Translate

Highlands, Σκωτία

Τα Χάιλαντς (Σκοτσέζικα: the Hielands, Σκωτσέζικα Γαελικά: a' Ghàidhealtachd [ə ˈɣɛːəl̪ˠt̪ʰəxk], «ο τόπος των Gaels») είναι μια ιστορική περιοχή της Σκωτίας. Πολιτισμικά, τα Highlands και τα Lowlands παρέκκλιναν από τον Ύστερο Μεσαίωνα στη σύγχρονη περίοδο, όταν οι Σκωτσέζοι των Lowland αντικατέστησαν τη Σκωτσέζικη Γαελική στο μεγαλύτερο μέρος των Lowlands. 
Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για την περιοχή βόρεια και δυτικά του ορειακού ρήγματος Highland, αν και τα ακριβή όρια δεν είναι σαφώς καθορισμένα, ιδιαίτερα στα ανατολικά. Το Great Glen χωρίζει τα όρη Grampian στα νοτιοανατολικά από τα βορειοδυτικά Highlands. Η σκωτσέζικη γαελική ονομασία του A' Ghàidhealtachd σημαίνει κυριολεκτικά "ο τόπος των Gaels" και παραδοσιακά, από μια γαελόφωνη άποψη, περιλαμβάνει τόσο τα Δυτικά Νησιά όσο και τα Highlands.
Τα Highlands της Σκωτίας φημίζονται για τη φυσική τους ομορφιά και είναι ένα δημοφιλές θέμα στην τέχνη (εδώ απεικονίζεται από τον Henry Bates Joel)
Η περιοχή είναι πολύ αραιοκατοικημένη, με πολλές οροσειρές να κυριαρχούν στην περιοχή, και περιλαμβάνει το ψηλότερο βουνό των Βρετανικών Νήσων, το Μπεν Νέβις. Κατά τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα ο πληθυσμός των Highlands αυξήθηκε σε περίπου 300.000, αλλά από γ. 1841 και για τα επόμενα 160 χρόνια, η φυσική αύξηση του πληθυσμού ξεπεράστηκε από τη μετανάστευση (κυρίως στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και τη μετανάστευση στις βιομηχανικές πόλεις της Σκωτίας και της Αγγλίας.): xxiii, 414 και passim  

Η περιοχή είναι πλέον μια από τις πιο αραιοκατοικημένες στην Ευρώπη. Με 9,1/km2 (24/sq mi) το 2012, η πυκνότητα πληθυσμού στα Highlands και τα νησιά είναι μικρότερη από το ένα έβδομο της Σκωτίας συνολικά, συγκρίσιμη με εκείνη της Βολιβίας, του Τσαντ και της Ρωσίας.
Το Highland Council είναι το διοικητικό όργανο για μεγάλο μέρος των Highlands, με διοικητικό κέντρο το Inverness. Ωστόσο, τα Highlands περιλαμβάνουν επίσης τμήματα των περιοχών του συμβουλίου του Aberdeenshire, Angus, Argyll and Bute, Moray, North Ayrshire, Perth and Kinross, Stirling και West Dunbartonshire.
Τα υψίπεδα της Σκωτίας είναι η μόνη περιοχή στα Βρετανικά Νησιά που έχει το βίωμα της τάιγκα, καθώς περιλαμβάνει συγκεντρωμένους πληθυσμούς δάσους Σκωτίας πεύκης: βλέπε Caledonian Forest. Είναι το πιο ορεινό μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στους τόπους αυτούς, οι κάτοικοι τηρούν έντονα τα ιδιωματικά στοιχεία της γλώσσας τους και πολλές φορές δυσκολεύονται να την παρακολουθήσουν όχι μόνο οι Άγγλοι αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι Σκωτσέζοι Lowlanders. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η ιδιαίτερη προϊστορία των φυλών που δέσποζαν στα Highlands. Οι εν λόγω φυλές θεωρούνταν άγριες για πολλά χρόνια και είναι απόγονοι των Κελτών Γαέλων των οποία η κουλτούρα κυριαρχούσε και κυριαρχεί ακόμα και σήμερα σε, σαφώς, μικρότερο βαθμό. Με τη διαδοχή των αιώνων και τη διεξαγωγή πολέμων, καθώς και με τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης, φτάσαμε στο ξεκαθάρισμα των φυλών από τους Άγγλους τον 18ο αιώνα και στην αραίωση του πληθυσμού. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Σκωτίας, γνωστοί κι ως Highlanders, τιμούν την ιστορία τους κι έτσι τα έθιμα και οι παραδόσεις πολλών αιώνων διατηρούνται και τηρούνται ευλαβικά.
 
Η περιοχή των Highlands προσφέρεται στους απανταχού φυσιολάτρεις για δύσκολες αλλά απολαυστικές εξορμήσεις και πεζοπορίες. Μπορεί οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, με συχνές εναλλαγές χιονιού, έντονης ομίχλης και βροχής, όπως και η έλλειψη αεροδρομίων να δυσκολεύουν το έργο των επίδοξων ταξιδιωτών, ωστόσο το θέαμα που θα αντικρίσουν τους αποζημιώνει το δίχως άλλο.
Στα Highlands, ο επισκέπτης μπορεί να αντικρίσει καταπράσινα λιβάδια, απόκρημνους γκρεμούς, απέραντα λαγκάδια, βαθιές κοιλάδες σε σχήμα U και φαράγγια που κόβουν την ανάσα. Το πιο διάσημο εξ αυτών θεωρείται το φαράγγι Glen Coe, το οποίο  περνά από τον ποταμό Coe και είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Περιβάλλεται από άγρια βουνά και αποτελεί ιδανική επιλογή για ορειβασία.
Συνεχίζοντας την περιήγηση, ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τεράστια δάση έκτασης 5000 τετραγωνικών μιλίων και όπου υπάρχουν δάση, υπάρχουν άγρια ζώα και μεταξύ αυτών σπανιότατα είδη όπως ο αετός ασπρο-ουρά και το κόκκινο ελάφι. Βέβαια, η συνολική έκταση των Highlands φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία ζώων, όπως στα θαλάσσια μέρη της, όπου δεσπόζουν φάλαινες, ενυδρίδες και δελφίνια.
Παρόλη την ελευθερία της φυσικής επιρροής, η μικρή ανθρώπινη παρέμβαση στην περιοχή έχει βοηθήσει κι αυτή στην αναβάθμιση της. Σε αυτή οφείλονται τα δύο Εθνικά Πάρκα, το Cairngorms και το Trossachs, στα οποία συνυπάρχουν διάφορα ζώα όπως ελάφια και γεράκια σε φυσικά τοπία αποτελούμενα από λόφους, λίμνες, καταρράκτες, ποτάμια και δασικά μονοπάτια. Εκτός των δύο Εθνικών πάρκων, στα Highlands υπάρχουν και 43 φυσικά καταφύγια.
Τα επιβλητικά κάστρα
Αν μη τι άλλο, η αρμονία των Highlands οφείλεται και στην ανθρώπινη δραστηριότητα, πάντα σε συνεργασία με τη φύση. Σε αυτή οφείλεται η ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού διάσπαρτων κάστρων και φρουρίων σε όλη την έκταση των ορεινών περιοχών, εκ των οποίων ξεχωρίζει το Eilean Donan και το Dunrabin Castle μεταξύ άλλων.
Το Eilean Donan, θεωρείται ως το καλύτερο και μεγαλοπρεπέστατο κάστρο της Σκωτίας και είναι χτισμένο πάνω σε ένα νησάκι στη λίμνη Duich. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και αποτέλεσε ένα μεγάλης σημασίας οχυρό στις μάχες που διεξήχθησαν στις γύρω περιοχές με το πέρασμα των αιώνων. Παρόλο που το 1719 καταστράφηκε έπειτα από πυρπόληση αγγλικών πλοίων, ανακατασκευάστηκε και πήρε τη μορφή του σήμερα τον 20ο αιώνα.

Η γραφική πρωτεύουσα και τα όμορφα χωριά
Η πρωτεύουσα των Highlands της Σκωτίας θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στην Ευρώπη με εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.
Το Ινβερνές είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το θρύλο του Λοχ Νες και του «τέρατος» Νέσι και αποτελεί αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
 
Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σκωτίας και το όνομα του στην σκωτική γαελική γλώσσα σημαίνει η πόλη πάνω στον ποταμό Νες.
Ο Νες είναι ο ποταμός που διασχίζει την πόλη και διασχίζοντας το δρόμο κατά μήκος του, ο επισκέπτης θα δει από κοντά τον Καθεδρικό Ναό του Ινβερνές. Χτίστηκε το διάστημα 1866-1869 και αποτελεί άριστο παράδειγμα βικτωριανής αρχιτεκτονικής.
Η πόλη ιδρύθηκε από το βασιλιά David I τα μεσαιωνικά χρόνια, όμως τα περισσότερα από τα ιστορικά κτίρια που διατηρούνται χρονολογούνται από το 18ο και το 19ο αιώνα.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το κάστρο του Ινβερνές που αποτελεί ορόσημο της πόλης και ένα από τα πιο ιστορικά σημεία και χτίστηκε το 19ο αιώνα.
Το Inverness Museum & Art Gallery φιλοξενεί διαθέτει εκθέσεις αρχαιολογίας, τέχνης, ιστορίας, φύσης και περιβάλλοντος και το φωτογραφικό αρχείο των σκωτσέζικων Highlands.
Τα νησιά Ness συνδέονται με το Ινβερνές με περίτεχνες βικτωριανές γέφυρες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μύθο γύρω από το «τέρας του Λοχ Νες».
Το οχυρό George ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1748 και πρόκειται για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα στρατιωτικά οχυρά του 18ου αιώνα στην Ευρώπη ενώ στεγάζει το μουσείο των Highlands.
Μετά την Ινβερνές, οι δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι τα γραφικότατα χωριά της περιοχής. Τα πιο ξακουστά εξ αυτών αποτελούν το Fort-Willian και το Fort Augustus-Lochness, το οποίο έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για την ομώνυμη λίμνη και κυρίως για το μυθικό και χιλιοειπωμένο «Τέρας του Λόχνες».

Μια βόλτα στους οικισμούς των Highlanders
Όσον αφορά τους οικισμούς και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, ο ταξιδιώτης θα συναντήσει ό,τι ακριβώς έχει ο καθένας μας στο νου του όταν σκέφτεται την παραδοσιακή Σκωτία. Η παραδοσιακή γκάιντα και το ακορντεόν κυριαρχούν στις μουσικές προτιμήσεις των Highlanders, ενώ τήρηση στην παράδοση υπάρχει και στις φορεσιές τους, οι οποίες παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές. Μεταξύ αυτών, μπορεί να συναντήσει κανείς ακόμα και το διάσημο «κιλτ», τις εντυπωσιακές φούστες με το χαρακτηρισμό χρώμα.
Γαστρονομικά, οι Highlanders έχουν σαν τοπικό έδεσμα τα haggis, το οποίο αποτελείται από εντόσθια προβάτου μαζί με διάφορα μπαχαρικά και μαγειρεμένο μέσα σε στομάχι ζώου. Επάξια ακολουθούν σε φήμη και τα Scotch Eggs, δηλαδή βρασμένα αυγά τυλιγμένα σε κρέας και λουκάνικο.
Στα Highlands έχουν γυριστεί πολλά πλάνα από ταινίες, όπως τα Braveheart,Harry Potter,Rob Roy, Gerard Butler και φυσικά η ταινία Highlander

  

Πηγές άρθρου:
Παντελής Μουζακίδης (2018). Highlands: Η μυστηριακή περιοχή της Σκωτίας. Ανακτήθηκε από www.othessalonikios.gr (Τελευταία πρόσβαση: 14/3/21)
Πόπη Αθανασοπούλου (2012).  Σκωτία: highlands,κάστρα,μύθοι και…whiskey. Ανακτήθηκε από www.clickatlife.gr (Τελευταία πρόσβαση: 11/3/21)
https://www.maxmag.gr
https://www.snaptrip.com
https://www.worldtravelguide.com
https://www.scottishterriertours.co.uk
https://www.grecos.gr

Σχόλια