Translate

Η Ελλάδα χάνει ακόμη έναν σύμμαχο από την Τουρκία

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για συμφιλίωση με την Αίγυπτο, καθώς νωρίτερα αυτόν τον μήνα αναφέρθηκε ότι τα δύο κράτη επρόκειτο να ανταλλάξουν πρεσβευτές μετά από μια αντιπαράθεση εννέα ετών. Τώρα δημοσιεύονται πληροφορίες ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι αργότερα αυτόν τον μήνα.
Για τον Hussein Hareedy, πρώην βοηθό του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, η πρόσφατη προσέγγιση δεν προκαλεί έκπληξη. Λέει ότι είναι «η καρποφορία» μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε από τους Τούρκους και που είχε στόχο να επανατοποθετήσει την Τουρκία στη διεθνή παγκόσμια σκηνή.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου άρχισαν να επιδεινώνονται το 2011 με την έκρηξη της Αραβικής Άνοιξης στη βορειοαφρικανική χώρα. Η Άγκυρα υποστήριξε ανοιχτά την ιδέα της ανατροπής του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Έδωσε επίσης την υποστήριξή του στον υποψήφιο για την προεδρία Μοχάμεντ Μόρσι, μέλος του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας* (ΜΒ), που είναι εκτός νόμου σε πολλές χώρες της περιοχής.
Οι δεσμοί επιδεινώθηκαν επίσης λόγω των προσπαθειών της Τουρκίας να αμφισβητήσει το Κάιρο στη Λιβύη, όπου τα δύο έθνη υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές, και στην Ανατολική Μεσόγειο για τη γεώτρηση των πλούσιων αποθεμάτων φυσικού αερίου της περιοχής.
Ωστόσο, η Αίγυπτος δεν ήταν η μόνη χώρα που ανησυχούσε για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή. Οι περιφερειακοί σύμμαχοι του Καΐρου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ήταν επίσης επιφυλακτικοί, και αυτό οδήγησε τελικά στην επιδείνωση αυτών των σχέσεων.
Αυτή η επιδείνωση ήταν τόσο σοβαρή που το 2013 η Αίγυπτος απέσυρε τον πρεσβευτή της από την Άγκυρα, κίνηση που ανταποκρίθηκε από τους Τούρκους. Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία σταμάτησαν να επενδύουν στην τουρκική οικονομία.
Τώρα, η Άγκυρα φαίνεται να θέλει να γυρίσει αυτή τη σελίδα. Τον τελευταίο καιρό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων της Άγκυρας με τους γείτονές της. Τον Φεβρουάριο, επισκέφτηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, επισφραγίζοντας μια σειρά από προσοδοφόρες συμφωνίες για τη χώρα του.
Ο Τούρκος αρχηγός του κράτους πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία τις επόμενες εβδομάδες και η Αίγυπτος αναμένεται να είναι μια άλλη χώρα στη λίστα συμφιλίωσης του.
"Η Άγκυρα συνειδητοποίησε επιτέλους ότι πρέπει να προσαρμοστεί στην περιοχή. Καταλαβαίνουν τώρα ότι η αλλαγή της στάσης τους θα άνοιγε την αγορά τους στη Βόρεια Αφρική και τον Κόλπο και θα είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας τους", είπε ο πρώην διπλωμάτης .
Όταν ο Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία, η τουρκική οικονομία παρουσίασε εντυπωσιακή ανάπτυξη, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία.
Τον Δεκέμβριο του 2021, η τουρκική λίρα έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, χάνοντας περίπου το 40% της αξίας της και φτάνοντας το 16,69 για το δολάριο ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης από 21% τον Νοέμβριο του 2021 σε 36% τον Δεκέμβριο.
Σε αυτά τα δεινά, η Τουρκία έχει επίσης δει μια δραματική αύξηση στο κόστος των τροφίμων και των ποτών, κάτι που έχει συντρίψει τη θέση του Ερντογάν και ενδυνάμωσε την αντιπολίτευση. Για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά, λέει ο Χαρίντι, ο Τούρκος ηγέτης επιδιώκει τώρα να σταθεροποιήσει την οικονομία και γι' αυτό καταβάλλει προσπάθειες για να διορθώσει τους δεσμούς του με την Αίγυπτο και άλλους περιφερειακούς παράγοντες.
Ο Χαρίντι λέει ότι η Αίγυπτος δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία, αλλά το μέλλον των διμερών δεσμών των δύο εθνών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική πλευρά. Θα εξαρτηθεί επίσης από τις σχέσεις που οικοδομεί η Άγκυρα με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα*.
"Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν θα διακόψει τους δεσμούς της με το ΜΒ. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά τους ζητήσαμε να μην ανακατευτούν στις εσωτερικές μας υποθέσεις και είτε να κλείσουν τηλεοπτικά κανάλια που συνδέονται με αυτά είτε να μετριάσουν τη γραμμή σύνταξης τους", εξηγεί ο Χαρίντι. . "Η Αίγυπτος έχει επίσης ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχθεί καμία απειλή για τα σύνορά μας, ειδικά όταν πρόκειται για τη Λιβύη. Επομένως, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτήν εάν θα διατηρήσουν αυτές τις σχέσεις σταθερές ή θα ακολουθήσουν έναν δρόμο αντιπαράθεσης".

Σχόλια