Translate

Η διείσδυση στο Ισραήλ είναι παράνομη και επικίνδυνη, αλλά πολλοί Παλαιστίνιοι δεν έχουν άλλη επιλογή

Ο φράχτης που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη περιέχει δεκάδες τρύπες που χρησιμοποιούνται από Παλαιστίνιους ως παράνομες διελεύσεις και οι οποίες τους επιτρέπουν να εργαστούν μέσα στο εβραϊκό κράτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθημερινά αυτές οι τσέπες βοηθούν περίπου 50.000 παράνομους υπαλλήλους να εισέλθουν στη χώρα. Οι περισσότεροι απασχολούνται στους τομείς των κατασκευών και της γεωργίας.
Ο Μοχάμεντ, ένας 22χρονος Παλαιστίνιος από την πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη, του οποίου το πλήρες όνομα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας, φαίνεται να είναι ένας απλός φοιτητής πανεπιστημίου.
Ο εγκληματίας
Ωστόσο, μια φορά την εβδομάδα γίνεται εγκληματίας που περνά τον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει παράνομα τα παλαιστινιακά εδάφη από το Ισραήλ, επιδιώκοντας να εργαστεί στο εβραϊκό κράτος.
"Ξυπνάω στις 2 το πρωί και φεύγω από το σπίτι μου στις 3.30 π.μ.. Η ιδέα εδώ είναι απλή. Πρέπει να φτάσω στον φράκτη ασφαλείας πολύ νωρίς, πριν την ανατολή του ηλίου, και να περάσω στο Ισραήλ χωρίς να με πιάσει ο Ισραηλινός Στρατός".
Το λεγόμενο φράγμα ασφαλείας, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να τερματιστεί η διείσδυση Παλαιστινίων τρομοκρατών στο Ισραήλ, εκτείνεται σε περισσότερα από 460 χιλιόμετρα.
Το Ισραήλ ελέγχει όλα τα σημεία ελέγχου που συνδέουν τη Δυτική Όχθη με το έδαφός του και είναι αυτό που καθορίζει σε ποιον θα επιτραπεί η είσοδος. Για να λάβει αυτή την άδεια, ένας Παλαιστίνιος πρέπει συνήθως να αποδείξει ότι χρειάζονται ειδική θεραπεία σε ένα από τα νοσοκομεία του Ισραήλ, διαφορετικά να δείξουν ότι έχουν έναν εργοδότη που είναι έτοιμος να τους εγγυηθεί.
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εργάζονται στο Ισραήλ εργάζονται συνήθως στους τομείς των κατασκευών ή της γεωργίας. Ωστόσο, για να λάβουν μια τέτοια άδεια εργασίας, πρέπει να περάσουν από μια μακρά και επίπονη διαδικασία, καθώς και να πληρούν τα κριτήρια που εισάγει ο μηχανισμός ασφαλείας της χώρας.
Ένα τέτοιο κριτήριο είναι το κατώτατο όριο ηλικίας των 28 ετών. Ένα άλλο είναι το καθαρό ιστορικό, ενώ ένα τρίτο είναι η οικογενειακή κατάσταση του υποψήφιου υπαλλήλου. Το Ισραήλ επιτρέπει μόνο παντρεμένους Παλαιστίνιους άνδρες να εργάζονται εντός της επικράτειάς του, μια πολιτική που βασίζεται στην υπόθεση ότι είναι λιγότερο πιθανό να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.
«Αφού κατάλαβα ότι δεν θα μου επιτραπεί να εργαστώ στο Ισραήλ λόγω της ηλικίας μου και της οικογενειακής μου κατάστασης, αποφάσισα να το κάνω παράνομα», εξομολογείται ο νεαρός. «Λοιπόν, χρησιμοποιώ μια τρύπα στον φράχτη για να διεισδύσω στο Ισραήλ για να βγάλω τα προς το ζην».
Παράνομη διέλευση
Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες τρύπες στο φράγμα ασφαλείας του Ισραήλ που χρησιμοποιούνται από Παλαιστίνιους εργάτες ως παράνομες διελεύσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι περνούν από αυτόν τον τρόπο στο εβραϊκό κράτος σε καθημερινή βάση σε μια προσπάθεια να βρουν αξιοπρεπή απασχόληση και να ξεφύγουν από τη φτώχεια.
"Θέλω να βγάλω κάποια χρήματα για να τελειώσω τις πανεπιστημιακές μου σπουδές. Στη Δυτική Όχθη [όπου η ανεργία είναι υψηλή - επιμ.] είναι δύσκολο να βρω δουλειά. Στο Ισραήλ είναι πιο ρεαλιστικό και εκεί παίρνω περίπου 155 $ την ημέρα, ενώ στα εδάφη μας δεν μπορώ να υπολογίζω σε περισσότερα από 31 δολάρια», λέει ο Μοχάμεντ.
Ωστόσο, η διείσδυση στο Ισραήλ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εκτός από το να σηκωθεί νωρίς και να περάσει παράνομα τα σύνορα, ο Μοχάμεντ χρειάζεται επίσης να περπατήσει για περίπου 45 λεπτά μέχρι να βρει ένα ταξί που θα τον μεταφέρει στα ισραηλινά εδάφη. Και αυτό το ταξίδι θα μπορούσε να τον συλλάβει ή να τον σκοτώσει.
"Υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι έποικοι να με εντοπίσουν και να με πιάσουν. Αν το κάνουν, μπορεί να με κακοποιήσουν ή ακόμα και να με σκοτώσουν, οπότε αυτό είναι τρομακτικό. Υπάρχει επίσης μια άλλη απειλή -- αυτή της σύλληψης από τους Ισραηλινούς στρατιώτες".
Απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ;
Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυτές τις τρύπες στο φράγμα ασφαλείας ως πιθανή απειλή για την ασφάλειά του, επειδή εκτός από τους παράνομους εργάτες, αυτά τα κενά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες που επιδιώκουν να διεισδύσουν στο εβραϊκό κράτος.
Η πρόσφατη επίθεση με πυροβολισμούς στο Τελ Αβίβ, όπου σκοτώθηκαν τρία άτομα, ήταν μόνο μια τέτοια περίπτωση όταν ένας Παλαιστίνιος τρομοκράτης πέρασε στο Ισραήλ μέσω μιας από τις πολλές τρύπες του φράχτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όποιος πιαστεί να διεισδύει στο Ισραήλ αντιμετωπίζει αρκετούς μήνες φυλάκιση και ο Μοχάμεντ δεν ήταν εξαίρεση.
Πριν από ένα χρόνο, συνελήφθη στη Δυτική Ιερουσαλήμ και καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση, αλλά μετά την αποφυλάκισή του, επανέλαβε την παράνομη δράση του απλώς και μόνο επειδή δεν έχει άλλη επιλογή.
«Η ανεργία στη Δυτική Όχθη είναι υψηλή και πρέπει να πληρώσω για τις σπουδές μου. Δεν έχω άλλη επιλογή», ​​καθησυχάζει.
Κάθε εβδομάδα, ο Μοχάμεντ στέλνεται σε διαφορετική τοποθεσία εντός του Ισραήλ, ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη. Κατά καιρούς, εργάζεται σε οικοδομές στο λιμάνι Jaffa του Τελ Αβίβ. Άλλες φορές, ασχολείται με τις βόρειες πόλεις της Χάιφα ή της Ναχαρίγια.
Προς το παρόν, το Ισραήλ φαίνεται να κλείνει τα μάτια σε τέτοιες διεισδύσεις. Αν και οι τοπικές αρχές γνωρίζουν καλά τα κενά στον φράχτη, πολύ λίγα γίνονται για να τα διορθώσουν. Ο Μοχάμεντ λέει ότι είναι επειδή το Ισραήλ θέλει να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να εργαστούν στα εδάφη του για να μειώσει την πίεση από τον πληθυσμό της Δυτικής Όχθης. Αλλά προειδοποιεί επίσης ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να ανατραπεί η κατάσταση.

Σχόλια