Translate

Μαρτίγκ, Γαλλία

Το Martigues (οξιτανικά: Lo Martegue στην κλασική νόρμα, Lou Martegue στο Mistralian norm) είναι μια κοινότητα βορειοδυτικά της Μασσαλίας. Αποτελεί μέρος του διαμερίσματος Bouches-du-Rhône στην περιοχή Provence-Alpes-Côte d'Azur στο ανατολικό άκρο του Canal de Caronte.

Ιστορία
Οι Έλληνες έφτασαν στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. και βρήκαν ένα γοητευτικό σημείο στην άλλη πλευρά του Martigues στο St. Blaise και γίνονται η κύρια πόλη στα δυτικά του Etang de Berre. Αυτή η τοποθεσία βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στην κορυφή του λόφου, ανάμεσα σε πεύκα και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ειρηνικά εδάφη. Και αυτή η ειδυλλιακή τοποθεσία είχε καταληφθεί προηγουμένως από Κέλτες, αλλά οι Έλληνες «κάπως την κυρίευσαν» και μεγάλωσε και μεγάλωσε, και έγινε τελικά μια πόλη που περιλαμβάνει 40 εκτάρια. Η πέτρα για να χτιστεί ο χώρος πελεκήθηκε από το βράχο κατά μήκος της ακτής και μεταφέρθηκε στην ενδοχώρα. Ομοίως αποκτήθηκε πέτρα για να χτιστεί η τοποθεσία της Μασσαλίας, 40 χιλιόμετρα δυτικά. Τα σημάδια της αρχαίας σμίλης είναι ακόμα εμφανή σε στενή επιθεώρηση.
Οι Έλληνες έφτασαν νοτιότερα, στην ακτή της Μεσογείου, σχηματίζοντας τα δύο χωριά Tamaris (-640 έως -560) και το Arquet (-625 έως -560) σε δύο γειτονικά ακρωτήρια. Αυτά τα δύο χωριά φιλοξενούν μόνο το διάστημα μιας ή δύο γενεών πριν εγκαταλειφθούν. Το χωριό Tamaris παρουσιάζει επίσης τον αξιοσημείωτο χαρακτήρα της αρχαιότερης γηγενούς αστικής περιοχής της νότιας Γαλλίας.29. Η περίοδος είδε επίσης την εμφάνιση μικρών χωριών σε ιδιαίτερα δύσκολες κορυφές πρόσβασης όπως το oppidum Escourillon ή το Mourre of Bœu
Μετά τους παραλιακούς σταθμούς Tamaris και Arquet, αρχίζουν να εμφανίζονται μεγαλύτερες τοποθεσίες. Ο λόφος St. pierre33 καταλαμβάνεται από το 550 π.Χ. J.-C.29. Η τοποθεσία θα γίνει σταδιακά το πιο σημαντικό oppidum avatique και η κύρια πόλη στα δυτικά της αλυσίδας Nerthe29. Περίπου το 475 π.Χ. μ.Χ., ένα άλλο σημαντικό αστικό κέντρο αβατισμού λαμβάνει χώρα στο νησί. Αυτά τα τρία κέντρα βιώνουν μια συνεχή κατάληψη για αρκετές περιοχές.. Οι σχέσεις με τη Μασσαλία είναι αρχικά σχετικά ειρηνικές.
Προς τα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ. μ.Χ., οι Avatiques φαίνεται λοιπόν να είναι οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την αυτόχθονη γραφή grecque. Ωστόσο, με την κατάληψη της Φώκαιας από τους Πέρσες και τη φυγή των κατοίκων της στις αποικιακές κτήσεις τους, η δύναμη της Μασσαλίας αυξήθηκε σημαντικά. Στην πραγματικότητα, η Μασσαλία έχει το μονοπώλιο στην αγορά αμφορέων της Προβηγκίας. Φαίνεται ότι η Μασσαλία επιδίωξε να διχάσει τους Γαλάτες. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει κάποιες άμεσες παρεμβάσεις. Τον τέταρτο αιώνα π.Χ. π.Χ., το χωριό Arquet ξαναχτίστηκε κοντά σε σημαντικές καριέρες ξυρισμένο. Η πιο βίαιη στρατιωτική κρίση μεταξύ Μασσαλίας και Avatiques χρονολογείται από την περίοδο -200 έως -190 π.Χ. Το AD City Island καταστρέφεται, αλλά γρήγορα ανακατασκευάζεται.

Σχόλια