Translate

Σέλφι από το Διάστημα: Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος «Odysseus» με φόντο τη Γη

(Image credit: Intuitive Machines via X)

Ένα πρωτοποριακό προσεδάφιο σελήνης έστειλε τις πρώτες του φωτογραφίες από τα τελευταία σύνορα.

Το ρομποτικό διαστημόπλοιο Odysseus της Intuitive Machines τράβηξε μερικές selfies με τη Γη στο παρασκήνιο λίγο μετά την εκτόξευσή του στις 15 Φεβρουαρίου πάνω από έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 — και όλοι μπορούμε να τις δούμε.

"Η Intuitive Machines μετέδωσε επιτυχώς τις πρώτες της εικόνες αποστολής IM-1 στη Γη στις 16 Φεβρουαρίου 2024. Οι εικόνες τραβήχτηκαν λίγο μετά τον χωρισμό από το δεύτερο στάδιο του @SpaceX στο πρώτο ταξίδι της Intuitive Machines στο φεγγάρι υπό την πρωτοβουλία CLPS της @NASA", το Χιούστον Η εταιρεία που εδρεύει έγραψε το Σάββατο (17 Φεβρουαρίου) σε μια ανάρτηση στο X που κοινοποίησε τέσσερις από τις φωτογραφίες.

Το CLPS είναι το πρόγραμμα Commercial Lunar Payload Services, το οποίο τοποθετεί επιστημονικά όργανα σε ιδιωτικά ρομποτικά προσεδάφια σε φεγγάρι όπως το Odysseus. Αυτά τα όργανα έχουν σχεδιαστεί για τη συλλογή δεδομένων που θα βοηθήσουν το πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο στοχεύει να δημιουργήσει μια βάση πληρώματος κοντά στο σεληνιακό νότιο πόλο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.
(Image credit: Intuitive Machines via X)

To Odysseus μεταφέρει έξι πειράματα και τεχνολογικές επιδείξεις της NASA, μαζί με έξι ιδιωτικά ωφέλιμα φορτία, στην τρέχουσα αποστολή του IM-1.

Το IM-1 δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια του CLPS να κατέβει από το έδαφος. Αυτή η διάκριση πηγαίνει στην πρώτη πτήση του Peregrine, ενός προσεδάφισης σελήνης που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Astrobotic του Πίτσμπουργκ, το οποίο εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα πάνω από έναν πύραυλο United Launch Alliance Vulcan Centaur.

Τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα για τον Οδυσσέα. Το αεροσκάφος είναι υγιές και επικοινωνεί με τον έλεγχο της αποστολής καθώς κατευθύνεται προς το φεγγάρι για μια προγραμματισμένη απόπειρα προσγείωσης στις 22 Φεβρουαρίου, δήλωσε η Intuitive Machines.

Τα διάφορα συστήματα του Odysseus αποδίδουν κανονικά, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα του, ο οποίος μόλις έκανε ένα σημαντικό ταμείο στο βαθύ διάστημα.

"Οι ελεγκτές πτήσης της Intuitive Machines εκτόξευσαν με επιτυχία τον πρώτο κινητήρα υγρού μεθανίου και υγρού οξυγόνου στο διάστημα, ολοκληρώνοντας τη θέση σε λειτουργία του κινητήρα της αποστολής IM-1. Αυτή η εκτόξευση κινητήρα περιελάμβανε καύση κινητήρα πλήρους ώθησης και προφίλ κάτω γκαζιού που ήταν απαραίτητο για την προσγείωση στο φεγγάρι." ανέφερε η εταιρεία σε X post το βράδυ της Παρασκευής (16 Φεβρουαρίου).

Η επιτυχία στην επερχόμενη προσπάθεια προσγείωσης θα ήταν ιστορική. κανένα ιδιωτικό διαστημόπλοιο δεν έχει αγγίξει ποτέ απαλά στο φεγγάρι.

Ο συνδυασμός υγρού μεθανίου-υγρού οξυγόνου του Odysseus, παρεμπιπτόντως, χρησιμοποιείται επίσης από τους κινητήρες Raptor της SpaceX, οι οποίοι τροφοδοτούν τον γιγάντιο νέο πύραυλο Starship της εταιρείας. Το Starship, το οποίο αναπτύσσει η SpaceX για να μεταφέρει ανθρώπους στο φεγγάρι και τον Άρη, προετοιμάζεται για την τρίτη δοκιμαστική πτήση του, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες

Σχόλια