Translate

Γιγαντιαίο «δαχτυλίδι» γαλαξιών ανατρέπει όσα ξέραμε για το Σύμπαν

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire ανακάλυψαν μια γιγάντια δομή σε σχήμα δακτυλίου στο διάστημα.

Έχει διάμετρο 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός και φαίνεται να είναι περίπου 15 φορές το μέγεθος της Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό, όπως φαίνεται από τη Γη.

Ονομάστηκε ο Μεγάλος Δακτύλιος από τους αστρονόμους και αποτελείται από γαλαξίες και σμήνη γαλαξιών.

Λένε ότι είναι τόσο μεγάλο που προκαλεί την κατανόησή μας για το σύμπαν.
Δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Είναι πραγματικά μακρινό και ο εντοπισμός όλων των γαλαξιών που αποτελούν τη μεγαλύτερη δομή έχει πάρει πολύ χρόνο και υπολογιστική ισχύ.

Τέτοιες μεγάλες δομές δεν πρέπει να υπάρχουν σύμφωνα με μια από τις κατευθυντήριες αρχές της αστρονομίας, που ονομάζεται κοσμολογική αρχή. Αυτό δηλώνει ότι όλη η ύλη απλώνεται ομαλά σε όλο το Σύμπαν.

Παρόλο που τα αστέρια, οι πλανήτες και οι γαλαξίες είναι τεράστιες συστάδες ύλης στα μάτια μας, στο πλαίσιο του μεγέθους του σύμπαντος είναι ασήμαντοι - και η θεωρία είναι ότι δεν πρέπει να σχηματίζονται πολύ μεγαλύτερα κομμάτια ύλης.

Το Μεγάλο Δαχτυλίδι δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη πιθανή παραβίαση της κοσμολογικής αρχής και έτσι υποδηλώνει ότι υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Σύμφωνα με τον Δρ Robert Massey, αναπληρωτή διευθυντή της Royal Astronomical Society, τα στοιχεία για μια επανεξέταση αυτού που υπήρξε μια κεντρική σανίδα της αστρονομίας αυξάνονται.

"Αυτή είναι η έβδομη μεγάλη δομή που ανακαλύφθηκε στο σύμπαν που έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα ότι το σύμπαν είναι ομαλό στη μεγαλύτερη κλίμακα. Εάν αυτές οι δομές είναι πραγματικές, τότε είναι σίγουρα τροφή για σκέψη για τους κοσμολόγους και την αποδεκτή σκέψη για το πώς έχει εξελιχθεί το σύμπαν. χρόνο», είπε.

Πόλου, το οποίο εκτείνεται σε διάμετρο 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Αλλά η μεγαλύτερη μεμονωμένη οντότητα που έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες είναι ένα υπερσμήνος γαλαξιών που ονομάζεται Σινικό Τείχος του Ηρακλή-Στέφανο Βορείου, το οποίο έχει πλάτος περίπου 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Ενώ ο Μεγάλος Δακτύλιος εμφανίζεται ως ένας σχεδόν τέλειος δακτύλιος στον ουρανό, η ανάλυση της κας Λόπεζ δείχνει ότι έχει περισσότερο σχήμα σπειρώματος - σαν τιρμπουσόν - με το πρόσωπό του ευθυγραμμισμένο με τη Γη.

«Ο Μεγάλος Δακτύλιος και το Γιγαντιαίο Τόξο, τόσο μεμονωμένα όσο και μαζί, μας δίνει ένα μεγάλο κοσμολογικό μυστήριο καθώς εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε το σύμπαν και την ανάπτυξή του».

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην 243η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (AAS) στη Νέα Ορλεάνη.

Σχόλια