Translate

Ο πύραυλος της NASA για την Σελήνη επιστρέφει στο εργαστήριο μετά από αποτυχημένη δοκιμή

Ο πύραυλος Space Launch System της NASA για την αποστολή στο φεγγάρι επιστρέφει στο κτίριο συναρμολόγησής του για επισκευές την επόμενη εβδομάδα, μεταθέτοντας την ταχύτερη δυνατή ημερομηνία εκτόξευσης για τη δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα στη Σελήνη αργότερα το καλοκαίρι του 2022, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα.
Από την 1η Απριλίου, η διαστημική υπηρεσία επιχειρεί ανεπιτυχώς μια βασική δοκιμή «πρόβας υγρού ενδυματολογίου», που ονομάστηκε έτσι επειδή περιλαμβάνει φόρτωση υγρού προωθητικού.
Η διαδικασία εννοείται ως διεξαγωγή των εργασιών εκτόξευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας τελικής αντίστροφης μέτρησης για εντός 10 δευτερολέπτων πριν από την έκρηξη, αλλά χωρίς ουσιαστική εκτόξευση των κινητήρων. Αλλά οι ομάδες της NASA αντιμετώπισαν πολλά τεχνικά προβλήματα.
Αυτές περιελάμβαναν μια διαρροή που περιελάμβανε εύφλεκτο υγρό υδρογόνο, μια ελαττωματική βαλβίδα που εμπόδιζε την τροφοδοσία καυσίμου στην ανώτερη βαθμίδα και την εξάντληση της παροχής αζώτου που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του οξυγόνου από τον πύραυλο πριν από τις εργασίες δεξαμενής για λόγους ασφαλείας.
Ο πύραυλος, ο οποίος έχει ύψος 98 μέτρα με την κάψουλα του πληρώματος Orion στερεωμένη στην κορυφή, θα ξεκινήσει το αργό ταξίδι της επιστροφής από το συγκρότημα εκτόξευσης 39B του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στο κτίριο συναρμολόγησης οχημάτων στις 26 Απριλίου, όπου θα επισκευαστεί.
Ερωτηθείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πρώτη ευκαιρία να ξεκινήσει η δοκιμαστική πτήση Artemis-1 προς το φεγγάρι και πίσω, ο ανώτερος αξιωματούχος Tom Whitmeyer είπε: «Νομίζω ότι το παράθυρο των αρχών Ιουνίου θα ήταν προκλητικό».
Η NASA είχε προβλέψει προηγουμένως μια δοκιμαστική πτήση ήδη από τον Μάιο. Υπάρχουν επόμενα παράθυρα εκκίνησης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτά εξαρτώνται από παράγοντες όπως οι σχετικές θέσεις της Γης και της Σελήνης, καθώς και από το πόσο καιρό θα πρέπει να πετάξει ο πύραυλος σε μια έκλειψη, καθώς απαιτεί από τον ήλιο να τον διατηρεί σε ισχύ και θερμικά ρυθμισμένο.

Σχόλια