Translate

Αργαίος Β΄ της Μακεδονίας (5ος αιώνας π.Χ. - 4ος αιώνας π.Χ.)


Με τη βοήθεια των Ιλλυριών, ο Αργαίος Β' έδιωξε τον βασιλιά Αμύντα Γ' από τις κυριαρχίες του το 393 π.Χ. και κράτησε τον θρόνο για περίπου ένα χρόνο. Με τη βοήθεια των Θεσσαλών, ο Αμύντας Γ' κατάφερε αργότερα να εκδιώξει τον Αργαίο Β' και να ανακτήσει ένα μέρος του βασιλείου του το 392 π.Χ.

35 χρόνια αργότερα, το 359, ένας άλλος Αργαίος ή Αργέας εμφανίστηκε ως διεκδικητής του θρόνου. μπορεί να ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον Αργαίο Β' της Μακεδονίας. Αυτός ο Αργαίος είχε πείσει τους Αθηναίους να υποστηρίξουν την αξίωσή του για τον μακεδονικό θρόνο, αλλά ο Φίλιππος Β', που μόλις είχε διαδεχτεί την αντιβασιλεία του βασιλείου, έπεισε τους Αθηναίους να παραμείνουν αδρανείς.

Με μια δύναμη μισθοφόρων, μερικούς Μακεδόνες εξόριστους και πλήθος αθηναϊκών στρατευμάτων (που τους επέτρεψε να ενωθούν με τους Μακεδόνες από τον στρατηγό τους, τον Μάνλια), ο Αργαίος προσπάθησε να καταλάβει τις Αιγές, αλλά απωθήθηκε. Κατά την υποχώρησή του στη Μεθώνη, αναχαιτίστηκε από τον Φίλιππο και νικήθηκε. Ο Αργαίος είτε σκοτώθηκε στη μάχη είτε εκτελέστηκε μετά.

Οικογένεια
Αδέλφια Αρχέλαος Β΄ της Μακεδονίας
Οικογένεια Δυναστεία των Αργεαδών

Πηγές
 Palairet 2016, p. 29
 Morby, John (2014). "Macedonia, Kingdom of". Dynasties of the World. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-251848-4.
 Iain Spence, Historical dictionary of ancient Greek warfare, 2002, p. 62. ISBN 0-8108-4099-5

Σχόλια