Translate

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει νέα διάσπαση

Ο διχασμένος κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ αντιμετώπισε νέα διάσπαση την Κυριακή, όταν το αραβο-ισραηλινό κόμμα Raam «ανέστειλε» τη συμμετοχή του, μετά τη βία γύρω από έναν ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ που τραυμάτισε 170 ανθρώπους το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση - ένα ιδεολογικά ανόμοιο μείγμα αριστερών, σκληροπυρηνικών εβραϊκών εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων, καθώς και του Raam - είχε ήδη χάσει την ισχνή πλειοψηφία της τον Απρίλιο όταν ένα θρησκευόμενο Εβραίο μέλος παραιτήθηκε σε μια διαμάχη για τη διανομή ζυμωτού ψωμιού στα νοσοκομεία.

Έκτοτε, μέρες βίας γύρω από το συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ, ιερό τόσο για τους Μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους, έβαλαν και τον Ράαμ υπό πίεση να παραιτηθεί. «Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τα βήματά της εναντίον του λαού της Ιερουσαλήμ... θα παραιτηθούμε ως μπλοκ», είπε ο Ράαμ.

Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες αφότου περισσότεροι από 20 Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί τραυματίστηκαν σε επεισόδια μέσα και γύρω από το τέμενος Al-Aqsa, γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού.

Οι τελευταίες συγκρούσεις ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών από την Παρασκευή σε περισσότερους από 170, σε μια τεταμένη περίοδο που το εβραϊκό Πάσχα συμπίπτει με τον μουσουλμανικό μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

Παρακολουθούν επίσης τη θανατηφόρα βία στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ξεκινώντας στα τέλη Μαρτίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι.

Νωρίς την Κυριακή, η αστυνομία είπε ότι «εκατοντάδες» Παλαιστίνιοι διαδηλωτές μέσα στο τέμενος άρχισαν να μαζεύουν σωρούς από πέτρες, λίγο πριν την άφιξη Εβραίων επισκεπτών.

Οι Εβραίοι επιτρέπεται να επισκέπτονται αλλά όχι να προσεύχονται στον χώρο, τον πιο ιερό τόπο στον Ιουδαϊσμό και τον τρίτο ιερότερο στο Ισλάμ.

Η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι οι δυνάμεις της εισήλθαν στο συγκρότημα για να «απομακρύνουν» τους διαδηλωτές και να «αποκαταστήσουν την τάξη».

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι 19 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον πέντε που νοσηλεύτηκαν. Ανέφερε ότι κάποιοι είχαν τραυματιστεί με σφαίρες από χάλυβα επικαλυμμένες με καουτσούκ.

Μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου κοντά στην είσοδο του συγκροτήματος νωρίς το πρωί της Κυριακής είδε Εβραίους πιστούς να εγκαταλείπουν τον χώρο, ξυπόλητοι για θρησκευτικούς λόγους και προστατευόμενοι από βαριά οπλισμένη αστυνομία.

Έξω από την Παλιά Πόλη, η οποία βρίσκεται στην προσαρτημένη από το Ισραήλ ανατολική Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιοι νέοι πέταξαν πέτρες σε διερχόμενα λεωφορεία, σπάζοντας τα παράθυρά τους, με αποτέλεσμα επτά άτομα να νοσηλευτούν με ελαφρά τραύματα, δήλωσε το νοσοκομείο Shaare Zedek.

Η αστυνομία είπε ότι συνέλαβε 18 Παλαιστίνιους και ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Omer Bar-Lev είπε ότι το Ισραήλ «θα ενεργήσει σθεναρά εναντίον οποιουδήποτε τολμήσει να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία εναντίον Ισραηλινών πολιτών».της ιστορίας, η Ρωσία δεν θα υποκύψει εύκολα στη δυτική πίεση.

Σχόλια