Translate

Κάστρο Οσάκα, Ιαπωνία

Το Κάστρο της Οσάκα (大阪城) είναι ένα ιαπωνικό κάστρο στο νομό Οσάκα. Οι περισσότερες κατασκευές είναι κατασκευασμένες από ξύλο. Μερικές φορές αποκαλείται kinjo (金城、錦城), επειδή υπάρχουν κάποιες χρυσές τέχνες στο Κάστρο της Οσάκα. Είναι ένα από τα "τρία διάσημα κάστρα" της Ιαπωνίας. (Τα άλλα κάστρα είναι το κάστρο Χιμέτζι και το κάστρο Κουμαμότο.
Ο Τογιοτόμι Χιντεγιόσι ανάγκασε τους ανθρώπους να χτίσουν το κάστρο της Οσάκα το 1583 (天正11年). Το 1620, ο Τοκουγκάουα Χιντετάντα άρχισε να ξαναχτίζει το κάστρο της Οσάκα και τελείωσε το 1629. Το κάστρο της Οσάκα είχε καταστραφεί δύο φορές από πυρκαγιά. Πρώτον, στη θερινή μάχη της Οσάκα (大阪夏の陣) το 1645. Δεύτερον, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1948 ξεκίνησε η αποκατάσταση του κάστρου της Οσάκα. Τώρα ο πύργος του κάστρου της Οσάκα είναι σύμβολο της πόλης της Οσάκα.
Το κύριο καταφύγιο του Κάστρου της Οσάκα βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου. Είναι χτισμένο σε δύο υπερυψωμένες πλατφόρμες χωματερής που υποστηρίζονται από καθαρούς τοίχους κομμένου βράχου, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται στοίβαξη με κολλιτσίδα, με θέα σε μια τάφρο. Το φυλάκιο είναι πέντε ορόφους στο εξωτερικό και οκτώ ορόφους στο εσωτερικό και χτισμένο πάνω σε ένα ψηλό πέτρινο θεμέλιο για να προστατεύει τους ενοίκους του από τους επιτιθέμενους.

Το κύριο φυλάκιο περιβάλλεται από μια σειρά τάφρων και αμυντικών οχυρώσεων. Το κάστρο έχει δύο τάφρους (μια εσωτερική και εξωτερική). Η εσωτερική τάφρος του κάστρου βρίσκεται εντός των περιοχών του κάστρου και αποτελείται από δύο τύπους: μια υγρή (βορειοανατολική) και την ξηρή (νοτιοδυτική). Η εξωτερική τάφρος εν τω μεταξύ περιβάλλει ολόκληρη την εγκατάσταση του κάστρου, υποδηλώνει τα εξωτερικά όρια του κάστρου και αποτελείται από τέσσερα μεμονωμένα τμήματα γεμάτα νερό, το καθένα αντιπροσωπεύει μια βασική κατεύθυνση (Βορράς, Ανατολή, Νότος, Δύση).

Ο χώρος του κάστρου, που καλύπτει περίπου 61.000 τετραγωνικά μέτρα (15 στρέμματα), περιέχει τις ακόλουθες δεκατρείς κατασκευές που χαρακτηρίστηκαν ως «σημαντικά πολιτιστικά αγαθά» από την ιαπωνική κυβέρνηση. 

Τρία τμήματα του τείχους του κάστρου βρίσκονται όλα γύρω από την Πύλη Οτεμών
Οι Μεγάλιθοι στο κάστρο περιλαμβάνουν την πέτρα του Χταποδιού.
Η εξωτερική τάφρος έχει δύο κύρια σημεία ελέγχου φρουρών: την Πύλη Aoyamon (στα βορειοανατολικά) και την πύλη Otemon (στα αντίπαλα νοτιοδυτικά).

Μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής τάφρου είναι τα εξής: Fushimi-yagura Turret Remains, Ensho-gura Gunpowder Storehouse, Osaka Geihinkan, Hoshoan Tea House, Osaka Castle Nishinomaru Garden, Sengan-yagura Turret, Tamon-yagura Turret, Remains of Tashoan-yaguretko , Osaka Shudokan Martial Arts Hall, Hokoku Shrine (Οσάκα), Ichiban-yagura Turret (Ο πρώτος πυργίσκος) και Plum Grove.

Υπάρχουν δύο μέρη για να διασχίσετε την εσωτερική τάφρο, τη γέφυρα Gokuraku-bashi (βρίσκεται στα βόρεια) και την πύλη Sakuramon (κύριο σημείο φρουρού στα νότια).

Μέσα στην εσωτερική τάφρο, το κάστρο χωρίστηκε σε δύο μεγάλες περιοχές: το Hommaru (Inner Bailey) και το Yamazato-Maru Bailey. Μέσα στο Hommaru βρίσκεται ο Κεντρικός Πύργος, το Πηγάδι Kimmeisui, ο Ιαπωνικός Κήπος, το Takoishi (πέτρα του χταποδιού), το πηγάδι Gimmeisui, το συγκρότημα Miraiza Osakajo, το Kinzo Treasure House και η "Timecapsule Expo'70". Ενώ εντός του Yamazato-Maru Bailey αποτελείται από την πλατεία Marked-Stones, και το μνημείο που μνημονεύει τους «Hideyori και Yodo-dono που αυτοκτονούν.
Ιστορία
Το 1583 ο Toyotomi Hideyoshi ξεκίνησε την κατασκευή στη θέση του ναού Ikkō-ikki του Ishiyama Hongan-ji. Το βασικό σχέδιο διαμορφώθηκε σύμφωνα με το κάστρο Azuchi, την έδρα της Oda Nobunaga. Ο Hideyoshi ήθελε να χτίσει ένα κάστρο που αντικατοπτρίζει αυτό του Nobunaga, αλλά το ξεπερνούσε από κάθε άποψη: το σχέδιο περιείχε έναν πενταόροφο κύριο πύργο, με τρεις επιπλέον ορόφους κάτω από το έδαφος, και φύλλα χρυσού στα πλαϊνά του πύργου για να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες. Το 1585 ολοκληρώθηκε το Inner Donjon. Ο Hideyoshi συνέχισε να επεκτείνει και να επεκτείνει το κάστρο, καθιστώντας το όλο και πιο τρομερό στους επιτιθέμενους. Το 1597 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και ο Hideyoshi πέθανε τον επόμενο χρόνο. Το Κάστρο της Οσάκα πέρασε στον γιο του, Toyotomi Hideyori.

Το 1600 ο Tokugawa Ieyasu νίκησε τους αντιπάλους του στη Μάχη της Sekigahara και ξεκίνησε το δικό του bakufu (δηλαδή, shogunate) στο Edo. Το 1614 ο Tokugawa επιτέθηκε στο Hideyori τον χειμώνα, ξεκινώντας την Πολιορκία της Οσάκα. Αν και οι δυνάμεις του Toyotomi ήταν περίπου δύο προς ένα, κατάφεραν να πολεμήσουν τον στρατό των 200.000 ατόμων του Tokugawa και να προστατεύσουν τα εξωτερικά τείχη του κάστρου. Ο Ieyasu είχε γεμίσει την εξωτερική τάφρο του κάστρου, αναιρώντας μια από τις κύριες εξωτερικές άμυνες του κάστρου.

Το καλοκαίρι του 1615, ο Hideyori άρχισε να αποκαθιστά την εξωτερική τάφρο. Ο Ieyasu, εξοργισμένος, έστειλε ξανά τους στρατούς του στο Κάστρο της Οσάκα και κατέστρεψε τους άντρες Toyotomi μέσα στα εξωτερικά τείχη στις 4 Ιουνίου.

Το Κάστρο της Οσάκα έπεσε στη φυλή Tokugawa, η φυλή Toyotomi χάθηκε, ο Hideyori και ο Yodo-dono διέπραξαν seppuku και τα κτίρια του κάστρου κάηκαν ολοσχερώς.

Το 1620, ο νέος διάδοχος του σογκουνάτου, Tokugawa Hidetada, άρχισε να ανακατασκευάζει και να επανοπλίζει το Κάστρο της Οσάκα. Έθαψε εντελώς την έκδοση Toyotomi του κάστρου με το νέο κάστρο. Ανέθεσε το έργο της κατασκευής νέων τειχών σε μεμονωμένες φυλές σαμουράι. Τα τείχη που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1620 στέκονται ακόμα και σήμερα και είναι κατασκευασμένα από συμπλεγμένους ογκόλιθους γρανίτη χωρίς κονίαμα. Πολλές από τις πέτρες μεταφέρθηκαν από λατομεία βράχου κοντά στην Εσωτερική Θάλασσα Seto και φέρουν ενεπίγραφα λοφία των διαφόρων οικογενειών που τις συνέβαλαν.
Ο Tokugawa έχτισε επίσης έναν νέο υπερυψωμένο κεντρικό πύργο, πέντε ορόφους στο εξωτερικό και οκτώ ορόφους στο εσωτερικό. Η κατασκευή του tenshu ξεκίνησε το 1628 και ολοκληρώθηκε 2 χρόνια αργότερα, περίπου την ίδια περίοδο η υπόλοιπη ανοικοδόμηση, και ακολούθησε τη γενική διάταξη της αρχικής δομής Toyotomi. Ωστόσο, χτίστηκε σε ένα διαφορετικό μέρος του Honmaru (κύριο bailey), καθώς η βάση του κρατήματος Toyotomi είχε στην πραγματικότητα θαφτεί από τη νέα έκδοση Tokugawa του κάστρου.

Το 1660, κεραυνός άναψε την πυριτιδαποθήκη και η έκρηξη που προέκυψε έβαλε φωτιά στο κάστρο. Το 1665, κεραυνός χτύπησε και έκαψε το tenshu.
Ο Kajisuke Nakama ήταν ένας από τους φρουρούς hatamoto που προστάτευαν το κάστρο της Οσάκα. Στις 15 Μαΐου 1740, όταν ήταν 25 ετών, έκλεψε 4.000 ρίο χρυσού μέσα. Ωστόσο, το έγκλημα ανακαλύφθηκε σύντομα από τον σογκουνάτο, οπότε συνελήφθη και ομολόγησε. Αν και ήταν σαμουράι, σύρθηκε στην πόλη και καταδικάστηκε σε σταύρωση τον Σεπτέμβριο. Αργότερα, αυτό το περιστατικό έγινε θρύλος και το περιεχόμενο άλλαξε, οπότε λέγεται ότι ήταν ένας κλέφτης που ήθελε το χρυσό που είχε ρίξει ο Toyotomi Hideyoshi στο πηγάδι Kinmeisui.
Το 1868, το Κάστρο της Οσάκα έπεσε και παραδόθηκε στους πιστούς της αυτοκρατορίας κατά του Μπακούφου. Ορισμένα από τα κτίρια του κάστρου κάηκαν στις εμφύλιες συγκρούσεις γύρω από την αποκατάσταση Meiji. Το παλάτι Honmaru χάθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου Boshin. Στη θέση του το παλάτι Kishū (紀州御殿 Kishū Goten) μεταφέρθηκε εδώ από το Κάστρο Wakayama για να χρησιμεύσει ως αυτοκρατορικός κρατικός ξενώνας, που αργότερα ονομάστηκε Tenrinkaku.
Υπό την κυβέρνηση Meiji, το Κάστρο της Οσάκα έγινε μέρος του Οπλοστασίου του Στρατού της Οσάκα (Osaka Hohei Kosho) κατασκευάζοντας όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά για τον ταχέως αναπτυσσόμενο στρατό δυτικού τύπου της Ιαπωνίας.

Το 1931 κατασκευάστηκε το tenshu από σιδηρομπετόν.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το οπλοστάσιο έγινε ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά οπλοστάσια, απασχολώντας 60.000 εργάτες. Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί με στόχο το οπλοστάσιο κατέστρεψαν την ανακατασκευασμένη κύρια φύλαξη και, στις 14 Αυγούστου 1945, κατέστρεψαν το 90% του οπλοστασίου και σκότωσαν 382 άτομα που εργάζονταν εκεί.

Το 1995, η κυβέρνηση της Οσάκα ενέκρινε ένα ακόμη έργο αποκατάστασης, με την πρόθεση να αποκαταστήσει το κύριο φυλάκιο στο μεγαλείο της εποχής Έντο. Το 1997 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση. Η φύλαξη είναι μια τσιμεντένια αναπαραγωγή (συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων) του πρωτότυπου και το εσωτερικό προορίζεται ως ένα σύγχρονο, λειτουργικό μουσείο.

Στο Nishinomaru βρισκόταν η πρώην κατοικία των jōdai, που ήταν αξιωματούχοι. Η κατοικία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μετά το παλάτι Honmaru. Βόρεια του ήταν μια σειρά από αποθήκες. Η τοποθεσία είναι πλέον πάρκο. Δίπλα του βρίσκεται ο ξενώνας Osaka State Guest House και το Hōshō-an chashitsu.
Φτάνοντας εκεί και γύρω
Η συνιστώμενη προσέγγιση στο Κάστρο της Οσάκα είναι μέσω της Πύλης Otemon στη νοτιοδυτική γωνία του πάρκου. Ο πλησιέστερος σταθμός είναι ο σταθμός Tanimachi Yonchome κατά μήκος των γραμμών Tanimachi και Chuo του μετρό.

Ο πλησιέστερος σταθμός JR στο Κάστρο της Οσάκα είναι ο σταθμός Osakajokoen στη γραμμή JR Loop, σε απόσταση 10 λεπτών και 170 γιεν οδικώς από το σταθμό JR Osaka.

Σχόλια