Translate

Γιώργος Καρλαύτης πρωταθλητής του NFL

Ο Γιώργος Καρλαύτης (αγγλικά: George Karlaftis) (γενν. στις 3 Απριλίου 2001) είναι Έλληνας αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος αγωνίζεται για τους Κάνσας Σίτι Τσιφς του National Football League (NFL), αγωνιζόμενος στη θέση του πλαγίου αμυντικού (Defensive end). 

Βιογραφία
Γεννήθηκε το 2001, στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Μαρούσι, και μεγάλωσε στο Ψυχικό.

Ο Καρλαύτης, η αμερικανίδα μητέρα του Έιμι και η οικογένειά του μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν 13 ετών, το 2014, μετά τον απροσδόκητο θάνατο του πατέρα του, Ματθαίου Καρλαύτη, ο οποίος ήταν καθηγητής στο ΕΜΠ, ενώ είχε διατελέσει και έφορος στην ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών του Παναθηναϊκού.
Αθλητική σταδιοδρομία
Αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδας εφήβων υδατοσφαίρισης στη θέση του τερματοφύλακα, καθώς και στον Παναθηναϊκό.

Ο νεαρότερος τότε, Γιώργος Καρλαύτης, ξεκίνησε τον αθλητισμό από την υδατοσφαίριση και συγκεκριμένα από την ομάδα του Παναθηναϊκού, όντας ένα παιδί με μεγάλο potential, αγωνιζόμενος στη θέση του τερματοφύλακα. Είναι χαρακτηριστικές κάποιες μνήμες, όταν σε πρωτάθλημα Μίνι Παίδων… ανέβαινε και σκόραρε, παρότι ήταν ο πορτιέρε της ομάδας. Παρότι νεαρότερος, έπαιζε και στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες.

Μάλιστα, ο Νίκος Βενετόπουλος τον είχε συμπεριλάβει στη σύνθεση της Εθνικής ομάδας στο περίφημο και διαχρονικό τουρνουά «Ντάρκο Τσούκιτς», με τη «γαλανόλευκη» των 1999 (Έφηβοι τότε), η οποία στους συγκεκριμένους αγώνες είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Αμέσως μετά την επιστροφή από τη Σερβία, ο Καρλαύτης έφυγε για τις ΗΠΑ και μάλιστα το πρώτο διάστημα αρκετοί άνθρωποι του χώρου και προπονητές του επιχειρούσαν να τον πείσουν να μη σταματήσει το πόλο. Που να ήξεραν…

Σε εκείνη την Εθνική ομάδα, είχε συμπαίκτες όπως ο Παπαναστασίου, ο Γκιουβέτσης, ο Κάκαρης, ο Νικολαΐδης, ο Αλαφραγκής, ο Δήμου και άλλα παιδιά.

Όταν έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του το 2014, η μητέρα του μετακόμισε την οικογένεια στη γενέτειρά της, το West Lafayette, στην Ιντιάνα, και εκεί ο Καρλαύτης πήρε την πρώτη του γεύση από το αμερικάνικο φούτμπολ.

Αρχικά απέρριψε προσφορές από τα περισσότερα μεγάλα προγράμματα του NCAA, προκειμένου να πάει στο Purdue, που ήταν πολύ πιο κοντά στο σπίτι του. Γρήγορα ξεχώρισε για τη δύναμή του και την ταχύτητά του, οι αριθμοί του ήταν εντυπωσιακοί και οι κορυφαίοι σκάουτερ άρχισαν να κοιτάζουν προς τη μεριά του, βλέποντας ένα ακατέργαστο διαμάντι με προοπτικές εξέλιξης.
Έπαιξε κολεγιακό ποδόσφαιρο στο Purdue, όπου κέρδισε σειρά διακρίσεων στην περιφέρεια των Big Ten. Συγκεκριμένα, το 2019 ανακηρύχθηκε από τα ΜΜΕ μέλος της δεύτερης καλύτερης αμυντικής ομάδας, ενώ οι προπονητές των συμπεριέλαβαν στους τιμητικά αναφερόμενους. Το 2020, αντίστροφα, ανακηρύχθηκε μέλος της δεύτερης καλύτερης αμυντικής ομάδας από τους προπονητές, ενώ τα ΜΜΕ των συμπεριέλαβαν στους τιμητικά αναφερόμενους. Και το 2021, ανακηρύχθηκε μέλος της καλύτερης αμυντικής ομάδας τόσο από τους προπονητές, όσο και από τα ΜΜΕ.
Στη συνέχεια επιλέχθηκε από τους Κάνσας Σίτι Τσιφς στον πρώτο γύρο του NFL Draft του 2022, και συγκεκριμένα στο Νο 30.

Το 2023 έγινε μόλις ο δεύτερος Έλληνας, μετά τον Κρις Μαραγκό, που νικά στο Σούπερ Μπόουλ, και κατακτά το πρωτάθλημα αμερικάνικου ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, της NFL. 
Το 2024, παίζοντας πάλι στο Σούπερ Μπόουλ με τους Κάνσας Σίτι Τσιφς, έγινε ο πρώτος Έλληνας που κατακτά δεύτερη συνεχόμενη φορά το πρωτάθλημα. 
O Γιώργος Καρλαύτης στον Λευκό Οίκο το 2023

Προσωπική ζωή
Ο Καρλαύτης ήταν κάποτε μέλος νέων της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών της Ελλάδας. Ο πατέρας του, Μάθιου, ήταν ακοντιστής για την ομάδα στίβου του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και προσπάθησε επίσης να παίξει στην ομάδα ποδοσφαίρου τους προτού υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κρανίο κατά την πρώτη του προπόνηση μαζί τους. Ο αδερφός του, Yanni, κέρδισε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων στο τζούντο στα 11 του και εντάχθηκε στους Boilermakers ως εξωτερικός αμυντικός γραμμής το 2021.

Σχόλια