Translate

Βασίλειος Ι. Καφταντζής

Ο Βασίλειος Ι. Καφταντζής ήταν μία σημαίνουσα προσωπικότητα με πολυδιάστατη προσφορά στον τομέα της μουσικής, της εκπαίδευσης και της ιατρικής. Διετέλεσε Δήμαρχος της Ηράκλειας (Τζουμαγιάς) Γεννημένος το 1872 στην Ηράκλεια Σερρών, έδρασε σε διάφορους τομείς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το σπίτι του ήταν διπλα στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου κοντά στο σπίτι του Μακεδονομάχου Στέργιου Βλάχβεη. 

Ως δάσκαλος μουσικής, δίδαξε σε χωριά των Σερρών και στην Κεντρική Ελληνική Σχολή της Αλιστράτης, όπου υπηρέτησε και ως διευθυντής του Οικοτροφείου. Η συμβολή του στη μουσική εκπαίδευση επεκτάθηκε και στην Αθήνα, όπου δίδαξε στο φημισμένο Λύκειο Μακρή.

Ο Καφταντζής συνέχισε τις σπουδές του και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1910. Παράλληλα με την ιατρική του καριέρα, συνέβαλε σημαντικά και στη μουσική και την ποίηση. Εξέδωσε τη συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Ποιητική Ηχώ» και μία συλλογή εκκλησιαστικών τραγουδιών με τίτλο «Βάρβιτο». Το 1911 ανέλαβε τη θέση του πρωτοψάλτη στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά του γνώση και την αγάπη του για την εκκλησιαστική μουσική.

Η πολυσχιδής προσωπικότητά του και οι ποικίλες του δραστηριότητες άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής. Ο Βασίλειος Ι. Καφταντζής απεβίωσε στις 8 Ιουνίου 1931.

Σχόλια