Translate

Τρίτα πότα, Άγκιστρο Σερρών


Χαρακτηριστικός χορός από την περιοχή του συνοριακού χωριού Άγκιστρο, του νομού Σερρών. Πρόκειται για ένα κινητικό μοτίβο ευρύτερα γνωστό στην περιοχή βορείως της πόλης των Σερρών, το οποίο αναλόγως της περιοχής που χορεύεται παίρνει και διαφορετικό όνομα. Πάντως είναι ευρύτερα γνωστός ως Ναστρίτζινι, ιδιαίτερα στις περιοχές Ηράκλειας και Σιδηροκάστρου. 

"Τρίτα πότα" σημαίνει "τρία πατήματα", όπως και το "Τρίτα πάτα" της περιοχής Αλμωπίας ή το "Τριπάτι" από τη Θράκη. Οι περισσότερες μελωδίες συνοδεύονται από τραγούδι στην ντόπια διάλεκτο της περιοχής (που ομιλείται βορείως της πόλης των Σερρών και όχι νότια), ωστόσο κάποιες από αυτές έχουν μεταφραστεί από τους ίδιους τους κατοίκους στα νέα ελληνικά.
Συνεπώς, η πρώτη μελωδία συνοδεύεται από το τραγούδι "Άννα στο δάσος περπατεί" (γνωστό και στα χωριά Χαρωπό και Ορεινή αλλά με άλλο ρυθμό) και το δεύτερο από το τραγούδι "Μήτρω λε Μήτρω".

Τα βασικά όργανα στο Άγκιστρο - όπως και σε πολλά άλλα χωριά της περιοχής - είναι ο ταμπουράς, η γκάιντα, ο νταχαρές (ή σπανιότερα το νταούλι) και όταν γινόταν γλέντι σε ανοιχτό χώρο οι - γνωστοί σε όλη τη Μακεδονία - ζουρνάδες.
**Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι τον περασμένο αιώνα στο Άγκιστρο, δύο γυναίκες του χωριού, η Μαρία Κεφαλά και η Πετρούλα Κοτζάμπαση (γεννημένες το 1920) ήταν περιζήτητες σε γάμους και γλέντια για να παίξουν ταμπουρά - μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις γυναικών με την κοινωνική καταξίωση του μουσικού κατά τις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα. Κάποιες από τις φωτογραφίες τις δείχνουν "εν δράσει" κατά την περασμένη δεκαετία.

- Ταμπουράς: Τασούλα Κοσμίδου
- Γκάιντα: Γιώργος Νταβλιάκος

Έρευνα - Καταγραφή - Ηχογράφηση: Κυριάκος Μωϋσίδης

Σχόλια