Translate

Μεγαλιθικός ναός Ταρχίεν Μάλτα

Ένα χαρακτηριστικό που βοηθά τους ναούς Tarxien να ξεχωρίζουν είναι τα λιθογλυπτικά που δίνουν στους επισκέπτες μια γεύση από την καλοδιατηρημένη προϊστορική τέχνη. Τα σπειροειδή σχέδια και τα ζωάκια είναι τα πιο εμφανή, αλλά το πιο αξιομνημόνευτο είναι το κάτω μισό μιας γυναικείας φιγούρας που φορά μια πλισέ φούστα. Το πάνω μισό έχει χαθεί στην ιστορία, αλλά αυτό που απομένει είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τιμούνταν τα θηλυκά στην αρχαία Μάλτα και πόσο λεπτομερείς ήταν οι τεχνίτες της Μάλτας ακόμη και πριν από 5.000 χρόνια.
Προϊστορικό συγκρότημα Ħal Tarxien
Το κάτω μέρος ενός κολοσσιαίου αγάλματος μιας φιγούρας που φορά μια πλισέ φούστα στέκεται φρουρός στην αυγή του πολιτισμού στον εξαιρετικά διακοσμημένο Νότιο Ναό εντός της τοποθεσίας Tarxien Neolithic Complex. Ανακαλύφθηκε το 1913 από τον αγρότη Lorenzo Despott, η τοποθεσία αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τεσσάρων μεγαλιθικών δομών που χτίστηκαν στην ύστερη νεολιθική και στη συνέχεια επαναπροσαρμόστηκαν για χρήση κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού.
Proïstorikó synkrótima Ħal Tarxien
Μόνο το κάτω μέρος των τειχών σώζεται στην ανατολικότερη κατασκευή, το παλαιότερο τμήμα του συγκροτήματος. Ωστόσο, είναι ακόμα δυνατό να δει κανείς την κοίλη πρόσοψή του και τους πέντε θαλάμους. Οι εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1915 και 1919, διεξήχθησαν από τον Sir Themistocles Zammit, Διευθυντή Μουσείων τότε.
Η νότια δομή είναι πλούσια σε προϊστορική τέχνη, συμπεριλαμβανομένων των ανάγλυφων γλυπτών που απεικονίζουν σπείρες και ζώα. Τα εξημερωμένα ζώα που απεικονίζονται περιλαμβάνουν κατσίκες, ταύρους, χοίρους και ένα κριάρι. Ο μεγάλος αριθμός οστών ζώων που ανακαλύφθηκαν σε αυτό το σύμπλεγμα, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές, υποδηλώνει τη σημασία που έπαιζαν αυτά τα ζώα εκείνη την εποχή.
Το ανατολικό κτίριο ακολουθεί τον παραδοσιακό σχεδιασμό αυτών των μεγαλιθικών κατασκευών με έναν κεντρικό διάδρομο που πλαισιώνεται από έναν ημικυκλικό θάλαμο σε κάθε τοποθεσία. Τα στοιχεία της τοξωτής στέγης στη μοναδική κεντρική κατασκευή με έξι αψίδες, την τελευταία από τις τέσσερις που κατασκευάστηκαν, βοηθούν τους επισκέπτες να φανταστούν πώς θα μπορούσαν να φαίνονται αυτοί οι ναοί όταν ήταν καλυμμένοι.

Τα περάσματα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του συγκροτήματος μερικές φορές μπλοκάρονται από φυσικά εμπόδια, υποδηλώνοντας ότι τμήματα αυτών των κτιρίων ήταν προσβάσιμα μόνο σε ένα μέρος της κοινότητας. Μια μεγάλη εστία στο διάδρομο μεταξύ των πρώτων αψίδων και μια μικρότερη στο διάδρομο μεταξύ του δεύτερου ζεύγους αψίδων της Κεντρικής Δόμησης, μαρτυρούν τη χρήση πυρός στο εσωτερικό.
Ένα μπολ στον κεντρικό ναό Tarxien.

Αν και γνωρίζουμε ελάχιστα για το τι συνέβη μέσα σε αυτά τα κτίρια, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ήταν σημαντικές κατασκευές στο κέντρο της ζωής των νεολιθικών κατοίκων του νησιού. Στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού (μετά το 2.000 π.Χ.) οι νέες αφίξεις στα νησιά μετέτρεψαν ορισμένες περιοχές εντός της τοποθεσίας, σε νεκροταφείο αποτέφρωσης νεκρών, αφήνοντας πλούσιο αρχείο εθίμων και αντικειμένων
Οι Ναοί Tarxien (μαλτικά: It-Tempji ta' Ħal Tarxien) είναι ένα αρχαιολογικό συγκρότημα στο Tarxien της Μάλτας. Χρονολογούνται περίπου στο 3150 π.Χ. Η τοποθεσία έγινε αποδεκτή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1992 μαζί με τους άλλους Μεγαλιθικούς ναούς στο νησί της Μάλτας.
Ένα ανάγλυφο που δείχνει κατσίκες και κριάρια σε έναν από τους ναούς στο Tarxien.


Περιγραφή
Οι Ναοί Tarxien αποτελούνται από τρεις ξεχωριστές, αλλά προσαρτημένες, δομές ναών. Η κύρια είσοδος είναι μια ανακατασκευή που χρονολογείται από το 1956, όταν αποκαταστάθηκε ολόκληρος ο χώρος.
Η είσοδος στις δύο κορυφαίες αψίδες των Ναών Tarxien.

Ταυτόχρονα, πολλές από τις διακοσμημένες πλάκες που ανακαλύφθηκαν στο χώρο μεταφέρθηκαν σε εσωτερικούς χώρους για προστασία στο Μουσείο Αρχαιολογίας στη Βαλέτα. Ο πρώτος ναός χρονολογείται περίπου στο 3100 π.Χ. και είναι ο πιο περίτεχνα διακοσμημένος από τους ναούς της Μάλτας. Ο μεσαίος ναός χρονολογείται περίπου στο 3000 π.Χ., και είναι μοναδικός στο ότι, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ναούς της Μάλτας, έχει τρία ζεύγη αψίδων αντί των δύο συνηθισμένων. Ο ανατολικός ναός χρονολογείται γύρω στο 3100 π.Χ. Τα ερείπια ενός άλλου ναού, μικρότερου και παλαιότερου, που χρονολογούνται στο 3250 π.Χ., είναι ορατά πιο ανατολικά.
Palagian Spirals, Luwian Hieroglyphs, Tarxien Temple Spiral
Χιώτικη κεραμική που βρέθηκε στις σπείρες του ναού Vulci, Ρώμης και Tarxien. Δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι σπείρες Tarxien είναι παρόμοιες, αν όχι οι ίδιες, με τη χιώτικη κεραμική από τη Χίο που είχε ισχυρούς δεσμούς με την Αίγυπτο. Τόσο η Θήρα όσο και η Κρήτη ήταν στη μέση. Μπορεί να συμβολίζει το Neith ως τα δάχτυλα της αυγής και τον Ήλιο που ανατέλλει το πρωί. Αυτός είναι ο Μινωικός Κυκλαδικός πολιτισμός και ο Λουβικός. Πηγή, σελ. 159, “Early Greek Vase Painting” John Boardman, 1998″.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον χώρο του ναού είναι η πλούσια και περίπλοκη λιθοδομή, η οποία περιλαμβάνει απεικονίσεις οικόσιτων ζώων σκαλισμένες σε ανάγλυφα, βωμούς και οθόνες διακοσμημένες με σπειροειδή σχέδια και άλλα σχέδια. Ενδεικτικό της ικανότητας των οικοδόμων είναι ένας θάλαμος τοποθετημένος στο πάχος του τοίχου μεταξύ του νότιου και του κεντρικού ναού και περιέχει ένα ανάγλυφο που δείχνει έναν ταύρο και μια χοιρομητέρα.

Λειτουργία στην προϊστορία
Η ανασκαφή του χώρου αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιούνταν εκτενώς για τελετουργίες, που πιθανότατα αφορούσαν θυσία ζώων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στο Tarxien είναι ότι οι πέτρινοι κύλινδροι που είχαν απομείνει έξω από τον Νότιο ναό πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των μεγαλίθων. Επιπρόσθετα, στοιχεία αποτέφρωσης έχουν βρεθεί στο κέντρο του νότιου ναού, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι ο χώρος επαναχρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο αποτέφρωσης της Εποχής του Χαλκού.

Σχόλια