Translate

Μετά από τρία χρόνια στον Άρη, η αποστολή του ελικοπτέρου Ingenuity της NASA τελειώνει

 


Το ελικόπτερο Ingenuity Mars της NASA που δημιούργησε ιστορία, ολοκλήρωσε την αποστολή του στον Κόκκινο Πλανήτη, αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες και πραγματοποίησε δεκάδες περισσότερες πτήσεις από τις προγραμματισμένες. Ενώ το ελικόπτερο παραμένει όρθιο και σε επικοινωνία με ελεγκτές εδάφους, οι εικόνες της πτήσης του στις 18 Ιανουαρίου που στάλθηκαν στη Γη αυτήν την εβδομάδα υποδεικνύουν ότι ένα ή περισσότερα από τα πτερύγια του ρότορά του υπέστησαν ζημιά κατά την προσγείωση και δεν είναι πλέον ικανό να πετάξει.

Αρχικά σχεδιασμένο ως επίδειξη τεχνολογίας για την εκτέλεση έως και πέντε πειραματικών δοκιμαστικών πτήσεων σε 30 ημέρες, το πρώτο αεροσκάφος σε άλλον κόσμο λειτούργησε από την επιφάνεια του Άρη για σχεδόν τρία χρόνια, πραγματοποίησε 72 πτήσεις και πέταξε περισσότερες από 14 φορές μακρύτερα από το προγραμματισμένο ενώ καταγράφει περισσότερα από δύο ώρες συνολικού χρόνου πτήσης.

«Το ιστορικό ταξίδι του Ingenuity, του πρώτου αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη, έφτασε στο τέλος του», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson. «Αυτό το αξιοσημείωτο ελικόπτερο πέταξε ψηλότερα και μακρύτερα από ό,τι φανταζόμασταν ποτέ και βοήθησε τη NASA να κάνει αυτό που κάνουμε καλύτερα – να κάνει το αδύνατο, δυνατό. Μέσω αποστολών όπως το Ingenuity, η NASA ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές πτήσεις στο ηλιακό μας σύστημα και πιο έξυπνη, ασφαλέστερη ανθρώπινη εξερεύνηση στον Άρη και πέρα από αυτήν».

Η NASA θα συζητήσει την αποστολή Ingenuity στο Media Call σήμερα

Εκτός από τα σχόλια βίντεο που κοινοποιήθηκαν από τον Nelson σχετικά με την ολοκλήρωση της αποστολής, η NASA θα φιλοξενήσει μια τηλεδιάσκεψη μέσων ενημέρωσης στις 5 μ.μ. EST σήμερα, Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, για παροχή ενημέρωσης για το Ingenuity Mars Helicopter.

Ο ήχος της κλήσης θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπο του πρακτορείου.

Οι συμμετέχοντες στην πρόσκληση αναμένεται να περιλαμβάνουν:

Lori Glaze, διευθύντρια, Διεύθυνση Πλανητικής Επιστήμης, Διεύθυνση Επιστημονικής Αποστολής της NASA στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στην Ουάσιγκτον
Laurie Leshin, διευθύντρια του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA στη Νότια Καλιφόρνια
Teddy Tzanetos, Ingenuity project manager, NASA JPL
Τα μέσα ενημέρωσης που επιθυμούν να συμμετάσχουν μέσω τηλεφώνου μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες μέσω τηλεφώνου στέλνοντας email στο hq-media@mail.nasa.gov.

Το Ingenuity προσγειώθηκε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, προσαρτημένο στην κοιλιά του ρόβερ Perseverance της NASA και ανασηκώθηκε για πρώτη φορά από την επιφάνεια του Άρη στις 19 Απριλίου, αποδεικνύοντας ότι ήταν δυνατή η ηλεκτροκίνητη, ελεγχόμενη πτήση στον Άρη. Αφού σημείωσε άλλες τέσσερις πτήσεις, ξεκίνησε μια νέα αποστολή ως επίδειξη επιχειρήσεων, χρησιμεύοντας ως εναέριος ανιχνευτής για επιστήμονες του Perseverance και οδηγούς ρόβερ. Το 2023, το ελικόπτερο εκτέλεσε δύο επιτυχημένες πτητικές δοκιμές που διεύρυναν περαιτέρω τις γνώσεις της ομάδας για τα αεροδυναμικά του όρια.

«Στη NASA JPL, η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που κάνουμε», είπε ο Leshin. «Η εφευρετικότητα είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ξεπερνάμε τα όρια του δυνατού κάθε μέρα. Είμαι απίστευτα περήφανος για την ομάδα μας πίσω από αυτό το ιστορικό τεχνολογικό επίτευγμα και ανυπομονώ να δω τι θα εφεύρουν στη συνέχεια».

Η ομάδα του Ingenuity σχεδίαζε το ελικόπτερο να πραγματοποιήσει μια σύντομη κατακόρυφη πτήση στις 18 Ιανουαρίου για να προσδιορίσει τη θέση του μετά την εκτέλεση έκτακτης προσγείωσης στην προηγούμενη πτήση του. Τα δεδομένα δείχνουν ότι, όπως είχε προγραμματιστεί, το ελικόπτερο πέτυχε μέγιστο ύψος 40 ποδιών (12 μέτρα) και αιωρήθηκε για 4,5 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει την κάθοδό του με ταχύτητα 3,3 ποδιών ανά δευτερόλεπτο (1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο).

Ωστόσο, περίπου 3 πόδια (1 μέτρο) πάνω από την επιφάνεια, το Ingenuity έχασε την επαφή με το rover, το οποίο χρησιμεύει ως ρελέ επικοινωνίας για το στροφείο. Την επόμενη μέρα, οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πτήση αναμεταδόθηκαν στους ελεγκτές εδάφους της NASA JPL. Εικόνες που αποκαλύπτουν ζημιά στο πτερύγιο του ρότορα έφτασαν αρκετές ημέρες αργότερα. Τα αίτια της διακοπής των επικοινωνιών και ο προσανατολισμός του ελικοπτέρου τη στιγμή της προσγείωσης διερευνώνται ακόμη.

Θρίαμβοι, Προκλήσεις

Σε μια εκτεταμένη αποστολή που διήρκεσε σχεδόν 1.000 Αρειανές ημέρες, περισσότερο από 33 φορές περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, το Ingenuity αναβαθμίστηκε με τη δυνατότητα αυτόνομης επιλογής θέσεων προσγείωσης σε ύπουλο έδαφος, αντιμετώπισε νεκρό αισθητήρα, καθαρίστηκε μετά από καταιγίδες σκόνης, λειτούργησε από 48 διαφορετικά αεροδρόμια, πραγματοποίησαν τρεις προσγειώσεις έκτακτης ανάγκης και επέζησαν από έναν ψυχρό Αρειανό χειμώνα.

Σχεδιασμένο για να λειτουργεί την άνοιξη, το Ingenuity δεν μπόρεσε να τροφοδοτήσει τους θερμαντήρες του όλη τη νύχτα κατά τις πιο κρύες περιόδους του χειμώνα, με αποτέλεσμα ο υπολογιστής πτήσης να παγώνει και να μηδενίζεται περιοδικά. Αυτές οι δυναμικές «καθαρίσεις» απαιτούσαν από την ομάδα να επανασχεδιάσει τις χειμερινές λειτουργίες του Ingenuity για να συνεχίσει να πετάει.

Με τις πτητικές λειτουργίες να έχουν πλέον ολοκληρωθεί, η ομάδα Ingenuity θα πραγματοποιήσει τελικές δοκιμές σε συστήματα ελικοπτέρων και θα κατεβάσει τις υπόλοιπες εικόνες και δεδομένα στη μνήμη του Ingenuity. Το ρόβερ Perseverance βρίσκεται επί του παρόντος πολύ μακριά για να προσπαθήσει να απεικονίσει το ελικόπτερο στο τελευταίο του αεροδρόμιο.

«Είναι ταπεινό Το Ingenuity όχι μόνο μεταφέρει ένα δείγμα από το αρχικό Wright Flyer, αλλά και αυτό το ελικόπτερο ακολούθησε τα βήματά του και απέδειξε ότι η πτήση είναι δυνατή σε έναν άλλο κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής έργου του Ingenuity, Teddy Tzanetos της NASA JPL. «Το ελικόπτερο του Άρη δεν θα είχε πετάξει ποτέ μία φορά, πολύ λιγότερο 72 φορές, αν δεν ήταν το πάθος και η αφοσίωση της Εφευρετικότητας και της Επιμονής
Τα κυριότερα σημεία του ελικοπτέρου
Το ελικόπτερο Ingenuity Mars της NASA έχει ολοκληρώσει 72 πτήσεις από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στον ουρανό πάνω από τον Κόκκινο Πλανήτη στις 19 Απριλίου 2021, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχικά προγραμματισμένη τεχνολογική επίδειξη έως και πέντε πτήσεων. Τα πολλά σημαντικά σημεία των ιστορικών και επιτυχημένων δραστηριοτήτων του Ingenuity στον Άρη περιλαμβάνουν:

Το πρώτο αεροσκάφος που πέτυχε ηλεκτροκίνητη, ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη, ένα κατόρθωμα που ονομάστηκε "στιγμή των αδελφών Ράιτ"
Συμπληρώνοντας 128,8 λεπτά πτήσης, καλύπτοντας 10,5 μίλια (17,0 χλμ) και φτάνοντας σε υψόμετρα έως και 78,7 πόδια (24,0 μ.)
 
Πετώντας με επιτυχία στην εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη
Προεπισκόπηση περιοχών του Άρη πιθανού ενδιαφέροντος για εξερεύνηση του ρόβερ Perseverance
Ανοίγει το δρόμο για μελλοντικούς εναέριους εξερευνητές στον Άρη και, ενδεχομένως, σε άλλους διαστημικούς προορισμούς

Πηγή

Σχόλια