Translate

Ο Πλάτανος, Θερμοπηγή Σερρών

Με το πέρασμα των χρόνων, καθώς ο τρόπος ζωής , οι ανάγκες των ανθρώπων και ο τρόπος παραγωγής πολλών προϊόντων αλλάζουν, πολλά επαγγέλματα καθώς και τα εργαλεία για αυτά τα επαγγέλματα εξαφανίζονται ή αντικαθιστούνται από άλλα που έχουν να κάνουν με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Επίσης κάποια σύγχρονα εργαλεία έχουν πάρει την θέση των παλαιών.



Σε ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Σιντικής την Θερμοπηγή Σερρών θα μπορούσε να βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα λαογραφικά μουσεία του Νομού. 

Πήγαμε για να απολαύσουμε τους υπέροχους μεζέδες στην ταβέρνα ο Πλάτανος και μας περίμενε μια έκπληξη,

Πέραν της υπέροχης εξυπηρέτησης και του πολύ γευστικού και καλομαγεμένου φαγητού το μόνο που ήταν εξ ίσου καλό ήταν η διακόσμηση του μαγαζιού.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λαογραφικο και ιστορικό μουσείο συγχρόνως. Χρειασθήκαμε αρκετή ώρα να δούμε όλα τα εκθέματα που υπάρχουν.




Παντού εργαλεία και αντικείμενα που επαναφέραν μνήμες αλλά και την καθημερινότητα καθώς και τον τρόπο ζωής και εργασίας των προγόνων μας.

Ο Πλάτανος είναι ένα  όμορφη και παραδοσιακό ταβερνάκι στην μέση του πουθενά με απίστευτες γεύσεις Ευγενικό προσωπικό και καθαρό χώρο.

Εκεί που δεν το περιμένεις θα βρεις παραδειγματική ευγένεια, καθαρό οικογενειακό μαγαζί με ωραία μαγειρεμένα κρέατα, και μεζέδες. Και όλο τον κατάλογο να παραγγείλεις, δε θα βρεις κάτι που να μην είναι ικανοποιητικό.



Στα υπερ της ταβέρνας και το Παλαιοντολογικο Μουσείο Θερμοπηγής το οποίο βρίσκετε δίπλα  της. 
Τα αποτελέσματα της αυτοψίας και κατόπιν των ανασκαφών στη θέση Πεύκα της Θερμοπηγής ήταν άκρως ενδαφέροντα:

Προσδιορίστηκαν πρόδρομα ιππάρια, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκεροι, αγριόχοιροι, μαστοδόντες (προϊστορικοί ελέφαντες), γαζέλες, αντιλόπες, μαχαιρόδοντες και μικρά σαρκοφάγα που πιθανόν ανήκουν στις οικογένειες των μουστελιδών ή των υαινιδών κ.ά.

Μεγάλο ενδιαφέρον αποτελεί το μοναδικό, πιο πλήρες παγκοσμίως, κρανίο ενός γιγαντιαίου ζώου φυτοφάγου περιττοδακτύλου που λέγεται Αγκυλοθήριο το Πεντελικό.

Η ηλικία της πανίδας αυτής υπολογίζεται περίπου 7.000.000 χρόνια πριν από σήμερα.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που αφορούν την Παλαιοντολογία στην περιοχή των Σερρών και χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι είναι πρώτη φορά που ανακαλύπτονται στην περιοχή σε τέτοια ποικιλία σε σύσταση πανίδας και σε τόση αφθονία, απολιθωμένα οστά ζώων που έζησαν κατά τη διάρκεια του Ανώτερου Μειόκαινου.

Τα απολιθώματα τοποθετήθηκαν στις προθήκες του Μουσείου στη Θερμοπηγή.

Εκτός από την έκθεση με τα απολιθώματα, η οποία εμπλουτίστηκε από δωρεές κυρίως, με διάφορες συλλογές απολιθωμένων ασπόνδυλων ζωών, ψαριών, φυτών, ορυκτών κ.λ.π από τη γύρω περιοχή για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.


Σχόλια