Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς

Ο Βασίλης Καρράς (12 Νοεμβρίου 1953 - Θεσσαλονίκη, 24 Δεκεμβρίου 2023). 
Ο Βασίλης Καρράς γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας στις 12 Νοεμβρίου του 1953. Τα παιδικά του χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα, όμως η αγάπη της οικογένειάς του, τον βοηθά να ξεπεράσει κάθε αναποδιά και να προχωρήσει μπροστά.
Σε ηλικία δέκα ετών μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη με τους γονείς του και τα δύο του αδέρφια και αρχίζει να δείχνει την κλίση που είχε προς τη μουσική.

Όποιος τον άκουγε να τραγουδά καταλάβαινε ότι επρόκειτο για μεγάλο ταλέντο. Το πραγματικό όνομα του Βασίλη Καρρά είναι Βασίλης Κεσογλίδης, όμως το άλλαξε όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι. 


Σε ηλικία 16 ετών τραγουδά για πρώτη φορά επαγγελματικά στο νυχτερινό κέντρο “Πρόσφυγας” στο Εύοσμο Θεσσαλονίκης.
Ο κόσμος τον αποθεώνει και μαγεύεται με την λαϊκή χροιά της φωνής του. Απο τότε μέχρι σήμερα έχει σταθερή πορεία και φυσικά έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα απο τον κόσμο.
Όπως είπε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του σε εφημερίδα, δε νοιώθει να έχει γίνει ακόμα αληθινός καλλιτέχνης, δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν ξέρει πως είναι, όμως ψάχνει να το βρει, για να συμπληρώσει πως θα ήθελε πολύ να κάνει την καριέρα της Μαρινέλλας.

Βιογραφία
Γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας στις 12 Νοεμβρίου 1953. Είχε 2 αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Όταν ήταν 10 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το 1969, σε ηλικία 16 χρονών, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, την δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, εργάστηκε στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι «Εγώ αγάπη μου, εγώ».
Παντρεύτηκε το 1973 τη Χριστίνα Κεσογλίδη και μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Ειρήνη.
Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών, αφότου υπέστη ανακοπή καρδιάς στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζοντας καρκίνο.

Καριέρα
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος Μ' έχεις Κάνει Αλήτη, που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή. Οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι.
Είχε συνεργαστεί με αρκετούς συνθέτες και στιχουργούς, όπως ο Μιχάλης Ρακιντζής, ο Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης, ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι.

Είχε κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης και με τον Γιώργο Κακοσαίο. Με τους περισσότερους από αυτούς συνεργάστηκε σε ζωντανά προγράμματα.

Επίσης, ήταν συνθέτης και στιχουργός και είχε γράψει τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού.

Δισκογραφία
Έτος Δίσκος Λοιπές πληροφορίες
1979 Παράγκες Και Παλάτια Vasipap
1980 Αλησμόνητες Ώρες Vasipap 268 LP- CD
1982 Τι Λες Καλέ Vasipap 32
1984 Να Θυμηθούμε Τα Παλιά Cosmosrecords LP301
1984 Γιατί να χωριστούμε Vasipap 368 LP
1985 Μη χαθείς Cosmosrecords
1987 Απ' τη Θεσσαλονίκη με αγάπη Vasipap 458 LP
1988 Αποκλειστικά για σένα Vasipap 452 LP
1989 Αυτή τη Νύχτα Vasipap 449 LP &11 CD
1990 10 Χρόνια Βασίλης Καρράς Vasipap 465 LP &15 CD
1990 Είσαι παντού (Vasipap 474 LP - CD)
1991 Λέγε ό,τι Θες (Minos 981 LP - CD)
1991 Αστέρια Του Βορρά (Vasipap 498 LP - CD)
1992 Τραγούδια από το Συρτάρι (Vasipap 522 LP - 27 CD)
1992 Δεν Πάω Πουθενά (Minos 478707 LP-CD)
1993 Νύχτα Ξελογιάστρα (Vasipap 539/40 2 LP & 45/46 2 CD)
1993 Πως Τολμάς (Μinos 480051 LP - CD)
1994 Στη Σαλονίκη Μια Φορά (Minos 480249 LP - CD)
1994 Χρέωσέ το σε Μένα (Minos 480594 LP - CD)
1995 Φταις Εσύ (Minos 836933 LP - CD)
1995 Μια βραδιά στα Νέα Δειλινά(live)(Minos 846993 LP- CD)
1996 Τηλεφώνησέ μου (Minos 855238 LP - CD)
1997 Μ' έχεις κάνει αλήτη (Minos 493568 CD)
1998 Φαινόμενο (Minos CD Single)
1999 Επιστρέφω (Minos CD)
1999 Αυτοπεποίθηση (Minos CD)
1999 20 Χρόνια Βασίλης Καρράς (Minos CD)
2000 Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Β. Καρρά 1991-1999 (Minos CD)
2001 Γύρισε (Minos CD)
2002 Τα Δικά μου Τραγούδια (Minos CD)
2002 Λόγια της Νύχτας (Minos CD)
2003 Πάρε το Δρόμο κι Έλα (Minos CD)
2004 Τα Καλύτερα Τραγούδια του Β. Καρρά (Minos CD)
2004 Βασίλης Καρράς 1991 - 2003 on DvD (DvD)
2005 Όλα Ένα Ψέμα (Virus Music)
2007 Όνειρα (Virus Music)
2007 Όλα μου τα χρόνια live (Sony BMG)
2009 Όπως παλιά SEVEN
2009 Live Espresso
2010 Αχ Μοναξιά Μου SEVEN
2010 Σ' τα Είπα Όλα (Επτά)
2011 Έτσι Λαϊκά (Universal)
2012 Summerlife 2012•Βασίλης Καρράς Live (Not On Label)
2012 Teatro Music Hall (Next Records)
2013 Κύριος μα...και αλήτης (The Spicy)
2014 Επιλογή μου (Minos EMI)
2014 Τζιβαέρι μου (Minos EMI)
2015 Απ' Το Βορρά Μέχρι Το Νότο (Minos EMI)
2016 Με Αγάπη Βασίλης Καρράς-BEST OF (Minos EMI)
2016 ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ (Minos EMI)
2017 Αλήτη Με Λένε (Minos EMI)
2020 Ρωτάς Αν Σ' Έχω Ερωτευθεί (Minos EMI)
2021 Νύχτα Γενάρη (Minos EMI)
2022 Φοιτητές (Ντουέτο με τον Γιώργο Κακοσαίο)(Μinos EMI)
2023 Για Πάρτη Της (Minos EMI)

Οι συνεργασίες του Βασίλη Καρρά
Ο Βασίλης Καρράς έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Αντώνης Βαρδής, ο Σταμάτης Γονίδης, ο Λευτέρης Πανταζής, η Πόλυ Πάνου, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Πέγκυ Ζήνα, η Νατάσα Θεοδωρίδου κ.α.

Tο 1996 είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον επιτυχημένο στιχουργό Φοίβο, ο οποίος έχει γράψει φοβερές επιτυχίες σε πολλούς τραγουδιστές.

Ετοιμάζουν μαζι τον δίσκο “Τηλεφώνησέ μου”, ο οποίος λατρεύτηκε απο το κοινό του και έγινε τέσσερις φορές πλατινένιος. Λίγα χρόνια αργότερα συνεργάζονται ξανά, κι έτσι το 1999 κυκλοφορούν το άλμπουμ “Επιστρέφω”, το οποίο για ακόμα μια φορά συζητιέται απ’ όλους.

Τα ΜΜΕ ζητούν να τον φιλοξενήσουν σε εκπομπές και σε συνεντεύξεις στον Τύπο, ενώ ο αριθμός των θαυμαστών του ολοένα και μεγαλώνει.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Βασίλης Καρράς κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι “Λύκαινα”, σε στίχους του Νίκου Γρίτση και μουσική του Γιώργου Σαμπάνη.

Προκειται για ένα εξαιρετικό ζεϊμπέκικο, το οποίο έχει κάνει μεγάλη επιτυχία. Είχαν προηγηθεί τα κομμάτια “Για τον ίδιο άνθρωπο μιλάμε”, “Αγαπώ τα λάθος άτομα”, “Τι να μας πεις” και το ντουέτο του με την Ελένη Φουρέϊρα “Πες το καθαρά”, τα οποία αγαπήθηκαν ιδιαίτερα. Το κοινό του δείχνει να αγαπά και να αγκαλιάζει οτιδήποτε κι αν κάνει ο δημοφιλής τραγουδιστής.

Πέρισυ το χειμώνα Βασίλης Καρράς ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις του στο νυχτερινό μαγαζί “Fever” μαζί με τον ταλαντούχο Νίκο Οικονομόπουλο και την υπέροχη Ελένη Φουρέϊρα. Το σχήμα σημειωσε πολύ μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζον και έφερε τα πάνω κάτω στη νυχτερινή διασκέδαση στην Αθήνα.