Translate

Ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα, Αθήνα, Ελλάδα

Αγρότες από όλη την Ελλάδα οδήγησαν τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την Τρίτη, εντείνοντας τις διαδηλώσεις εβδομάδων για την αύξηση του κόστους, τον ξένο ανταγωνισμό και τις καταστροφικές πλημμύρες.
 
«Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας. Θέλουμε η κυβέρνηση να μας δώσει λύσεις στα προβλήματά μας, γιατί δεν παλεύουμε μόνο για εμάς, για τη δική μας επιβίωση, παλεύουμε για όλους», είπε ο αγρότης και διαδηλωτής Σπύρος Χατζής.

Χιλιάδες Έλληνες αγρότες συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας, φέρνοντας τα τρακτέρ τους για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το αυξανόμενο κόστος. Η εκδήλωση ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης όταν τα αγροτικά τρακτέρ αναχώρησαν από την Αθήνα.

Τα σωματεία των Ελλήνων αγροτών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και εβδομάδες, αλλά λένε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν φτάνουν αρκετά για να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες τους. Η συγκέντρωση απηχεί παράπονα στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ιταλία, όπου αγρότες έχουν διοργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις.

Οι Έλληνες αγρότες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Αθήνα για διάφορους λόγους που σχετίζονται με το αυξανόμενο κόστος και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Μερικά συγκεκριμένα ζητήματα περιελάμβαναν:
Υψηλό κόστος παραγωγής
Δαπάνες ενέργειας
Διαγωνισμός από το εξωτερικό
Ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες
φορολογικές πολιτικές
Καθυστερημένες πληρωμές για χαμένα προϊόντα
Οι αγρότες ζήτησαν οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση, επιδιώκοντας μέτρα πέρα από αυτά που έχουν ήδη προταθεί, όπως εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και παράταση για ένα χρόνο της φορολογικής έκπτωσης για τα γεωργικά προϊόντα.
Παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν μπορούσε να παράσχει πρόσθετες παραχωρήσεις χωρίς να υπερβεί τα δημοσιονομικά της όρια, οι αγρότες παρέμειναν επίμονοι στην πίεση για περισσότερη στήριξη.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των Ελλήνων αγροτών κατά τις διαδηλώσεις στην Αθήνα. Οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές, με τους αγρότες να παρκάρουν τα τρακτέρ τους μπροστά στο Κοινοβούλιο και να επιδίδονται σε συμβολικές ενέργειες και όχι σε βίαιες αντιπαραθέσεις με τις αρχές.

Η διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα είχε πολλές επιπτώσεις στην πόλη. Κλείσιμο μεγάλων δρόμων και διακοπή της δημόσιας συγκοινωνίας: Η ελληνική αστυνομία προειδοποίησε ότι η συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα θα έκλεινε μεγάλο μέρος της πόλης στην κυκλοφορία και θα παρεμπόδιζε τη δημόσια συγκοινωνία. Εκτροπές κυκλοφορίας: Οι αυτοκινητιστές ειδοποιήθηκαν να αποφεύγουν ορισμένες περιοχές γύρω από την πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.
Συμβολική δράση: Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν χιλιάδες αγρότες που οδηγούσαν τα τρακτέρ τους στους δρόμους της Αθήνας, κορνάροντας για να τραβήξουν την προσοχή στις αιτίες τους.
Οικονομικές επιπτώσεις: Ενώ οι άμεσες οικονομικές συνέπειες της διαμαρτυρίας ήταν προσωρινές, τα παράπονα των αγροτών αντικατοπτρίζουν ευρύτερες ανησυχίες που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία και τους ευρωπαϊκούς τομείς της γεωργίας.
Συνολικά, η διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα δημιούργησε μια ορατή και ακουστή παρουσία στην πόλη, εφιστώντας την προσοχή στα αιτήματά τους και ενδεχομένως επηρεάζοντας τις αποφάσεις πολιτικής. Ωστόσο, οι άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή στην Αθήνα περιορίστηκαν στη διάρκεια της ίδιας της διαμαρτυρίας.

Πριν από το συλλαλητήριο στην Αθήνα, Έλληνες αγρότες είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες και οδοφράγματα για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Απέρριψαν τις παραχωρήσεις που πρότεινε η κυβέρνηση και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις διαδηλώσεις τους οδηγώντας τα τρακτέρ τους στην πρωτεύουσα για μια συγκέντρωση. Οι αγρότες διαμαρτύρονταν για το υψηλό κόστος παραγωγής, τα ενεργειακά έξοδα, τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό, τις ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, τις φορολογικές πολιτικές και τις καθυστερημένες πληρωμές για τα χαμένα προϊόντα. Ζήτησαν οικονομική βοήθεια και πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Η ελληνική αστυνομία ανέμενε ότι η διαμαρτυρία των αγροτών στην Αθήνα θα προκαλούσε σημαντική αναστάτωση, προειδοποιώντας ότι η συγκέντρωση θα οδηγούσε στο κλείσιμο μεγάλου μέρους της πόλης στην κυκλοφορία και θα διαταράξει τη δημόσια συγκοινωνία. Για να διαχειριστεί την κατάσταση, η αστυνομία εφάρμοσε διάφορα κυκλοφοριακά μέτρα σε όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος ορισμένων δρόμων και συμβουλεύοντας το κοινό να αποφεύγει αυτές τις περιοχές μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδηλώσεις. Επιπλέον, η αστυνομία συνεργάστηκε στενά με τους διοργανωτές για να συντονίσει τη διαμαρτυρία και να ελαχιστοποιήσει πιθανές συγκρούσεις.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν οι αγρότες μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και παράταση ενός έτους της φορολογικής έκπτωσης για το αγροτικό ντίζελ μέχρι το τέλος του 2024, αλλά τα συνδικάτα αγροτών δήλωσαν ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν φτάνουν αρκετά για να ανταποκριθούν ανησυχίες. Παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν έχει δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παραχωρήσεις φέτος, οι αγρότες παραμένουν αποφασισμένοι να πιέσουν για περισσότερη στήριξη. Είναι πιθανό οι αγρότες να συνεχίσουν να πραγματοποιούν διαμαρτυρίες και να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για να επιτύχουν τα αιτήματά τους


Σχόλια