Translate

Τα κεφάλια μέδουσας στην υπόγεια δεξαμενή βασιλικών στη Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Στην κολοσσιαία δεξαμενή νερού σε μέγεθος καθεδρικού ναού κάτω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, πολλά κεφάλια της Μέδουσας έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάσεις πυλώνων τα τελευταία 1.500 χρόνια.

Θα σας κάνει πέτρα—ή, εντάξει, ίσως όχι αυτή τη φορά, αλλά η δύναμη της Μέδουσας εξακολουθεί να πηγάζει από δύο γιγάντια, καλυμμένα με φίδια κεφάλια σε μια υπόγεια δεξαμενή στην Κωνσταντινούπολη. Χτισμένη τον έκτο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό ως μέρος αποθήκευσης γλυκού νερού για το παλάτι και τα κοντινά του κτίρια, η δεξαμενή ανακαλύφθηκε ξανά χίλια χρόνια αργότερα, όταν ένας λόγιος ονόματι Petrus Gyllius επισκέφτηκε την τότε Κωνσταντινούπολη. Είχε ακούσει περίεργες ιστορίες ντόπιων που αντλούσαν νερό —ακόμα και ψάρια— από τα υπόγειά τους, και έβαζε να ανακαλύψει τι κρυβόταν από κάτω. Το 1545, βρήκε το μυστικό: μια γιγάντια υπόγεια δεξαμενή, όμορφα σκαλισμένη και γεμάτη από τις Μέδουσες που απεικονίζονται παραπάνω. Αλλά η απίστευτη κατασκευή δεν ήταν κατάλληλη για επισκέπτες για κάποιο χρονικό διάστημα: κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η δεξαμενή περιείχε σκουπίδια — και πτώματα.

Στην ελληνική μυθολογία, η Μέδουσα ήταν ένα από τα τέρατα της Γοργόνας, που συνήθως απεικονιζόταν με φτερά — και, φυσικά, ένα κεφάλι φιδιών. Επειδή ήταν η μόνη θνητή από τις τρεις Γοργόνες, ο δολοφόνος της, ο Περσέας, μπόρεσε να τη σκοτώσει κόβοντάς της το κεφάλι. Πολλές εκδοχές της ιστορίας λένε ότι το κομμένο κεφάλι της, που θα μπορούσε να σε κάνει πέτρα αν το κοιτούσες, έγινε μέρος της ασπίδας που κουβαλούσε η Αθηνά.

Τα κεφάλια είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό θέαμα στη στέρνα, της οποίας τα σκοτεινά περάσματα καθαρίστηκαν το 1985, όταν η πόλη αφαίρεσε βρώμικα νερά και τόνους λάσπης. Ένας τεράστιος χώρος—περίπου στο μέγεθος δύο γηπέδων ποδοσφαίρου—περιέχει ένα δάσος με 336 μαρμάρινες στήλες που συγκρατούν τις θολωτές οροφές και κάποτε χωρούσαν 100.000 τόνους νερό. Σήμερα, το μέρος είναι ακόμα σκοτεινό, υγρό και λίγο τρομακτικό, αν και οι ξύλινες πλατφόρμες τώρα βοηθούν τους επισκέπτες να περπατήσουν μέσα.

Αρκετές ανταγωνιστικές θεωρίες εξηγούν γιατί ένα από τα κεφάλια της Μέδουσας είναι πλάγια στη βάση μιας στήλης και το άλλο είναι εντελώς ανάποδα. Τα κεφάλια μπορεί να αφαιρέθηκαν από ένα αρχαίο κτήριο που ονομάζεται Φόρουμ του Κωνσταντίνου, όπου έχουν βρεθεί παρόμοια. Ενώ ο Guardian γράφει ότι το ανάποδο κεφάλι είναι «απόδειξη ότι οι βυζαντινοί οικοδόμοι έβλεπαν τα ρωμαϊκά λείψανα σαν επαναχρησιμοποιήσιμα ερείπια», άλλοι ιστορικοί επισημαίνουν την παλαιοχριστιανική πρακτική να τοποθετούν τα παγανιστικά αγάλματα ανάποδα για να κάνουν μια τολμηρή δήλωση σχετικά με την πίστη τους. .

Αλλά ανεξάρτητα από το γιατί βρίσκονται εκεί, τα μυστηριώδη κεφάλια της Μέδουσας είναι ένα αξιοθέατο. Τουρκική εφημερίδα γράφει ότι το αρχαίο σημείο, που συχνά αποκαλείται το Βυθισμένο Παλάτι ή η Βασιλική Στέρνα, τραβάει την προσοχή των κινηματογραφιστών σε όλο τον κόσμο ως πιθανό κινηματογραφικό σκηνικό—και είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στην ταινία Μποντ του 1963 From Russia with Love.

Σχόλια