Translate

Το Quinta da Regaleira, Σίντρα, Πορτογαλία,

Πορτογαλία

Όταν μιλάμε για κάστρα στην Ελλάδα, το μυαλό μας πάει και στο κάστρο της Ρόδου. Αλλά ποια η σχέση του με ένα κάστρο στην Πορτογαλία. Φυσικά οι ιππότες και συγκεκριμένα οι Ναΐτες Ιππότες
Η Σίντρα είναι πόλη και δήμος στην Πορτογαλία, που βρίσκεται στην περιοχή της Λισσαβώνας. Ο δήμος Σίντρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Πορτογαλία από τον πληθυσμό, μετά από τη Λισσαβώνα. Η πόλη είναι μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO εξ αιτίας της ρομαντικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα της και είναι ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.Έχει πληθυσμό περίπου 33.000 κατοίκους.

Το Quinta da Regaleira είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που σχεδιάστηκε από τον Carvalho Monteiro.

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Luigi Manini σχεδίασε το κτήμα τεσσάρων εκταρίων με τα αινιγματικά του κτίρια, που πιστεύεται ότι κρύβουν σύμβολα που σχετίζονται με την αλχημεία, τον Τεκτονισμό, τους Ναΐτες Ιππότες και τους Ροδοσταυρούς. Η αρχιτεκτονική του παλατιού παραπέμπει σε ρωμαϊκό, γοτθικό, αναγεννησιακό και μανουελικό αρχιτεκτονικό στυλ. Η κατασκευή του σημερινού κτήματος ξεκίνησε το 1904 και το μεγαλύτερο μέρος του ολοκληρώθηκε το 1910.
Οι κήποι είναι απίστευτα στολισμένοι. Στην πλαγιά ενός λόφου, ένα πλήθος από σιντριβάνια, σπήλαια, αγάλματα, σπηλιές και λιμνούλες συνδέονται τόσο πάνω από το έδαφος μέσω υπέροχων μονοπατιών όσο και με μια σειρά από υπόγειες σήραγγες που φωτίζονται σήμερα από χορδές χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων. Οι χώροι περιλαμβάνουν επίσης ένα παρεκκλήσι και ένα ενυδρείο, χτισμένα για να φαίνεται σαν να υπήρχε φυσικά ανάμεσα στο βράχο.
Το Quinta da Regaleira βρίσκεται κοντά στο ιστορικό κέντρο της Σίντρα της Πορτογαλίας. Μαζί με τα άλλα ανάκτορα της περιοχής, όπως τα ανάκτορα Quinta do Relógio, Pena, Monserrate και Seteais, θεωρείται ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της Σίντρα.
Αποτελείται από ένα ρομαντικό παλάτι και παρεκκλήσι, και ένα πολυτελές πάρκο που διαθέτει λίμνες, σπηλιές, πηγάδια, παγκάκια, σιντριβάνια και μια τεράστια ποικιλία από εξαιρετικές κατασκευές. Το παλάτι είναι επίσης γνωστό ως "Το παλάτι του Μοντέιρο του εκατομμυριούχου", το οποίο βασίζεται στο παρατσούκλι του πιο γνωστού πρώην ιδιοκτήτη του, Αντόνιο Αουγκούστο Καρβάλιο Μοντέιρο. Το παλάτι σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Luigi Manini.
Η γη που είναι τώρα Quinta da Regaleira είχε πολλούς ιδιοκτήτες όλα αυτά τα χρόνια. Ανήκε στην Viscountess of Regaleira, μια οικογένεια πλούσιων εμπόρων από το Πόρτο, όταν πουλήθηκε το 1892 στον Carvalho Monteiro για 25.000 réis. Ο Μοντέιρο ήταν πρόθυμος να χτίσει ένα μπερδεμένο μέρος όπου θα μπορούσε να συλλέγει σύμβολα που αντανακλούσαν τα ενδιαφέροντα και τις ιδεολογίες του. Με τη βοήθεια του Ιταλού αρχιτέκτονα Luigi Manini, αναδημιούργησε το κτήμα των 4 εκταρίων.
Εκτός από άλλα νέα χαρακτηριστικά, πρόσθεσε αινιγματικά κτίρια που υποτίθεται ότι είχαν σύμβολα που σχετίζονται με την αλχημεία, τον Τεκτονισμό, τους Ναΐτες Ιππότες και τους Ροδόσταυρους. Η αρχιτεκτονική που σχεδίασε το Manini προκάλεσε ρωμαϊκό, γοτθικό, αναγεννησιακό και μανουελικό στυλ. Η κατασκευή του σημερινού κτήματος ξεκίνησε το 1904 και μεγάλο μέρος του ολοκληρώθηκε μέχρι το 1910.
Το κτήμα πουλήθηκε αργότερα το 1942 στον Waldemar d'Orey, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως ιδιωτική κατοικία για την εκτεταμένη οικογένειά του. Διέταξε επισκευές και εργασίες αποκατάστασης του ακινήτου. Το 1987, το κτήμα πουλήθηκε, για άλλη μια φορά, στην ιαπωνική Aoki Corporation και έπαψε να λειτουργεί ως κατοικία. Η εταιρεία κράτησε το κτήμα κλειστό για το κοινό για δέκα χρόνια, έως ότου εξαγοράστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Σίντρα το 1997. Ξεκίνησαν αμέσως εκτεταμένες προσπάθειες αποκατάστασης σε όλο το κτήμα. Τελικά άνοιξε στο κοινό τον Ιούνιο του 1998 και άρχισε να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, το πορτογαλικό Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το κτήμα ως «περιουσία δημοσίου συμφέροντος».
Παλάτι
Το παλάτι Regaleira (πορτογαλικά: Palácio da Regaleira) φέρει το ίδιο όνομα με ολόκληρο το κτήμα. Η πρόσοψη της κατασκευής χαρακτηρίζεται από πληθωρικά γοτθικές κορυφές, γαργκόιλ, κιονόκρανα και έναν εντυπωσιακό οκταγωνικό πύργο.
Το παλάτι αποτελείται από πέντε ορόφους (ισόγειο, τρεις επάνω ορόφους και υπόγειο). Το ισόγειο αποτελείται από μια σειρά από διαδρόμους που συνδέουν όλοι το σαλόνι, την τραπεζαρία, την αίθουσα μπιλιάρδου, το μπαλκόνι, μερικά μικρότερα δωμάτια και πολλές σκάλες. 

Με τη σειρά του, ο πρώτος επάνω όροφος περιλαμβάνει υπνοδωμάτια και γκαρνταρόμπα. Ο δεύτερος επάνω όροφος περιέχει το γραφείο του Carvalho Monteiro και τα υπνοδωμάτια των υπηρετών. Ο τρίτος επάνω όροφος περιλαμβάνει την αίθουσα σιδερώματος και ένα μικρότερο δωμάτιο με πρόσβαση σε βεράντα. Τέλος, το υπόγειο περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια των ανδρών υπηρετών, την κουζίνα (η οποία διέθετε ανελκυστήρα για την ανύψωση τροφίμων στο ισόγειο) και αποθήκες.
Παρεκκλήσι
Το παρεκκλήσι Regaleira είναι ένα ρωμαιοκαθολικό παρεκκλήσι και βρίσκεται μπροστά από την κύρια πρόσοψη του παλατιού. 
Η αρχιτεκτονική του είναι παρόμοια με του παλατιού. 
Το εσωτερικό του παρεκκλησίου είναι πλούσια διακοσμημένο με τοιχογραφίες, βιτρό και πολυτελή στόκους. Οι τοιχογραφίες περιέχουν παραστάσεις της Τερέζας της Άβιλα και του Αγίου Αντωνίου, καθώς και άλλες θρησκευτικές απεικονίσεις. 
Εν τω μεταξύ, το ίδιο το δάπεδο προσφέρει απεικονίσεις της οπλικής σφαίρας των πορτογαλικών ανακαλύψεων και του Τάγματος του Σταυρού του Χριστού, που περιβάλλεται από πεντάγραμμα. Παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος, το παρεκκλήσι έχει πολλούς ορόφους.
Το Πάρκο
Μεγάλο μέρος των τεσσάρων εκταρίων γης στο γύρω κτήμα αποτελείται από ένα πυκνόδεντρο πάρκο με μυριάδες δρόμους και μονοπάτια. Τα ξύλα είναι τακτοποιημένα στα χαμηλότερα μέρη του κτήματος, αλλά παραμένουν άγρια και αποδιοργανωμένα στα πάνω, αντανακλώντας την πίστη του Carvalho Monteiro στον πρωτογονισμό. Σε όλο το πάρκο υπάρχουν διακοσμητικές, συμβολικές και ζωηρές κατασκευές.
Σήραγγες
Το πάρκο περιέχει επίσης ένα εκτεταμένο και αινιγματικό σύστημα σηράγγων, τα οποία έχουν πολλαπλά σημεία εισόδου που περιλαμβάνουν: σπηλιές, το παρεκκλήσι, τη λίμνη καταρράκτη και το «Σπήλαιο της Λήδας», 
που βρίσκεται κάτω από τον Πύργο Regaleira. Το «Πηγάδι Έναρξης»  συνδέεται με άλλες σήραγγες μέσω μιας σειράς υπόγειων διαδρόμων.
Πηγάδια Μύησης
Τα πηγάδια μύησης (ονομάζονται επίσης μυητικά πηγάδια ή ανεστραμμένοι πύργοι) είναι δύο πηγάδια στο ακίνητο που μοιάζουν καλύτερα με υπόγειους πύργους με επένδυση σκάλας. Αυτά τα πηγάδια δεν χρησίμευσαν ποτέ ως πηγές νερού. Αντίθετα, υποτίθεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τελετουργικούς σκοπούς. Οι σήραγγες που περιγράφονται παραπάνω συνδέουν αυτά τα πηγάδια μεταξύ τους, εκτός από διάφορα σπήλαια και άλλα μνημεία που βρίσκονται γύρω από το πάρκο.
Από τα δύο πηγάδια, το μεγαλύτερο περιέχει μια σπειροειδή σκάλα 27 μέτρων με 23 μικρές κόγχες στο πλάι. Τα εννέα σκαλοπάτια θα μπορούσαν να συνδεθούν με τους Ναΐτες Ιππότες, οι οποίοι είχαν εννέα ιδρυτές. Μπορεί επίσης να συμβολίζουν τις 9 εκκλησίες της κόλασης από την Κόλαση του Δάντη. Στο κάτω μέρος του πηγαδιού υπάρχει μια πέτρινη πυξίδα στην ενδοχώρα με τον σταυρό των Ναϊτών. Άλλες αναφορές μπορεί να είναι σε τελετουργίες του Τεκτονισμού, του Ροδοσταυρισμού.

Ο Καρβάλιο Μοντέιρο ήταν πιθανώς μυημένος των Ναϊτών Ιπποτών, ενός καθολικού στρατιωτικού τάγματος. Αυτό το μεσαιωνικό τάγμα ξεκίνησε στις αρχές του 1100 και πιθανότατα διαλύθηκε το 1300. Ωστόσο, ομάδες όπως οι Ελευθεροτέκτονες αναβίωσαν τις τελετουργίες και τις παραδόσεις τους εκατοντάδες χρόνια αργότερα. Πιστεύεται ότι οι μυήσεις στο Quinta da Regaleira ξεκίνησαν με υποψηφίους με δεμένα μάτια να μπαίνουν σε ένα από τα πηγάδια. Υποτίθεται ότι κράτησαν ένα σπαθί κοντά στην καρδιά τους και κατέβηκαν τις 9 σκάλες. Μόλις έφτασαν στον πάτο του πηγαδιού, μπήκαν σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο και χρειάστηκε να βρουν το δρόμο τους προς το φως και μετά στο παρεκκλήσι, όπου τους καλωσόρισαν στην αδελφότητα.

Το μικρότερο πηγάδι περιέχει ευθείες σκάλες που συνδέουν μια σειρά από δακτυλιοειδή δάπεδα μεταξύ τους. Αυτό το πηγάδι ονομάζεται επίσης «Ημιτελές πηγάδι».
Λίμνες, σιντριβάνια και το ενυδρείο
Υδάτινα σώματα μπορούν να βρεθούν σε πολλά σημεία στο πάρκο. Δύο τεχνητές λίμνες και πολλά σιντριβάνια προστέθηκαν από το Monteiro. 
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εξωφρενικά ανάμεσά τους είναι το Ενυδρείο, χτισμένο σαν να ήταν φυσικά ενσωματωμένο σε έναν μεγάλο ογκόλιθο. Κάποτε θεωρούνταν το πιο σημαντικό κτήμα των φυσιολατρών στο Regaleira. Ωστόσο, το Ενυδρείο δεν χρησιμοποιείται πλέον και συντηρείται ελάχιστα.

Σχόλια