Translate

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε την ΕΈ να αποδείξει ότι τάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι τάχθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία και μια ημέρα μετά την υπογραφή του αιτήματος για ένταξη στο μπλοκ. «Η ΕΕ θα είναι πολύ πιο δυνατή μαζί μας, αυτό είναι σίγουρο», είπε.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμεση ένταξη της Ουκρανίας μέσω μιας νέας ειδικής διαδικασίας», είπε ο 44χρονος ηγέτης σε μια νέα ομιλία μέσω βίντεο.

"Στόχος μας είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε σε ισότιμη βάση. Είμαι σίγουρος ότι είναι δίκαιο. Είμαι σίγουρος ότι είναι δυνατό".

Είπε ότι 16 παιδιά πέθαναν κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ημερών της επίθεσης της Μόσχας και άλλα 45 τραυματίστηκαν καθώς χαιρέτισε τους «Ουκρανούς ήρωες».

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Michelle Bachelet δήλωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 102 άμαχοι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σκοτώθηκαν, αλλά προειδοποίησε ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτεροι.

"Οι Ουκρανοί έδειξαν στον κόσμο ποιοι είμαστε. Και η Ρωσία έδειξε τι έχει γίνει", είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης -- πρώην κωμικός που ανέβηκε στην εξουσία το 2019 -- δημοσίευσε την τελευταία του δήλωση βίντεο καθώς Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές ετοιμάζονταν να καθίσουν για τις πρώτες τους πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες αφότου ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματα να εισβάλουν την περασμένη Πέμπτη .

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα.

"Αφήστε τον εξοπλισμό σας. Φύγετε από εδώ. Μην πιστεύετε στους διοικητές σας. Μην πιστεύετε στους προπαγανδιστές σας. Απλώς σώστε τη ζωή σας", είπε ο Ζελένσκι.

Υποστήριξε ότι περισσότεροι από 4.500 Ρώσοι στρατιώτες είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Κρεμλίνου. Η Ρωσία έχει παραδεχτεί τους θανάτους και τις απώλειες, αλλά δεν έδωσε απολογισμό.

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε επίσης ότι οι αρχές θα απελευθερώσουν κατάδικους με εμπειρία μάχης, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της χώρας.

«Λάβαμε μια απόφαση που δεν είναι εύκολη από ηθική άποψη, αλλά χρήσιμη από την άποψη της άμυνάς μας», είπε.

Ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τη Δύση για την υποστήριξή της. «Η υποστήριξη του αντιπολεμικού μας συνασπισμού είναι άνευ όρων και άνευ προηγουμένου», είπε.

«Ο καθένας μας είναι ένας πολεμιστής», είπε. «Και είμαι σίγουρος ότι ο καθένας μας θα κερδίσει».

Σχόλια