Translate

Μικρά, θαυμαστά εκκλησάκια

Οι ναοί στην άκρη του δρόμου που έχουν στηθεί στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα είναι ένα κοινό θέαμα σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκονται δίπλα σε αυτοκινητόδρομους, ορεινούς δρόμους και χωματόδρομους. 

Τα ιερά είναι συνήθως μικρά μεταλλικά ή τσιμεντένια κιβώτια που υψώνονται από το έδαφος σε πόδια ή στύλους. Ορισμένες είναι διακοσμημένες με τη μόδα των εκκλησιών σε μικρογραφία. Σχεδόν όλα έχουν μικροσκοπικές γυάλινες πόρτες, πίσω από τις οποίες θα καίει μια λάμπα. Θα υπάρχει ένα μπουκάλι επιπλέον λάδι, μερικές εικόνες αγίων, μια ηλιόλουστη φωτογραφία του νεκρού, μερικά πλαστικά λουλούδια και μια χούφτα προσωπικές προσφορές.

Τα ιερά της Ελλάδας στην άκρη του δρόμου είναι δύο ειδών - το ένα μνημονεύει χαμένες ψυχές και το άλλο είναι αναθήματα που ευχαριστούν τον Θεό για μια θαυματουργή σωτηρία σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Άλλα πάλι είναι ιερά που προορίζονται να προσκαλέσουν την προσευχή ή να ξεκουραστούν σε ένα μακρύ ταξίδι. Πολλά από αυτά τα ιερά, ειδικά εκείνα κοντά σε χωριά, συντηρούνται από τους χωρικούς. Οι πιο σύγχρονες διαθέτουν ηλεκτρικά φώτα, μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες.

Σχόλια