Translate

Αρχαιοελληνικό επιτραπέζιο παιχνίδι του 1700 - 1500 π.Χ.

«Αρχαιοελληνικό Επιτραπέζιο Παιχνίδι.  Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Νεοπαλατιακή Περίοδος, Μέση Μινωική ΙΙΙ - Ύστερη Μινωική ΙΑ Περίοδος: 1700 - 1500 π.Χ.»
Φαιάντης, Μέταλλο (Ασήμι, Χρυσό), Οστό (Ελεφαντόδοντο), Λίθος (Κρυστάλλινος Λίθος)
Επισκευασμένο και αποκατεστημένο.
Μήκος Πίνακα Στρατηγικής: 96,5 εκ.
Πλάτος Πίνακα Στρατηγικής: 55,3 εκ.
Ύψος Κομματιών: 7-8,2 εκ.
Κνωσός
Παλάτι
Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Νεοπαλατιακή Περίοδος, Μέση Μινωική ΙΙΙ - Ύστερη Μινωική ΙΑ Περίοδος:
Ενότητα Έκθεσης:
Ύστερη Εποχή του Χαλκού - Νεοπαλατιακή Περίοδος (1700-1450 π.Χ.). Τα Νέα Παλάτια. Η ακμή του Μινωικού Πολιτισμού.
Περιγραφή
Λαμπερός πίνακας παιχνιδιού που μοιάζει με πίνακα στρατηγικής. Η αρχική ορθογώνια βάση του παιχνιδιού, πιθανόν από ξύλο, δεν έχει διασωθεί. Μπορεί να αποτελούσε το κάλυμμα ενός τραπεζιού ή ενός κιβωτίου. Το πλαίσιο του πίνακα είναι κατασκευασμένο από ελεφαντόδοντο, επενδυμένο με φύλλα χρυσού και διακοσμημένο με σκαλιστές ροζέτες, οι οποίες φέρουν ενθέματα κρυστάλλου στην κεντρική τους θέση.
Η επιφάνεια αποτελείται από πλάκες κρυστάλλου, ενσωματωμένες σε μπλε γυάλινη πάστα και ασημένιο φύλλο, χωρισμένες από ενθέματα ελεφαντόδοντου. Τέσσερα κωνικά αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, που βρέθηκαν λίγα μέτρα μακριά από το υπόλοιπο παιχνίδι, πιθανότατα ήταν τα κομμάτια του παιχνιδιού, όπως δείχνει το μέγεθός τους, το οποίο ταιριάζει ακριβώς με τους τέσσερις μεγάλους κύκλους στον πίνακα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο και στη Μέση Ανατολή, αλλά κανένα δεν είναι τόσο μεγάλο και περίτεχνο όσο ο πίνακας στρατηγικής της Κνωσού.
Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς παιζόταν ή αν είχε κάποιο ιδιαίτερο συμβολισμό πέρα από το παιχνίδι. Η πολυτέλειά του αναδεικνύει τον πλούτο του παλατιού της Κνωσού, τα υψηλά βιοτικά πρότυπα των κατοίκων του και την καλλιτεχνική ικανότητα των εργαστηρίων του παλατιού.

Σχόλια