Translate

Κοίνος της Μακεδονίας

Ο Κοίνος (Κοῖνος) ήταν σύμφωνα με τον Ευσέβιο της Καισάρειας ο δεύτερος βασιλιάς της Μακεδονίας μετά τον Κάρανο. 

Ο Έλληνας ιστορικός Μαρσύας από την Πέλλα της Μακεδονίας, αφηγείται την ακόλουθη αιτιολογική ιστορία σχετικά με το όνομά του: 
"...κάποιος Κνώπης από την Κολχίδα ήρθε στη Μακεδονία και έζησε στην αυλή του Κάρανου· όταν γεννήθηκε το βασιλικό αρσενικό παιδί, ο Κάρανος. είχε την επιθυμία να του δώσει το όνομα του πατέρα του, Κίραρον ή Καράρον, αλλά η μάνα εναντιώθηκε και ήθελε να ονομαστεί το παιδί όταν ρωτήθηκε ο Κνώπης έδωσε την απάντηση: με κανένα όνομα, γι΄αυτό ονομάστηκε Κοινός (κοινό)".

Σύμφωνα πάντα με τον Ευσέβιο, βασίλεψε για δώδεκα χρόνια και τον διαδέχθηκε ο γιος του Τυρίμμας.

Ωστόσο η θέση αυτή αμφισβητείται από νεώτερους ιστορικούς μιας και ο Ηρόδοτο θέτει ως πρώτο Μακεδόνα βασιλιά τον Περδίκκα Α'. Φυσικά πέραν του ότι είναι γνωστό πως Ηρόδοτος εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής, άλλοι της εποχής του διαφωνούν, εκτός από τον Σάτυρο, ο οποίος προσθέτει τον Κοινό και τον Τύριμμα στον κατάλογο, ο Μαρσύας από την Πέλλα, ο Θεόπομπος και ο Ιουστίνος συμφωνούν ότι ο Κάρανος ήταν ο πατέρας του Περδίκκα. Επιπλέον, ο Πλούταρχος ισχυρίστηκε στη βιογραφία του για τον Μέγα Αλέξανδρο ότι όλες οι πηγές του συμφώνησαν ότι ο Κάρανος ήταν ο ιδρυτής της. Βάση αυτών ο ισχυρισμός του Ηρόδοτου θα μπορούσε να είναι προπαγάνδα κατά της οικογένειας των Αργεάδων, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό καποιον μελετητών που πιστεύουν πως συνεβει το αντίθετο, δηλαδή  ήταν προπαγάνδα της αυλής των Αργεάδων, που πιθανώς σκοπεύει να μειώσει τη σημασία του ονόματος «Περδίκκας» στους αντίπαλους οικογενειακούς κλάδους μετά την ένταξη του Αμύντα.
Σε κάθε περίπτωση στο νου μας θα πρέπει να έχουμε πάντα πως οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε σήμερα, αλλά υπάρχει από τα αρχαία χρόνια. 

Σημείωση
Ο Κοίνος δεν πρέπει να σχετίζεται με τον συνονώματο του Κοινό, τον γιο του Μακεδόνα ευγενή Πολεμοκράτη και στρατιωτικό στις τάξεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πηγές
Σάτυρος  PHerc. 558  OCD, q.v. Satyrus  Athenaeus, vi. 248; xii. 541; xiii. 556  A. S. Hunt, Oxyrhynchi Papyri, vol. 9 (1912), no. 1176, pp. 124–182
Ηρόδοτος, Ἱστορίαι (8.137.1-8.139.1)
Ευσέβιος της Καισαρείας : Παντοδαπή ιστορία
Kleine philologische Schriften: Zur griechischen Literatur By Friedrich Wilhelm Ritschl Page 454 (1866) Leipzig
The history of Alexander the Great by Charles Alexander Robinson Page 169 (1953)

Σχόλια