Translate

Το έθιμο της Συγχώρεσης

Ταξίδι στον Χρόνο / Ήθη και Έθιμα - Τελευταίες αναρτήσεις 

Το έθιμο της Συγχώρεσης και της περιφοράς στα στόματα αιωρούμενου αυγού ή χαλβά 

Το μεσημέρι της Κυριακής της Τυρινής όλα τα μέλη της οικογένειας και οι συγγενείς επισκέπτονταν τον παππού και τη γιαγιά με τα φαγητά τους,  για να συνφάγουν και ν’ ασπασθούν το χέρι τους. Ως επιδόρπιο τους μοίραζε ο παππούς ένα βραστό αυγό, το οποίο έβαζε ολόκληρο στο στόμα τους, για να το στουπώσουν  και να μη κακολογούν κατά τη διάρκεια της σαρακοστής και όλο το χρόνο. Στη συνέχεια κρεμούσαν από την οροφή ή σε μία ράβδο μια κλωστή, στο άκρο της οποίας έδεναν ένα γλυκό κουλούρι, ή σησαμένιο χαλβά. Καθήμενα όλα τα μικρά μέλη της οικογένειας γύρω από αυτό, το περιέστρεφε ο παππούς, φέροντας το χαλβά κοντά στα στόματά τους. Τα παιδιά δε προσπαθούσαν να το δαγκώσουν και να κόψουν ένα κομμάτι. Στη συνέχεια, μοίραζαν σε όλους από το σησαμένιο χαλβά, με καρύδι και άλλα γλυκά, για να βγαίνουν από το στόμα τους μόνο γλυκά λόγια. Στο τέλος, έβαζαν φωτιά στην κλωστή και αν καίγονταν όλη προμήνυε υγεία, ευτυχία και παντρειά, αν υπήρχε κόρη σε τέτοια ηλικία. Εάν έσβηνε, αυτό ήταν κακός οιωνός, προμηνύοντας τα αντίθετα.

Το βράδυ, τα παιδιά του χωριού ή της συνοικίας μαζεύονταν στην πλατεία και έβαζαν φωτιά στις παλιές ψάθες, οι οποίες μαζί με τις κουρελούδες, αποτελούσαν τα χειμωνιάτικα στρωσίδια εκείνης της εποχής. Το κάψιμο της ψάθας, που το διασκέδαζαν τα παιδιά πηδώντας πάνω από τη φωτιά, σηματοδοτούσε και το τέλος του χειμώνα, για ν’ ακολουθήσει την επομένη η καθαρά Δευτέρα με γενική καθαριότητα σ’ όλα τα σπίτια ενόψει της σαρακοστής για το Πάσχα.

Όπως σημειώνεται Κυριακή συγχώρεση από την εκκλησία.

Όλοι μαζί Χριστιανοί εβδομήντα του Syropustθα πρέπει να προετοιμαστούν για τη Σαρακοστή, σταδιακά να αποκολληθούν από τις καθημερινές χαρές και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνιστάται να συμπεριφέρεσαι με αξιοπρέπεια, να ζητάς συγχώρεση και να αφήσεις τον γείτονά σου. Μόνο εκκαθάριση της ψυχής του πάθους, δίψα για εκδίκηση, οργή ενάντια σε άλλους ανθρώπους, μπορείτε να προχωρήσετε στα μυστήρια της Σαρακοστής.

Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας του τυριού στους ναούςεκτελούνται ειδικές λειτουργίες και έπειτα ο κληρικός κατεβαίνει από τη σκηνή για να ζητήσει συγχώρεση από τους ενορίτες του. Οι άνθρωποι που έρχονται στην υπηρεσία φέρνουν τη μετάνοια στον πατέρα και στον άλλον, με πίστη στη χάρη του Θεού, με την ελπίδα να εξαλείψει κάθε εχθρότητα. Όταν σας ζητηθεί να απαλλαγείτε από αδικήματα, πώς να ανταποκρίνεστε σωστά; Την Κυριακή της Συγχώρεσης, είναι επιτρεπτή η έκφραση οποιωνδήποτε φράσεων που προτείνονται από την καρδιά. Το κυριότερο είναι η ειλικρίνεια, η ανοικτότητα και η φιλικότητα.

Σχόλια