Translate

Ράτονο, Γαλλία

Ράτονο (Ratonneau) είναι ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους Frioul στη Μεσόγειο Θάλασσα, στα ανοικτά της νότιας ακτής της Γαλλίας κοντά στη Μασσαλία. Είναι σχετικά μακρύ και λεπτό, περίπου 2,5 χιλιομέτρων, αλλά το πολύ 500 μέτρα πλάτος και γενικά πολύ πιο περιορισμένο. Συνδέθηκε με το νησί Pomègues, το οποίο εκτείνεται περίπου παράλληλα, από ένα μόλο που κατασκευάστηκε το 1822 για να δημιουργήσει την περιοχή του λιμανιού.
Το Frioul αρχιπέλαγος είναι μια ομάδα 4 νησιών που βρίσκονται στα ανοικτά της μεσογειακής ακτής της Γαλλίας, περίπου στα 4 χιλιόμετρα (2 μίλια) από τη Μασσαλία. Τα νησιά του αρχιπελάγους καλύπτουν μια συνολική έκταση περίπου 200 στρεμμάτων
Για αιώνες τα νησιά της Μεσογείου ήταν σημεία στάθμευσης για τους ναύτες είτε ήταν πολεμιστές ή τυχοδιώκτες. Τα νησιά Frioul έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προστασία της Μασσαλίας.
Μασσαλία, το όνομα της ήταν πιθανότατα προσαρμοστεί από μια υπάρχουσα γλώσσα που σχετίζονταν με τους Λιγουρίας, ήταν η πρώτη ελληνική αποικία στη Γαλλία. Ιδρύθηκε στην περιοχή της σύγχρονης Μασσαλίας γύρω στο 600 π.Χ. από αποίκους από τη Φώκαια (τώρα Φότσα, στη σύγχρονη Τουρκία) στο Αιγαίο  στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η σύνδεση μεταξύ της Μασσαλίας με τους Φωκείς αναφέρεται στον Πελοποννησιακό Πόλεμο του Θουκυδίδη. 
Σύμφωνα με το μύθο, ο Πρώτης ανακάλυψε στη Μεσόγειο τον όρμο του Λακυδον, το οποίο είχε γλυκό νερό και προστατευόταν από δύο βραχώδη ακρωτήρια. Ο Πρώτης κλήθηκε ενδοχώρα σε ένα συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε από τον επικεφαλής της τοπικής Λιγουρίας φυλής για τους μνηστήρες που αναζητούν το χέρι της κόρης του Γύπτης . Στο τέλος του συμποσίου, ο Γύπτης παρουσίασε (με τελετουργικό του φλιτζανιού με κρασί) τον Πρώτη ως την επιλογή της. Μετά το γάμο τους, μετακόμισαν στο λόφο ακριβώς στα βόρεια του Lacydon. Ο Robb δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ιστορία του Γύπτη αν και σημειώνει ότι το τελετουργικό του φλιτζανιού γινόταν με νερό και οχι με κρασί. Ένα δεύτερο κύμα αποίκων έφθασε περίπου το 540, όταν η Φώκαια καταστράφηκε από τους Πέρσες.
Ελληνικός ναός στο Νοσοκομείο Caroline στο Ράτονο

Les îles du Frioul, Temple (New)


Balades au soleil - Visites - Île de Ratonneau


Σχόλια