Translate

Ο ταύρος του Κολλυτού (Κεραμεικού)

Ο ταύρος στον ταφικό περίβολο του Διονυσίου του Κολλυτού, από την Οδό των Τάφων του Κεραμεικού. Ο ταύρος (σε μάρμαρο, μεταξύ 345 π.Χ. - 340 π.Χ.) στεκόταν σε υψηλό βάθρο πάνω από ναΐσκο στον οποίο ήταν σκαλισμένα επιγράμματα και το όνομα και πατρώνυμο του νεκρού: Διονύσιος, ο γιος του Αλφίνου. Ο Διόνυσος, ο οποίος πέθανε άγαμος, έζησε στο δήμο του Κολλυτού κοντά στον Κεραμεικό και στο νησί της Σάμου, όπου υπηρέτησε ως ταμίας του Ηραίου, για το έτος 346/5 π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, Αθήνα.
Ο Κολλυτός ή Κολυττός (αρχαία ελληνικά: Κολλυτός‎‎), (ο δήμος: Κολλυτού) ήταν αρχαίος οικισμός - πόλη και δήμος της Αιγηίδας (περιοχή της Αρχαίας Αττικής και φυλή της αρχαίας Αθήνας).
Αγόρι κάθεται μπροστά από τον τάφο του Διονυσίου του Κολλυτού (τέλη 4ου αιώνα π.Χ.) στην Οδό των Τάφων στο αρχαίο ελληνικό Κοιμητήριο του Κεραμεικού, Αθήνα, φωτογραφία του Γερμανού φωτογράφου Wilhelm von Plüschow (Guglielmo Plüschow, 1852-1930).

Ο δήμος πήρε το όνομά του από τον μυθικό επώνυμο ήρωα Κολλυτό (ή Κολυττό) πατέρα του Διόμου, ο οποίος ήταν φίλος του Ηρακλή.


























Σχόλια