Translate

Η αρχαία ελληνική πόλη Φοινίκη στην Αλβανία.

 

Η αρχαία ελληνική πόλη Φοινίκη (Finiq). στην Αλβανία.

Η περιοχή κοντά στους Αγίους Σαράντα είναι πλούσια σε αρχαίες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου αυτού που απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα (πέντε μίλια) ανατολικά της πόλης, αλλά αισθάνεται εντυπωσιακά απομακρυσμένη. Ο οικισμός Finiq ή Φοίνικες στην κορυφή του λόφου ιδρύθηκε για πρώτη φορά τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Χάονες, μια ελληνική φυλή της αρχαίας Ηπείρου, αλλά κατοικήθηκε αρκετά μέχρι τη βυζαντινή εποχή. Οι πέτρινοι τοίχοι του πάχους 12 ποδιών χτίστηκαν για να προστατεύουν τους αρχαίους κατοίκους από τις επιθέσεις των Ιλλυριών. Τα ερείπια σήμερα περιλαμβάνουν ένα μικρό ναό, ένα θέατρο, ερείπια σπιτιών και ρωμαϊκές στέρνες.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Φοινίκης (Ελληνικά: Φοινίκη) (Parku Arkeologjik Finiq) είναι μια αρχαιολογική ανασκαφή μιας αρχαίας ελληνικής πόλης που βρίσκεται δίπλα στο χωριό που είναι σήμερα Finiq. στην Αλβανία.


Στην αρχαιότητα, η Φοινίκη ήταν το πολιτικό κέντρο της Ηπειρώτικης ελληνικής φυλής των Χαόνων. Η πρωτοβυζαντινή αρχιτεκτονική (4ος-7ος αι.) είναι εμφανής στον οικισμό, ιδιαίτερα σε αυτόν του τύπου τρίκλιτης βασιλικής.


Ο οικισμός διατήρησε το αρχαίο του όνομα και αναφέρεται σε οθωμανικό αρχείο του 1431 ως Φοινίκη. Σύμφωνα με το Χρονικό του Αργυροκάστρου, τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας (15ος αιώνας) ήταν ειρηνικά, αλλά μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) η Φοινίκη εκείνη την εποχή γνωστή με το ελληνικό όνομα -ως- Φοινικούπολη (Φοινικούπολις) καταστράφηκε από τους Μουσουλμάνους.[λ. Στα τέλη του 16ου αιώνα η Φοινίκη γνώρισε μια δραστική πληθυσμιακή αύξηση και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς της περιοχής με 359 νοικοκυριά (σε σύγκριση με το σύγχρονο Αργυρόκαστρο με 302 και το Δελβίνο με μόλις 204 φορολογητέα νοικοκυριά).

Το 1870 λειτουργούσε ήδη στο Finiq ένα σχολείο δευτεροβάθμιας γλώσσας

Σχόλια