, Οίκος του Φανού

Δράμα
Το αρχαίο ελληνικό θέατρο, που αναπτύχθηκε αρχικά στην Αθήνα κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., παίζει ελληνική τραγωδία. Η δημοτικότητά του επεκτάθηκε στη Μεσόγειο όπου αγκαλιάστηκε από άλλους ελληνιστικούς πολιτισμούς και τη Ρώμη. Αυτή η επιρροή του ελληνικού δράματος στην Πομπηία απεικονίζεται στο Σπίτι του Φανού. Στα ερείπια αυτού του κτιρίου αποκαλύφθηκε ένα μωσαϊκό που απεικονίζει δύο τραγικές θεατρικές μάσκες που περιβάλλονται από γιρλάντες, λουλούδια και φρούτα. 15 μάσκες δράματος που ανακαλύφθηκαν ξανά πρόσφατα στην Πομπηία παρέχουν περαιτέρω στοιχεία. Αυτές οι μάσκες ήταν σε φυσικό μέγεθος, φτιαγμένες από γύψο και βρέθηκαν το 1749 κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής που χρηματοδοτήθηκε από τον βασιλιά Κάρολο των Βουρβόνων. Η ακριβής τοποθεσία όπου ανακαλύφθηκαν δεν είναι γνωστή καθώς αποθηκεύτηκαν μαζί με μια ποικιλία άλλων τεχνουργημάτων στο Βασιλικό Παλάτι του Portici και τα περιοδικά ανασκαφής του 18ου αιώνα παρέχουν μόνο ασαφείς λεπτομέρειες της ανασκαφής.
Ο Αχιλλέας παραδίδει τη Βρισηίδα στον Αγαμέμνονα, το σπίτι του τραγικού ποιητή

Βιβλιογραφία
Τα έργα και οι συγγραφείς της ελληνικής λογοτεχνίας είχαν μεγάλη επιρροή στον ρωμαϊκό πολιτισμό. Πέρα από τον αντίκτυπο της ίδιας της ρωμαϊκής γραφής, σκηνές από την ελληνική λογοτεχνία έχουν ανακαλυφθεί σε όλη την Πομπηία. Για παράδειγμα, το Σπίτι του Τραγικού Ποιητή παρουσιάζει μια σειρά από τοιχογραφίες που απεικονίζουν γεγονότα από την Ιλιάδα του Έλληνα ποιητή Όμηρου. Σε ένα πάνελ εμφανίζεται ο ήρωας Αχιλλέας καθισμένος μπροστά από τη σκηνή του καθώς απελευθερώνει ακούσια την ερωμένη του Βρισηίδα στον Πάτροκλο που την καθοδηγεί στον Αγαμέμνονα, τον βασιλιά των Ελλήνων. Το παρακάτω πάνελ, από το οποίο μόνο το μισό σώζεται, απεικονίζει την Ελένη καθώς πηγαίνει από την πατρίδα της σε ένα πλοίο που θα τη μεταφέρει στην Τροία. Πιστεύεται ότι το χαμένο θραύσμα μπορεί να έδειχνε τον Πάρη, ήδη στο πλοίο, να περιμένει την Ελένη, τη βασίλισσά του, να έρθει μαζί του.

Επίσης
Η Ρώμη ήταν πολιτικά συνυφασμένη με το Πτολεμαϊκό Βασίλειο ήδη από τον 2ο αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Πτολεμαίου ΣΤ', ωστόσο ήταν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ του Οκταβιανού (αργότερα ονομάστηκε Αυγούστου) και του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ' που η Ρώμη υπέστη μια περίοδο σημαντικής επιρροής. από τον αιγυπτιακό πολιτισμό. Ο Πτολεμαίος ΣΤ' Φιλομήτωρ (ελληνικά: Πτολεμαῖος Φιλομήτωρ, Ptolemaĩos Philomḗtōr; 186–145 π.Χ.) ήταν Έλληνας βασιλιάς της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου που βασίλεψε από το 180 έως το 164 π.Χ. και από το 163 έως το 145 π.Χ. Συχνά θεωρείται ο τελευταίος ηγεμόνας της αρχαίας Αιγύπτου όταν αυτό το κράτος ήταν ακόμη μεγάλη δύναμη. Η δυναστεία των Πτολεμαίων (/ˌtɒlɪˈmeɪ.ɪk/; Αρχαία Ελληνικά: Πτολεμαῖοι, Πτολεμαίοι), επίσης γνωστή ως δυναστεία των Λαγιδών (Λαγίδαι, Λαγιδαίοι; μετά τον πατέρα του Πτολεμαίου Α', Λάγο), ήταν ένας βασιλικός οίκος των Μακεδόνων που κυβέρνησε την Πτολεμαία. Η Αίγυπτος κατά την ελληνιστική περίοδο. Βασιλεύοντας για 275 χρόνια, οι Πτολεμαίοι ήταν η μεγαλύτερη και τελευταία δυναστεία της αρχαίας Αιγύπτου από το 305 π.Χ. μέχρι την ενσωμάτωσή της στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία το 30 π.Χ.

Σχόλια