Translate

Τρυπητή, Γαύδος, Ελλάδα

Η Τρυπητή βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Γαύδου, δηλαδή στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και της Ευρώπης. 

Αυτό από μόνο του μπορεί να σου προκαλέσει δέος αλλά περίμενε μέχρι να δεις και την παραλία. 
Η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτι που διασχίζει ένα μικρό φαράγγι (πρόσβαση από τον Κόρφο ή τα Βατσιανά). 

Η ίδια η διαδρομή αξίζει τον κόπο καθώς η γαυδιώτικη εξοχή μοσχοβολά βότανα και πεύκο. Κι έπειτα φτάνεις στο σχεδόν σεληνιακό τοπίο μιας ξερής «αλατσολίμνης» που το χειμώνα – όταν έχει νερό – γίνεται σταθμός αποδημητικών πουλιών. 

Στη συνέχεια ξεδιπλώνεται μπροστά σου η παραλία με την ξανθιά άμμο, τα λευκά βότσαλα, τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και στο δυτικό της άκρο το σήμα κατατεθέν της: οι τεράστιες τρύπες που σχηματίζει η μικρή χερσόνησος, γνωστές και ως Καμαρέλλες.
Μετά την απαραίτητη βουτιά για δροσιά περπάτησε σε αυτή τη χερσόνησο για να δεις τη θέα από ψηλά και βέβαια να βγάλεις την απαραίτητη αναμνηστική φωτογραφία στην διάσημη πλέον υπερμεγέθη καρέκλα που έχουν τοποθετήσει εδώ οι ρώσοι επιστήμονες που ζουν για δεκαετίες στο νησί.

Η παραλία της Τρυπητής
Αμέσως σχεδόν μετά τις σπηλιές συναντάμε την παραλία της Τρυπητής, χαρακτηρίζεται από πετρώδη ακτή γεμάτη με μεγάλες στρογγυλές πέτρες, το νερό είναι διαυγές με καταπληκτική αίσθηση κολύμβησης.

Πρόκειται για μια παραλία που δημιουργήθηκε στην έξοδο ενός ξεροπόταμου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα δεις δίπλα της μια μικρή λίμνη η οποία φιλοξενεί πολλά πτηνά που μεταναστεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική. Το σίγουρο είναι ότι λόγω του σημείου της το μπάνιο στη συγκεκριμένη παραλία αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία στη ζωή σου.
Ο βράχος της Τρυπητής
Αυτός ο βράχος ίσως είναι το πιο γνωστό μέρος της Γαύδου, διότι συνδυάζει την άγρια ομορφιά με το εντυπωσιακό αυτό γεωλογικό φαινόμενο, και είναι το νοτιότερο μέρος της Γαύδου.

Ο φάρος
Το 1880 η γαλλική εταιρεία των Οθωμανικών Φάρων, σε υψόμετρο 360 μ. κατασκεύασε έναν περιστρεφόμενο φάρο, για διευκόλυνση των διερχόμενων πλοίων μεταξύ Κρήτης και Γαύδου. Ο φάρος λειτουργούσε με πετρέλαιο και φυτίλι, ενώ σε ορατότητα και κατασκευή ήταν ο δεύτερος μετά από αυτόν της Γης του Πυρός. 

Απασχολούσε γύρω στα 10 άτομα, επιστάτες και φαροφύλακες. Είχαν κατασκευάσει πολλά σπίτια γύρω από τον φάρο που τα χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκες των καυσίμων, για τον εκάστοτε επιστάτη και τους φαροφύλακες. Κατά τη γερμανική επίθεση τον Μάιο του 1942 στο νησί, τον βομβάρδισαν και καταστράφηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σπίτια και φάρος από τα βομβαρδισμένα καύσιμα ανατινάχθηκαν στον αέρα.Προς αντικατάσταση αυτού κατασκευάσθηκε αυτού κατασκευάσθηκε αργότερα άλλος φάρος στο ΝΑ ακρωτήρι της Γαύδου με αυτόματο σπινθήρα πάνω στο ακρωτήριο Τρυπητή, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Το 1989-1990 κατασκευάστηκε σ αυτό το σημείο της Τρυπητής άλλος φάρος που λειτουργεί με φωτοβολταϊκά στοιχεία. Ο παλιός φάρος στη νήσο Γαύδο ήταν από τους μεγαλύτερους φάρους της Μεσογείου και το φώς του ήταν ορατό από απόσταση 42 ναυτικών μιλίων. Μετά τον βομβαρδισμό του από τα γερμανικά αεροσκάφη κατά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο ο φάρος της Γαυδου έσβησε.

Η διάσημη καρέκλα και η ιστορία της
Τι ρόλο παίζει λοιπόν η διάσημη καρέκλα στο βράχο και ποια είναι η ιστορία της. Αυτή ξεκινά πολλά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1986 μετά το Τσέρνομπιλ. Ήταν τότε όταν μερικοί Ρώσοι αποφάσισαν να φύγουν από τον τόπο τους και να μείνουν σε ένα αγνό και καθαρό περιβάλλον δίπλα στη φύση. Και επέλεξαν τη Γαύδο. Τελικά από όσους έφτασαν απέμειναν τέσσερις οι οποίοι αγάπησαν το νησί σαν δικό τους.

Τότε τους ήρθε και μια ιδέα. Πήραν μια τεράστια καρέκλα και την τοποθέτησαν στο βράχο της Τρυπητής. Τι ήθελαν να δείξουν με αυτό τον τρόπο; Ότι η πραγματική ζωή είναι μέσα στην καθαρή φύση.

Η καρέκλα είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα βράχο ύψους 2,50 μέτρων και πάνω σε μια πυξίδα με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Στην πλάτη της καρέκλας μπορεί κανείς να διαβάσει τις οδηγίες «Smile, Relax», εννοώντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει κανείς να βρει την γαλήνη και την ηρεμία που αναζητά.

Η παραλία της Νταϊάνας
Προχωρώντας από την Τρυπητή νοτιοδυτικά, συναντάμε την Νταϊάνα, μια παραλία περίπου 20 μέτρων μήκους και φάρδος έως δύο μέτρα, με απόκρημνα ψηλά βράχια που απαγορεύουν την πρόσβαση από την ξηρά αλλά και την προσέγγιση στο σημείο. Οι ντόπιοι ονόμασαν Νταϊάνα την παραλία αυτή προς τιμή της Πριγκίπισσας Νταϊάνας, η οποία είχε επισκεφτεί το νησί με την θαλαμηγό της αγκυροβολημένη ανοικτά της Γαύδου, και σε αυτή την παραλία προστατευμένη από τους αδιάκριτους φωτογραφικούς φακούς των παπαράτσι έκανε καθημερινά το μπάνιο της.

Σχόλια