Translate

Άγιος Μάριος επίσκοπος Σεβαστείας, 13 Μαρτίου

O Άγιος Μάριος ήταν Επίσκοπος Σεβαστείας, και ένας εκ των 318 θεοφόρων πατέρων της πρώτης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας το 325 μ.Χ.

Η μνήμη του αναφέρεται επιγραμματικά στο «Μικρόν Ευχολόγιον ή Αγιασματάριον» έκδοση «Αποστολικής Διακονίας» 1956.
Ο μοναδικός Ιερός Ναός  του Αγίου Μάριου, έγινε μετά από όραμα ενός πεντάχρονου παιδιού του μικρού Μάριου με τον ίδιο τον άγνωστο για πολλούς Άγιο Μάριο  .  Ο μικρός Μάριος αφού μετέφερε το θείο μύνημα , κοιμήθηκε σε ηλικία 5 ετών μετά από μάχη με σοβαρή ασθένεια. Η ανέγερση του ναού ξεκίνησε με εισφορές από την κηδεία του μικρού Μάριου και ολοκληρώθηκε με εισφορές από την κηδεία της αείμνηστης Μαρίας Σπύρου και με διάφορες άλλες εισφορές.

Ο ακριβής αριθμός των μελών της συνόδου, με βάση τις διαθέσιμες πηγές, δεν μπορεί να καθοριστεί ακριβώς ακόμα και σήμερα. Ο αριθμός που επικράτησε από μεταγενέστερες πηγές ιστορικών ήταν ο αριθμός 318. Ο Ευσέβιος της Καισαρείας τους αριθμεί 250, ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας 318, και ο Ευστάθιος Αντιοχείας «περίπου 270» (και οι τρεις ήταν παρόντες στη σύνοδο). Αργότερα, ο Σωκράτης ο Σχολαστικός έγραψε «πάνω από 300», επίσης ο Ευάγριος, ενώ ο Ιλάριος του Πουατιέ, ο Ιερώνυμος ο Διονύσιος ο Μικρός, και ο Τυράννιος Ρουφίνος τους αριθμούν 318. Οι επισκοπικοί κατάλογοι που διασώζονται σήμερα δεν μπορούν να κριθούν απολύτως αξιόπιστοι είτε γιατί έχουν δεχθεί εκ των υστέρων παρεμβάσεις, είτε γιατί υπολείπονται αρκετά με βάση την δεδομένη πραγματικότητα, αφού αποτελούσαν μετάφραση άλλων. Τα συμπεράσματα τις συνόδου βεβαίως υπογράφηκαν από περισσότερους από 318, ενώ ο αριθμός αυτός επικράτησε για συμβολικούς λόγους. Οι επίσκοποι που ήταν παρόντες στη σύνοδο συνοδεύονταν από κατώτερους κληρικούς των οποίων ο συνολικός αριθμός ανερχόταν στο τριπλάσιο ή τετραπλάσιο των επισκόπων.

Σχόλια