Σπύρος Π. Σκούρας
Σπύρος Παναγιώτης Σκούρας (28 Μαρτίου 1893 – 16 Αυγούστου 1971)
Ο Σπύρος Σκούρας υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και της ναυτιλίας του 20ού αιώνα. Ήταν ο πρόεδρος της 20th Century-Fox από το 1942 μέχρι το 1962 και υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους και ισχυρούς κινηματογραφικούς παράγοντες, ενώ η προσωπική του ζωή και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκτείνονταν σε πολλούς τομείς.
Πρώτα Χρόνια και Μετανάστευση
Ο Σπύρος Σκούρας γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1893 στο Σκουροχώρι, ένα μικρό χωριό στην Ελλάδα. Η οικογένεια του ήταν φτωχή και ο πατέρας του ήταν βοσκός. Το 1910, σε ηλικία 17 ετών, μετανάστευσε με τα δύο αδέλφια του, τον Γιώργο και τον Κάρολο, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι, μια πόλη που εκείνη την εποχή ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και ένα βιομηχανικό κέντρο.
Οι τρεις αδελφοί ξεκίνησαν τη ζωή τους ως σερβιτόροι και μπάρμαν σε ξενοδοχεία της πόλης, δουλεύοντας σκληρά και ζώντας φτωχικά. Μέχρι το 1914, είχαν καταφέρει να εξοικονομήσουν 3.500 δολάρια και ίδρυσαν το δικό τους νικελόδιο (κινηματογράφο) στο 1420 Market Street του Σαιντ Λούις, το οποίο αργότερα έγινε το Kiel Opera House. Έδωσαν στο σινεμά το όνομα "Ολύμπια" και ξεκίνησαν να επενδύουν σε άλλα θέατρα.
Ανάπτυξη και Κατάκτηση του Κινηματογράφου
Το 1924, οι αδελφοί Σκούρα ίδρυσαν τη Skouras Brothers Co., με κεφάλαιο 400.000 δολάρια, και σύντομα απέκτησαν περισσότερα από 30 θέατρα στην περιοχή του Σαιντ Λούις. Το 1926, ολοκλήρωσαν την κατασκευή του Ambassador Theatre, το οποίο κόστισε 5,5 εκατομμύρια δολάρια και έγινε το πιο πολυτελές κινηματοθέατρο της περιοχής. Η επιτυχία της οικογενειακής επιχείρησης ήταν εκπληκτική, αν και το 1929, μετά την Χρηματιστηριακή Κρίση, οι αδελφοί πούλησαν το μερίδιό τους στην Warner Brothers και μετακόμισαν στο Νιου Γιορκ, αναζητώντας νέες ευκαιρίες.
Από το 1929 μέχρι το 1931, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, ο Σπύρος Σκούρας εργάστηκε ως γενικός διευθυντής της Warner Brothers Theater Circuit, όπου κατάφερε να εξαλείψει τις απώλειες και να τετραπλασιάσει τα κέρδη της αλυσίδας. Παρά την επιτυχία αυτή, ο Σκούρας ήθελε να έχει τη δική του εταιρεία και αποχώρησε από την Warner. Σύντομα, ανέλαβε τη διαχείριση της αλυσίδας Fox West Coast Theater, η οποία είχε πάνω από 500 θέατρα.
Η Συγχώνευση και Ανάληψη της Προεδρίας της 20th Century Fox
Το 1935, ο Σκούρας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συγχώνευση της Fox Film με την Twentieth Century Pictures, δημιουργώντας την 20th Century Fox, μία από τις πιο σημαντικές κινηματογραφικές εταιρείες της εποχής. Από το 1942 μέχρι το 1962, υπηρέτησε ως πρόεδρος της εταιρείας, ενώ ήταν και μεγάλος μέτοχος της.
Κατά τη διάρκεια της διοίκησής του, η 20th Century Fox σημείωσε τεράστιες επιτυχίες με τις παραγωγές όπως οι ταινίες The Robe (1953) και The King and I (1956), ενώ το 1953 εισήγαγε την τεχνολογία CinemaScope με την ταινία The Robe, η οποία επαναστατούσε στην κινηματογραφική βιομηχανία, δημιουργώντας το πρότυπο για τις ταινίες σε ευρεία οθόνη.
Η Άνοδος στην Επιχειρηματική Σκηνή
Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, η οικογένεια Σκούρα ελέγχει όχι μόνο την 20th Century Fox, αλλά και πλήθος άλλων μεγάλων επιχειρήσεων όπως οι National Theaters, Fox West Coast Theaters, United Artists Theaters, Skouras Theaters, και η Magna Corp. Το 1952, η περιουσία του Σκούρα ανέρχεται σε 108 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από αυτό οποιουδήποτε άλλου μεγιστάνα του κινηματογράφου εκείνης της εποχής, και ξεπερνούσε ακόμη και τους μεγάλους ονόματα όπως οι Schencks, Warners, και Shuberts.
Σχέσεις με Ηθοποιούς και Αλλάγες στην Κινηματογραφική Βιομηχανία
Ο Σπύρος Σκούρας ήταν επίσης υπεύθυνος για την ανακάλυψη και υπογραφή της Μαίρηλιν Μονρόε στην 20th Century Fox. Η Μονρόε, η οποία είχε αλλάξει το όνομά της από Νόρμα Τζιν Μπέικερ, ανέβηκε στη φήμη και έγινε η πιο διάσημη σεξουαλική σύμβολο του Χόλιγουντ του 20ου αιώνα. Ανάμεσα τους αναπτύχθηκε μία στενή σχέση, και η Μονρόε τον αποκαλούσε "Παππού Σκούρα" σε μία ένδειξη σεβασμού και αγάπης.
Ανατροπές και Παραίτηση
Η ταινία Cleopatra (1963) υπήρξε μία από τις πιο ακριβές παραγωγές της εταιρείας και αντιμετώπισε τεράστια οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αναστάτωση στους μετόχους και να ζητηθεί αλλαγή στην ηγεσία. Τελικά, ο Σκούρας παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου το 1962, αλλά παρέμεινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 1968.
Ενασχόληση με τη Ναυτιλία
Εκτός από την κινηματογραφική του καριέρα, ο Σκούρας ήταν και σημαντικός εφοπλιστής. Επένδυσε στην ναυτιλία μέσω της εταιρείας Prudential Lines, η οποία είχε στόλο 7 πλοίων (δύο δεξαμενόπλοια και πέντε φορτηγά πλοία). Το 1969, η Prudential Lines εξαγόρασε την Grace Lines. Στη διάρκεια των τελευταίων του χρόνων, απομακρύνθηκε από την κινηματογραφία και αφιερώθηκε περισσότερο στις ναυτιλιακές του δραστηριότητες.
Ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ επιθεωρεί το αρχικό μοντέλο του Αγάλματος της Ελευθερίας κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης στον Λευκό Οίκο για τη δημιουργία του Μουσείου Μετανάστευσης στο Έλις Άιλαντ, στις 10 Αυγούστου 1954, μαζί με την Άννα Λορντ Στράους και τον Σκούρα.
Πηγή εικόνας: Ευγενική παραχώρηση των Ειδικών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Στάνφορντ.
Πηγή εικόνας: Ευγενική παραχώρηση των Ειδικών Συλλογών της Βιβλιοθήκης του Στάνφορντ.
Προσωπική Ζωή και Θάνατος
Ο Σπύρος Σκούρας είχε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων οι γιοι Σπύρος Σ. Σκούρας και Πλάτων Α. Σκούρας. Η κόρη του αυτοκτόνησε, πέφτοντας από κτίριο, κάτι που τον συγκλόνισε βαθιά. Ο ίδιος πέθανε στις 16 Αυγούστου 1971 από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά στον κινηματογράφο και τη ναυτιλία.
Η ζωή του και οι επιτυχίες του καθιέρωσαν τον Σπύρο Σκούρα ως έναν από τους πιο ισχυρούς και επιδραστικούς επιχειρηματίες της εποχής του.
Σχόλια