Translate

Γενικό διάταγμα επιστράτευσης Φιλίππου Ε' , 197 π.Χ.

Ελληνική ιστορία / Αρχαία Ελλάδα - Τεχνουργήματα -  Πινακίδες  Τελευταίες Αναρτήσεις
Μια πολύ σημαντική επιγραφή που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης μας μεταφέρει στις αρχές του 2ου αι. π.Χ. Η επιγραφή μας δίνει ολοζώντανη την εικόνα των δραματικών ημερών της πολεμικής σύρραξης των μακεδονικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν στην τελική του φάση τον ρωμαϊκό κίνδυνο. Χρονολογείται το 197 π.Χ. και αποτελεί ένα από τα αντίγραφα του γενικού διατάγματος επιστράτευσης του ανδρικού πληθυσμού που εξέδωσε ο βασιλιάς Φίλιππος Ε' για όλη τη μακεδονική επικράτεια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση βασιλικό διάγραμμα από το βασίλειο της Μακεδονίας.
Στο κείμενο δίνονται οδηγίες για τη γενική επιστράτευση κατά πόλεις με τη στρατολόγηση των αρρένων κάθε νοικοκυριού, σύμφωνα με τους απογραφικούς καταλόγους. Η επιγραφή αποκαλύπτει την κρισιμότητα της κατάστασης και την αγωνία του Φιλίππου Ε' για τη μεγάλη έλλειψη νεοσύλλεκτων Μακεδόνων λόγω των μακρών πολέμων που διεξήγαγε το βασίλειο. Αυτή φαίνεται από το γεγονός ότι ο βασιλιάς επιστρατεύει όχι μόνο παλαίμαχους άνω των 50 ετών αλλά και ανήλικα παιδιά ηλικίας μόνο 15 ετών.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η πληροφορία ότι οι επίστρατοι μπορούσαν να κάνουν ενστάσεις σε βάρος των αποφάσεων των επιστρατευτικών αρχών. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ακόμη και σε τόσο δύσκολες συνθήκες ο Φίλιππος ο Ε' δεν κυβερνούσε ως σκληρός μονάρχης, αλλά εφάρμοζε τους νόμους και είχε ως γνώμονα το συμφέρον των υπηκόων του, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση των προκατόχων του, που σύμφωνα με τις γραπτές πηγές κυβερνούσαν με τον νόμο και όχι με τη βία.

Η μάχη για την οποία γίνεται η επιστράτευση έλαβε χώρα στις Κυνός Κεφαλές της νότιας Θεσσαλίας την άνοιξη του 197 π.Χ. Ηγέτης των Ρωμαίων ήταν ο ύπατος Τίτος Κόιντος Φλαμινίνος που νίκησε τον μακεδονικό στρατό και επέβαλε τους όρους των Ρωμαίων.

Η επιγραφή βρέθηκε στη Ν. Ποτίδαια Χαλκιδικής, αρχαία Κασσανδρεία (ΠΟΤ 207)

Σχόλια