Translate

Η θαυματουργή εικόνα του Σωτήρος στο Τουτάεφ της Ρωσίας

Η διδασκαλία της Εκκλησίας, σύμφωνα με την οποία οι εικόνες αποτελούν ένα αδιάσπαστο στοιχείο του Χριστιανικού Ευαγγελίου αμέσως με την έναρξή του, εκφράζεται επίσης στην παράδοση, η οποία βεβαιώνει ότι η πρώτη εικόνα του Χριστού εμφανίσθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του στη γη. Στη Δύση, αυτή η εικόνα εκαλείτο «το Άγιο Μανδήλιο»..

Η θαυματουργή εικόνα του Σωτήρος, βρίσκεται στην πόλη Tutaev (πρώην Romanov-Borisoglebsk) στην περιοχή Yaroslavl. Στην εικόνα. το δεξί χέρι του Ιησού Χριστού υψώνεται για ευλογία, στο αριστερό υπάρχει ένα ανοιχτό Ευαγγέλιο. Με τον καιρό, η εικόνα έγινε πολύ σκοτεινή.

Σύμφωνα με το μύθο, η εικόνα φιλοτεχνήθηκε το πρώτο τρίτο του 15ου αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο του Γκλουσίτσκι για την ξύλινη εκκλησία του πρίγκιπα Μπόρις και του πρίγκιπα Γκλεμπ. Αρχικά βρισκόταν σε τρούλο, στον «ουρανό» του ναού. Αργότερα μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι των Αγίων Μπόρις και Γκλεμπ και τον 18ο αιώνα, μετά την ανακαίνιση, τοποθετήθηκε στην κύρια αίθουσα του ναού.
Κατά τη διάρκεια των πολλών αιώνων της παρουσίας της στο ναό, αυτή η εικόνα του Πανάγαθου Σωτήρα δοξάστηκε επανειλημμένα με θαύματα και η εικόνα έγινε θαυματουργή. 

Το 1749, με εντολή του Μητροπολίτη του Ροστόφ Αρσενίου, η εικόνα μεταφέρθηκε από τον καθεδρικό ναό στο σπίτι του επισκόπου. Το 1763, επειδή επέκρινε τις πολιτικές της Αικατερίνης, ο Αρσένιος στερήθηκε τον βαθμό του μητροπολίτη, υποβιβάστηκε σε μοναχό και εξορίστηκε σε μοναστήρι, η εικόνα συνέχισε να παραμένει στις μητροπολιτικές αίθουσες. Μόνο σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, το 1798, η εικόνα επιστράφηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως, Από το Ροστόφ στο Μπορισόγκλεμπσκ.

Σύμφωνα με το μύθο, τρία μίλια πριν από το Borisoglebsk, στις όχθες του ποταμού Kovat, αποφάσισαν να ξεπλύνουν την εικόνα από τη σκόνη του δρόμου και σε αυτό το μέρος έρεε μια πηγή, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται ιερή και θεραπευτική. 
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, γίνονται προσευχές κοντά σε αυτό το μέρος και έχει καθιερωθεί το έθιμο να γίνεται θρησκευτική πομπή με την εικόνα του Σωτήρα γύρω από την πόλη τη δέκατη Κυριακή μετά το Πάσχα. 

Σχόλια