Translate

Διαδηλωτές για τον πληθωρισμό του Περού κατέλαβαν την ιστορική τουριστική πρωτεύουσα Κούσκο

Οι Περουβιανοί διαμαρτυρήθηκαν για την ραγδαία αύξηση των τιμών στην πόλη Κούσκο των Άνδεων την Τρίτη, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που θα οδηγήσει τον ταλαιπωρημένο Πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο να ταξιδέψει στην πόλη αργότερα μέσα στην εβδομάδα για να προσπαθήσει να βρει τρόπους μείωσης του κόστους.

Το Περού παλεύει με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δύο δεκαετιών, εν μέσω μιας παγκόσμιας αύξησης των τιμών που προκλήθηκε πιο πρόσφατα από την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας. Η αύξηση των τιμών των βασικών ειδών διατροφής λόγω της μειωμένης προσφοράς λιπασμάτων και καυσίμων έχει επηρεάσει δυσανάλογα τους φτωχούς κατοίκους στο Περού και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, ταράζοντας τις κυβερνήσεις.

Οι διαδηλώσεις είναι το τελευταίο κύμα αναταραχών στο Περού μετά την έναρξη των διαδηλώσεων στα τέλη Μαρτίου λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων.

Στο Κούσκο - μια πόλη των Άνδεων που κάποτε ιδρύθηκε από τους Ίνκας και τώρα είναι η πύλη για τα ερείπια του Μάτσου Πίτσου - τα συνδικάτα εργαζομένων ξεκίνησαν απεργία τη Δευτέρα, κλείνοντας τις υπηρεσίες μεταφορών και κλείνοντας τους δρόμους σε όλη την περιοχή.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από τον Καστίγιο να μειώσει τις τιμές του νερού, του ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς και να ξαναγράψει το φιλικό προς την αγορά σύνταγμα της χώρας.

Ο Augusto Idme, γραμματέας του σωματείου δασκάλων του Κούσκο και ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, είπε ότι ο κόσμος διαμαρτύρεται παρά την πρόσφατη συμφωνία εκεχειρίας για να βεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση τηρεί τον λόγο της.

Η κυβέρνηση συμφώνησε να δημιουργήσει ομάδες εργασίας για την εξεύρεση λύσεων, αλλά δεν προσέφερε ακόμη σαφείς παραχωρήσεις.

Σε εθνικό επίπεδο, το Περού έχει παραιτηθεί από τους φόρους στα καύσιμα και τα βασικά είδη διατροφής σε μια προσπάθεια να μειώσει τις τιμές και επίσης αύξησε τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει επηρεάσει την ήδη φθίνουσα δημοτικότητα του Καστίγιο, φτάνοντας το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του 19% σε δημοσκόπηση της Ipsos νωρίτερα τον Απρίλιο.

Σχόλια