Translate

Ἁγία Ποταμιαίνη εξ Ἀλεξανδρείας, 7 Ιουνίου

Ποταμιαίνη αίνος ουδείς αρκέσει,
Kαν του ποταμού εκμιμήται την ρύσιν.


Η Αγία Ποταμιαίνη έζησε στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια και πέθανε εκεί κατά τη διάρκεια των διωγμών υπό τον Σεπτίμιο Σεβήρο. Ήταν δούλη, αλλά χριστιανή, δηλαδή με ψυχή ελεύθερη δια του Ιησού Χριστού. Την αγόρασε από τον πρώην κύριο της κάποιος άλλος, ειδωλολάτρης και αυτός. Επειδή όμως η Ποταμιαίνη ήταν πολύ όμορφη στο σώμα, θεώρησε σαν δικαίωμα του να την απολαύσει. Η επίμονη αντίσταση της Ποταμιαίνης τον εξέπληξε και τον εξόργισε. Διότι πρώτη φορά απωθείτο από μία δούλη. Της ζήτησε λοιπόν τον λόγο. Εκείνη δεν τον απέκρυψε και του είπε: «Είμαι χριστιανή και βάζω την τιμή μου πολύ πιο πάνω από τη ζωή μου. Η μόνη μου περιουσία είναι η πίστη και η αγνότητά μου. Δεν αρνούμαι ούτε τη μία ούτε την άλλη. Σκότωσέ με. Δεν θα διαμαρτυρηθώ. Αλλά μη με ακουμπήσεις. Θα σκοτωθώ μόνη μου. Διότι η αγία θρησκεία μας, εμποδίζει σ' όλες τις περιστάσεις την αυτοκτονία, την επιτρέπει μόνο, όταν ο θάνατος απομένει το τελευταίο μέσο προστασίας της τιμής, από την κτηνώδη βία». Ο ειδωλολάτρης αφέντης, αμέσως την παρέδωσε στον έπαρχο. Αυτός διέταξε και τη θανάτωσαν, μέσα σ' ένα καζάνι με πίσσα που έβραζε. Και έτσι παρέδωσε στο Θεό, την αγνή και καθαρή ψυχή της.

Βασιλίδης
Αφού η Ποταμιάνα καταδικάστηκε σε θάνατο, ο Βασιλίδης, αξιωματικός του δικαστηρίου, την οδήγησε στην εκτέλεση. στο δρόμο την προστάτευε από τις προσβολές του όχλου. Σε αντάλλαγμα για την καλοσύνη του η Ποταμιάνα του υποσχέθηκε να μην τον ξεχάσει με τον Κύριό της όταν έφτασε στον προορισμό της. Αμέσως μετά το θάνατο της Ποταμιάνας, ο Βασιλίδης κλήθηκε από τους συνστρατιώτες του να δώσει κάποιο όρκο. απαντώντας ότι δεν μπορούσε να το κάνει, καθώς ήταν Χριστιανός, στην αρχή νόμιζαν ότι αστειευόταν, αλλά βλέποντας ότι ήταν στα σοβαρά τον κατήγγειλαν και καταδικάστηκε σε αποκεφαλισμό.

Σύμφωνα με τον Ευσεβίου:
Η Ποταμιάνα εμφανίστηκε σε πολλά άλλα πρόσωπα εκείνη την εποχή, καλώντας τα σε πίστη και μαρτύριο (Ευσέβιος, Εκκλησιαστική Ιστορία VI, iii-v). Σε αυτές τις μετατροπές, ο Ωριγένης, ένας αυτόπτης μάρτυρας, μαρτυρεί στο Contra Celsum του (I, 46· P. G., XI, 746). Η περιγραφή του επεισοδίου της μεσιτείας της Ποταμιάνας για λογαριασμό του Βασιλίδη, που αφηγείται το κείμενο του Ευσεβίου, αποτελεί ένα από τα πρώτα έγγραφα που αφορούν τη μεσιτεία των αγίων.[4]

Έξι χριστιανοί, μαθητές του Ωριγένη, μαρτύρησαν ταυτόχρονα. Ο Ευσέβιος περιγράφει το μαρτύριο αυτής της ομάδας:

Ο πρώτος από αυτούς ήταν ο Πλούταρχος, που αναφέρθηκε ακριβώς παραπάνω. Καθώς οδηγήθηκε στον θάνατο, ο άνθρωπος για τον οποίο μιλάμε ήταν μαζί του στο τέλος της ζωής του, πλησίασε να σκοτωθεί από τους συμπολίτες του, σαν να ήταν η αιτία του θανάτου του. Αλλά η πρόνοια του Θεού τον διαφύλαξε και αυτή την εποχή. Μετά τον Πλούταρχο, ο δεύτερος μάρτυρας μεταξύ των μαθητών του Ωριγένη ήταν ο Σερηνός, ο οποίος έδωσε δια πυρός απόδειξη της πίστης που είχε λάβει. Ο τρίτος μάρτυρας από το ίδιο σχολείο ήταν ο Ηρακλείδης και μετά από αυτόν ο τέταρτος ήταν ο Ήρωας. Ο πρώτος από αυτούς ήταν ακόμη κατηχούμενος και ο δεύτερος είχε βαφτιστεί πρόσφατα. Και οι δύο αποκεφαλίστηκαν. Μετά από αυτούς, ο πέμπτος από την ίδια σχολή που ανακηρύχθηκε ως αθλητής της ευσέβειας ήταν ένας άλλος Σερήνος, ο οποίος, όπως αναφέρεται, αποκεφαλίστηκε, μετά από μακρόχρονη υπομονή βασανιστηρίων. Και από τις γυναίκες, η Ηραΐδα πέθανε ενώ ήταν ακόμη κατηχουμένη, λαμβάνοντας το βάπτισμα του πυρός, όπως λέει κάπου ο ίδιος ο Ωριγένης.[5]...Ο Βασιλίδης μπορεί να μετρηθεί ως ο έβδομος από αυτούς. Οδήγησε στο μαρτύριο την περίφημη Ποταμιάνα, η οποία είναι ακόμα διάσημη στους ανθρώπους της χώρας για τα πολλά που υπέμεινε για τη διατήρηση της αγνότητας και της παρθενίας της. Διότι άνθιζε στην τελειότητα του μυαλού της και των σωματικών της χάρες. Έχοντας υποφέρει πολλά για την πίστη του Χριστού, τελικά μετά από φρικτά και τρομερά βασανιστήρια, με τη μητέρα της, Μαρκέλλα, θανατώθηκαν από φωτιά.

— «Ευσέβιος Καισαρείας, Εκκλησιαστική Ιστορία

Σχόλια