Γιάννης Καλατζής
Ο Γιάννης Καλατζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με διαφορετικές πηγές να αναφέρουν είτε το 1938 είτε το 1943, από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Από μικρή ηλικία αναγκάστηκε να εργαστεί, κάνοντας διάφορες δουλειές, ενώ στα 14 του απέκτησε την πρώτη του κιθάρα, την οποία κρατούσε κρυφή από τους γονείς του, οι οποίοι δεν είχαν σε εκτίμηση τους ανθρώπους που ασχολούνταν με τη μουσική.
Η καριέρα του ως τραγουδιστής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ήταν μέλος του μουσικού σχήματος Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Το συγκρότημα αυτό γνώρισε επιτυχία στην Ελλάδα και είχε δισκογραφική παρουσία και στις ΗΠΑ. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, περίπου το 1966, ο Καλατζής ξεκίνησε σόλο καριέρα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Στην Αθήνα, ξεκίνησε συνεργασία με τον διάσημο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη και άρχισε να εμφανίζεται στην Πλάκα, ενώ μπήκε και στη δισκογραφία. Η δισκογραφική εταιρεία Odeon – Parlophone (μετέπειτα Minos) τον προώθησε ως το αντίπαλο δέος του Κώστα Κόκοτα, που εκείνη την εποχή είχε μεγάλη επιτυχία. Μέσα σε έξι χρόνια ηχογράφησε πολλές μεγάλες επιτυχίες που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα.
Μετά τον Μητσάκη, συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Κώστας Καπλάνης και ο Θόδωρος Δερβενιώτης, που του έδωσε το τραγούδι «Τα χρυσά κλειδιά» σε στίχους Κώστα Βίρβου. Το τραγούδι αυτό αποτέλεσε το κλειδί της επιτυχίας του, και το μαγαζί όπου τραγουδούσε άλλαξε όνομα σε «Τα Χρυσά Κλειδιά», με τον Καλατζή να αποθεώνεται κάθε βράδυ για δύο χρόνια.
Από το 1968-69 έως το 1976-77, ο Καλατζής συνεργάστηκε δισκογραφικά με κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Μάνος Λοΐζος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Πυθαγόρας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, η Σώτια Τσώτου, ο Γιάννης Σπανός και ο Βασίλης Δημητρίου. Η χρυσή εποχή του χαρακτηρίζεται από επιτυχίες όπως τα τραγούδια «Σταθμός», «Δελφίνι-δελφινάκι», «Το παλιό ρολόι», «Το μελαχρινάκι» και «Πίσω απ’ την πόρτα».
Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970 συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και τον Τόλη Βοσκόπουλο. Το 1981 κυκλοφόρησε άλμπουμ με τραγούδια του Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του άλμπουμ προτού αποσυρθεί από την ενεργό δισκογραφία κυκλοφόρησε το 1984. Παρόλα αυτά, το 1985 συμμετείχε σε μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Ο Καλατζής συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη και ο Κώστας Σμοκοβίτης. Εμφανίστηκε επίσης σε δέκα κινηματογραφικές ταινίες, όπου ερμήνευσε τραγούδια του.
Το 2000 κυκλοφόρησε διπλό CD, όπου το πρώτο περιείχε νέες εκτελέσεις των μεγαλύτερων επιτυχιών του και το δεύτερο αγαπημένα ελληνικά τραγούδια άλλων ερμηνευτών σε δική του απόδοση. Το 2003 ήταν η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στη δισκογραφία με το CD «Τα αυθεντικά».
Η φωνή του Γιάννη Καλατζή θα μείνει για πάντα ως σφραγίδα μιας ολόκληρης εποχής, όταν το ελληνικό τραγούδι έκανε λόγο για γοργόνες, παποράκια του Μπουρνόβα, λεβεντόπαιδα και ταξίδια στην Τζαμάικα.
Το 2013 τιμήθηκε στην ελληνική εκδοχή του τηλεοπτικού προγράμματος «Your Face Sounds Familiar» (ANT1), όπου ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Καζάκος τον υποδύθηκε και ερμήνευσε το διάσημο τραγούδι του «Δελφίνι δελφινάκι».
Ο Γιάννης Καλατζής πέθανε στις 13 Ιουλίου 2017 στην Αθήνα, σε ηλικία 74 ετών.
Δισκογραφία
1968 - Ο σταθμός..........................Συμμετοχή
1968 - Γιάννης Καλατζής
1969 - Ο επιπόλαιος
1969 - Συνάντηση..........................Συμμετοχή
1970 - Κυρά Γιώργαινα
1970 - Θαλασσογραφίες................Συμμετοχή
1971 - Όταν ανθίζουν πασχαλιές....Συμμετοχή
1971 - Ζει
1971 - Ο Σταμούλης ο λοχίας
1971 - Παραμυθάκι μου
1972 - Νά ΄χαμε τι νά ΄χαμε............Συμμετοχή
1973 - Ένα ταξίδι
1974 - 13 Περιπτώσεις
1974 - Οδός Αριστοτέλους.............Συμμετοχή
1975 - Και η ζωή συνεχίζεται
1976 - Μη περιμένεις
1978 - Κάποιος πάντα λέει αντίο
1979 - Πάλι κοντά σου
1981 - Για όλους
1984 - Θυμηθείτε με τον Γιάννη Καλατζή
1985 - Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο Ζωντανή ηχογράφηση από το Ολυμπιακό στάδιο............. Συμμετοχή
1989 - Οι μεγάλες επιτυχίες
1994 - Οι μεγάλες επιτυχίες
1996 - Τραγούδια από τις 45 στροφές
1999 - Επιτυχίες
2000 - Αξέχαστα τραγούδια
2001 - Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του
2003 - Τα αυθεντικά
Τα πιο γνωστά του τραγούδια
Γοργόνα (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Παποράκι του Μπουρνόβα (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Δελφίνι δελφινάκι (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Τζαμάϊκα (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Το λεβεντόπαιδο (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Το παλιό ρολόι (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
Ξενάκι είμαι και θα 'ρθω (Στίχοι, Μουσική - Σταύρος Κουγιουμτζής)
Ο Σταμούλης ο λοχίας (Στίχοι: Πυθαγόρας, Μουσική - Γιώργος Κατσαρός)
Ο Κουταλιανός (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική - Μάνος Λοϊζος)
Παραμυθάκι μου (Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μουσική - Μάνος Λοΐζος) (το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία Ο Εξορκιστής)
Το τραγούδι «Παραμυθάκι μου» (Paramythaki Mou), που ακούγεται στην ταινία «Ο Εξορκιστής» (The Exorcist, 1973), είναι σύνθεση του Μάνου Λοΐζου με στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και ερμηνεύεται από τον Γιάννη Καλατζή. Στην ταινία, το τραγούδι ακούγεται σε μια σκηνή όπου ο ελληνικής καταγωγής ιερέας Δαμιανός Καρράς επιστρέφει στο σπίτι της μητέρας του, και το τραγούδι παίζει από το ραδιόφωνο, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην τρυφερή αυτή στιγμή.
Η μουσική επένδυση της ταινίας περιλαμβάνει επίσης το τραγούδι «Ιστορία μου, Αμαρτία μου» της Ρίτας Σακελλαρίου, που επίσης ακούγεται από ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στην Αμερική μέσα στην ταινία
Σχόλια