Translate

Αλέξανδρος Ε΄ της Μακεδονίας (4ος αιώνας π.Χ. - 294 π.Χ.)

Ο Αλέξανδρος Ε΄ της Μακεδονίας (τέλη 4ου – αρχές 3ου αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Αντιπατριδών ήταν ο τρίτος και νεώτερος γιος του Κάσσανδρου και της Θεσσαλονίκης, ετεροθαλής αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανέβηκε στον θρόνο το 297 π.Χ., μετά τον θάνατο του αδελφού του Φιλίππου Δ΄, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Κάσσανδρο, και συμβασίλευσε με τον άλλο αδελφό του, τον Αντίπατρο Β΄ μέχρι το 294. Όταν ο Αντίπατρος Β΄ δολοφόνησε τη μητέρα τους, διότι πίστευε πως ευνοούσε τον Αλέξανδρο Ε΄ , τα δύο αδέλφια ήρθαν σε ρήξη. Ο Αλέξανδρος Ε΄ ζήτησε τη βοήθεια του Πύρρου και του Δημητρίου Α΄ του Πολιορκητή για να τον βοηθήσουν να επανέλθει στο θρόνο. Στον Πύρρο προσέφερε ως αντάλλαγμα τις παραθαλάσσιες εκτάσεις της Μακεδονίας μαζί με τις Επαρχίες της Αμβρακίας, Ακαρνανίας και Αμφιλοχίας. Ο Πύρρος τις κατέλαβε μαζί με το υπόλοιπο βασίλειο της Μακεδονίας, το οποίο παρέδωσε στον Αλέξανδρο Ε΄..

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, όταν ο Δημήτριος Α΄ ο Πολιορκητής εμφανίστηκε, το 294, τα δύο αδέλφια είχαν ήδη συμφιλιωθεί. Ο Αλέξανδρος Ε΄ υποδέχθηκε τον Δημήτριο Α΄ στο Δίον, επιφανειακά φιλικά, αλλά γρήγορα δημιουργήθηκε κλίμα καχυποψίας ανάμεσά τους και σχεδίασαν και οι δύο μυστικά την εξόντωση του άλλου. Ο Δημήτριος Α΄ φαίνεται να ειδοποιήθηκε πριν από ένα δείπνο πως ο Αλέξανδρος προετοίμαζε τη δολοφονία του και πήρε μέτρα ασφάλειας. Την επόμενη ημέρα ανακοίνωσε πως έπρεπε να φύγει εσπευσμένα. Ο Αλέξανδρος Ε΄ τον συνόδευσε μέχρι τη Λάρισσα, όπου ο Δημήτριος διέταξε να τον δολοφονήσουν μετά το τέλος ενός δείπνου. 

Συνθήκες θανάτου ανθρωποκτονία
Σύζυγος Λυσάνδρα
Γονείς Κάσσανδρος και Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας
Αδέλφια Αντίπατρος Β´ της Μακεδονίας
Φίλιππος Δ΄ της Μακεδονίας
Οικογένεια Δυναστεία των Αντιπατριδών

Πηγές
Elder, Edward (1867). «Alexander». Στο: William Smith, επιμ. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Βοστώνη: Little, Brown and Company, σσ. 115.
Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι:Πύρρος», §1
Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι:Δημήτριος», §36
Ιουστίνος, xvi. 1
Διόδωρος Σικελιώτης, xxi. Exc. 7

Σχόλια