Translate

Τυρίμμας

Ο Τυρίμμας (8ος αιώνας π.Χ. - 7ος αιώνας π.Χ.) ήταν σύμφωνα με τον Ευσέβιο της Καισάρειας ο τρίτος βασιλιάς της Μακεδονίας μετά τον Κάρανο. Σύμφωνα πάντα τον Ευσέβιο, βασίλεψε για σαράντα δύο χρόνια και τον διαδέχθηκε ο γιος του Περδίκκας Α'. 
Ένα απόσπασμα του ιστορικού Σάτυρου καταγράφει τρεις βασιλιάδες πριν από τον Περδίκκα Α', τον ιδρυτή της δυναστείας των Αργεάδων στον κατάλογο του Ηροδότου: τον Κάρανο, τον Κοινό και τον Τύριμμα.

Ωστόσο η θέση αυτή αμφισβητείται από νεώτερους ιστορικούς μιας και ο Ηρόδοτο θέτει ως πρώτο Μακεδόνα βασιλιά τον Περδίκκα Α'. Φυσικά πέραν του ότι είναι γνωστό πως Ηρόδοτος εξυπηρετούσε πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής, άλλοι της εποχής του διαφωνούν, εκτός από τον Σάτυρο, ο οποίος προσθέτει τον Κοινό και τον Τύριμμα στον κατάλογο, ο Μαρσύας από την Πέλλα, ο Θεόπομπος και ο Ιουστίνος συμφωνούν ότι ο Κάρανος ήταν ο πατέρας του Περδίκκα. Επιπλέον, ο Πλούταρχος ισχυρίστηκε στη βιογραφία του για τον Μέγα Αλέξανδρο ότι όλες οι πηγές του συμφώνησαν ότι ο Κάρανος ήταν ο ιδρυτής της. Βάση αυτών ο ισχυρισμός του Ηρόδοτου θα μπορούσε να είναι προπαγάνδα κατά της οικογένειας των Αργεάδων, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό καποιον μελετητών που πιστεύουν πως συνεβει το αντίθετο, δηλαδή  ήταν προπαγάνδα της αυλής των Αργεάδων, που πιθανώς σκοπεύει να μειώσει τη σημασία του ονόματος «Περδίκκας» στους αντίπαλους οικογενειακούς κλάδους μετά την ένταξη του Αμύντα.
Σε κάθε περίπτωση στο νου μας θα πρέπει να έχουμε πάντα πως οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε σήμερα, αλλά υπάρχει από τα αρχαία χρόνια. 

Πηγές
 http://www.attalus.org/translate/eusebius2.html#227 [ανακτήθηκε στις 13/11/2014]
 Ιστορία του Ελληνικού Εθνους, Εκδοτική Αθηνών, 1971, τ. Β', σ. 238
 ΗΡΟΔΟΤΟΣ, Ἱστορίαι (8.137.1-8.139.1),
Greenwalt, William (1985). "The Introduction of Caranus into the Argead King List". Greek, Roman, and Byzantine Studies: 43–4.

Σχόλια