Translate

Άι-Χανούμ (Αλεξάνδρεια η επί του Ώξου;) Αφγανιστάν

 Ai-Khanoum (Alexandria on the Oxus?) 

Ελληνική ιστορία / Αρχαία Ελλάδα - Αρχαίες Ελληνικές πόλεις - Παγκόσμια

 Άι-Χανούμ (Αλεξάνδρεια η επί του Ώξου;) Αφγανιστάν

H Αϊ-Χανούμ ή Αλ Χανούμ (πιθανώς η ιστορική Αλεξάνδρεια η επί του Ώξου, επίσης πιθανώς η μετονομασθείσα αργότερα σε اروکرتیه ή Ευκρατίδεια Βακτρίας) ήταν μια από τις πρώτες πόλεις του Ελληνικού βασιλείου της Βακτριανής. 

Άϊ-Χανούμ Δελφικό επίγραμμα


Προηγούμενοι μελετητές ανάφεραν ότι η πόλη είχε ιδρυθεί στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., μετά τις κατακτήσεις του Μέγα Αλέξανδρου. 



Μεταγενέστερες αναλύσεις εισηγούνται ότι η πόλη ιδρύθηκε το 280 π.Χ. από το βασιλιά της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, Αντίοχο Α΄ Σωτήρ.
Η πόλη τοποθετείται στην περιοχή Ταχάρ, στο βόρειο Αφγανιστάν, στη συμβολή των ποταμών Αμού Ντάρια και Κούκτσα. 
Η πόλη ήταν ένα από τα κύριο σημεία του ελληνισμού στην Ανατολή για περισσότερο από δύο αιώνες, μέχρι την καταστροφή της από νομάδες εισβολείς περίπου το 145 π.Χ., περίπου την περίοδο του θανάτου του Ευκρατίδη Α΄ της Βακτρίας.

Ανάγλυφο της Άι-Χανούμ (Αλεξάνδρεια η επί του Ώξου;)


Αλεξάνδρεια η επί του Ώξου
Η Αλεξάνδρεια η επί του Ώξου ή Αλεξάνδρεια Ωξειανή είναι πόλη η οποία θεωρείται ότι ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο, στην Σογδιανή. Η πόλη αυτή αναφέρεται από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο (κατά την περίοδο 127 - 151 μ.Χ.), ως βρισκόμενη πάνω στον Ώξο ποταμό, ανάμεσα στις πόλεις που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Ώξου και του Ιαξάρτη.. Νωρίτερα, ο Κούρτιος ο οποίος ήκμασε γύρω στο 50 μ.Χ. είχε αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος είχε ιδρύσει έξη πόλεις γύρω από την Μαργιάνα.

Ο ποταμός Ώξος έχει ταυτοποιηθεί με τον σημερινό Αμού Ντάρια και ο ποταμός Ιαξάρτης με τον Συρ Ντάρια. Η θέση της Αλεξάνδρειας της επί του Ώξου δεν έχει ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα. Παλαιότερα ταυτιζόταν με την Τερμέζ (Termez / Tirmiz / Termeḏ), ενώ σήμερα θεωρείται πιθανότερο ότι ταυτίζεται με τον αρχαιολογικό χώρο της Άϊ Χανούμ (Ai-Khanoum / Āy Ḵānom)πόλης που βρίσκεται στο Βόρειο Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Τατζικιστάν

Πηγή/Φωτογραφία/Βιβλιογραφία

http://www.ancientencyclopedia.ga/
Lyonnet, Bertille. "Questions on the Date of the Hellenistic Pottery from Central Asia (Ai Khanoum, Marakanda and Koktepe". Ancient Civilizations from Scythia to Siberia". vol. 18. 2012. pp. 143-173.
Martinez-Seve, Laurianne. "The Spatial Organization of Ai Khanoum, a Greek City in Afghanistan". American Journal of Archaeology 118.2. 2014. pp 267-283.
Bernard, P. (1994): "The Greek Kingdoms of Central Asia." In: History of civilizations of Central Asia, Volume II. The development of sedentary and nomadic civilizations: 700 B.C. to A.D. 250. Harmatta, János, ed., 1994. Paris: UNESCO Publishing. ISBN 92-3-102846-4, p. 103.

Σχόλια