Translate

Η Πολωνία και η Βουλγαρία αρνούνται την παράδοση πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι τρεις χώρες του ΝΑΤΟ θα στείλουν αεροσκάφη εν μέσω σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Πολωνία και το ΝΑΤΟ δεν ήταν μέρος της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να στείλουν τζετ για να συμμετάσχουν στη μάχη. «Δεν στέλνουμε κανένα τζετ στην Ουκρανία γιατί αυτό θα άνοιγε μια στρατιωτική παρέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση. Δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη σύγκρουση. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος σε αυτή τη σύγκρουση», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι υποστηρίζουν τους Ουκρανούς με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στη σύγκρουση και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να στείλει στρατεύματα και αεροπλάνα στην Ουκρανία. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, όπως αντιαρματικά όπλα, συστήματα αεράμυνας και άλλους τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού.

Νωρίτερα την Τρίτη, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε επίσημα στη σελίδα της στο Facebook ότι τρεις χώρες του ΝΑΤΟ - Πολωνία, Σλοβακία και Βουλγαρία - θα παραδώσουν περισσότερα από 70 πολεμικά αεροσκάφη για τον ουκρανικό στρατό. Τα τζετ υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να επιχειρούν από αεροδρόμια της Πολωνίας.

Το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη ότι δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ξέσπασε την Πέμπτη αφού οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητο να «αποστρατικοποιηθεί» και να «απενζοποιηθεί» η Ουκρανία για την προστασία των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Η διεθνής κοινότητα επέβαλε βαριές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έκλεισε τον εναέριο χώρο περισσότερων από 30 χωρών παγκοσμίως ως απάντηση στις «απρόκλητες» εχθροπραξίες.

Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διεξήχθη τη Δευτέρα σε άγνωστη τοποθεσία στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας. Βασικός στόχος των διαπραγματεύσεων ήταν η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Σχόλια