Translate

Η ελληνική ζάχαρις, 1961 (Βίντεο)

Η ελληνική ζάχαρις, 1961

Η ελληνική ζάχαρις

Ντοκιμαντέρ

Περίοδος γεγονότων

26/08/1961 - 03/09/1961

Περίληψη

Παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα: α) εγκαίνια του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Σακχάρεως στη Λάρισα, β) παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο της Λάρισας, γ) θεμελίωση του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Σακχάρεως στις Σέρρες.

Περιγραφή

Μακέτα του πρώτου εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Σακχάρεως στη Λάρισα. Αγρότες του θεσσαλικού κάμπου προσέρχονται στο εργοστάσιο προκειμένου να παραστούν στην τελετή των επίσημων εγκαινίων του. Στο χώρο των εγκαινίων προσέρχονται διαδοχικά ο Υπουργός Βιομηχανίας Νικόλαος Μάρτης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων Σόλων Γκίκας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, τους οποίους υποδέχεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Σακχάρεως Βεζύρογλου. Μετά την τέλεση του αγιασμού, εκφωνούν διαδοχικά ομιλίες ο Βεζύρογλου, ο Π. Κανελλόπουλος και ο Ν. Μάρτης. Οι Π. Κανελλόπουλος και Κ. Ροδόπουλος τελούν από κοινού τα επίσημα εγκαίνια του νέου εργοστασίου. Στην τελετή των εγκαινίων παρίστανται επίσης ο Υφυπουργός Συγκοινωνιών Θεόδωρος Κονίτσας, ο Δήμαρχος της Λάρισας Δ. Χατζηγιάννης, ο Μητροπολίτης Λάρισας και Πλαταμώνα Ιάκωβος, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Οι επίσημοι ξεναγούνται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, όπου δοκιμάζουν ζάχαρη. (26/8/1961)

Αγρότες συλλέγουν και καθαρίζουν ζαχαρότευτλα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε σημείο συγκέντρωσης της παραγωγής όπου διενεργείται μεταξύ άλλων δειγματοληπτικός έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος. Τα ζαχαρότευτλα φορτώνονται σε ειδικά βαγόνια και μεταφέρονται σιδηροδρομικώς στο εργοστάσιο. Ζαχαρότευτλα φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται οδικώς στο εργοστάσιο. Τα ζαχαρότευτλα ζυγίζονται κατά την είσοδό τους στο εργοστάσιο. Ειδικοί επιστήμονες ελέγχουν στο χημείο του εργοστασίου την περιεκτικότητα των ζαχαρότευτλων σε σάκχαρα. Τα φορτία με τα ζαχαρότευτλα εκφορτώνονται και μεταφέρονται στις αποθήκες. Σύστημα καθαρισμού του νερού που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των ζαχαρότευτλων και έκχυσης των ακάθαρτων υδάτων στον ποταμό Πηνειό. Διάφορα στάδια επεξεργασίας των ζαχαρότευτλων με σκοπό την παραγωγή κρυσταλλικής ζάχαρης στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Σακχάρεως στη Λάρισα. Συσκευασία και αποθήκευση του τελικού προϊόντος. Μακέτα του εργοστασίου.

Κάτοικοι και αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Σερρών προσέρχονται στο χώρο όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η θεμελίωση του δεύτερου εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Σακχάρεως. Ο Ν. Μάρτης και ο Υπουργός Γεωργίας Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος προσέρχονται στο σημείο της τελετής. Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Καραμανλής καταφθάνει με ελικόπτερο στη σημείο της τελετής. Μετά την τέλεση του αγιασμού, εκφωνούν διαδοχικά ομιλίες οι Βεζύρογλου, Κ. Αδαμόπουλος και Κ. Καραμανλής. Ο Κ. Καραμανλής καταθέτει το θεμέλιο λίθο του εργοστασίου και αναχωρεί με ελικόπτερο από το χώρο της τελετής εν μέσω θερμών εκδηλώσεων του συγκεντρωμένου πλήθους. (3/9/1961)


Σχόλια