Translate

Τανωμένος Σορβάς

Ο "Τανωμένος Σορβάς" ή «Τανομένος σουρβάς», «Σιρβάς», «Τανώσουπα», «Τανομεζές» ή «Τανοφάι», όπως και αν τον αποκαλέσουμε, είναι μια ελαφριά και χωνευτική σούπα των Ελλήνων του Πόντου ή αλλιώς η "γιαουρτωμένη σούπα". Έχει ως βάση το κορκότον (αποφλοιωμένο και σπασμένο σιτάρι) και γίνεται με "ταν", που είναι το αποβουτυρωμένο υγρό που απομένει μετά το χτύπημα του αγελαδινού γιαουρτιού, ή με «πασκιτάν», το προϊόν που παίρνουμε όταν βράσουμε το «ταν», σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα και είναι υπόξινο.

Υλικά
250 γραμμάρια κορκότο
½ kg πασκιτάν (ή στραγγιστό γιαούρτι)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουτάλι σούπας δυόσμο
Αλάτι, πιπέρι
1.5-2 lt νερό
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε το κορκότο με αρκετό νερό. Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο.
Αλατίζουμε το πασκιτάν (εάν δεν έχει αλάτι). Εάν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα, δεν προσθέτουμε επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, μέχρι να γίνει χλιαρό.
Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει. Ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά, για να μην κόψει το πασκιτάν.
Μόλις γίνουν ένα, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα ομοιγενές μείγμα, να μην έχει σβόλου και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο και περιχύνουμε με αυτά τη σούπα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε ζεστή τη σούπα μας