Translate

Οι ΗΠΑ υπόσχονται περισσότερη προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, με στόχο την «παρατεταμένη τριβή» με την Ρωσία

Ενώ η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας εισέρχεται σε μια νέα φάση καθώς οι μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς εντείνονται, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους υποσχέθηκαν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, εντείνοντας τις προσπάθειες για πίεση και κατανάλωση της δύναμης της Ρωσίας.

Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί στενά εάν η Μόσχα θα μπορούσε να προωθήσει γρήγορα τη στρατιωτική της ανάπτυξη και να επιτύχει τον στόχο της για «πλήρη απελευθέρωση» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ενόψει της προγραμματισμένης στρατιωτικής παρέλασης στις 9 Μαΐου, ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι η κρίση φαινόταν να μετατραπεί σε μια επιθετική σύγκρουση που θα μπορούσε να διαρκέσει πέρα από μήνες, στους οποίους η ηγεμονία των ΗΠΑ - η βασική αιτία της σύγκρουσης - συνεχίζει να πυροδοτεί τις φλόγες, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη σε γεωπολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές πτυχές.

Την ημέρα που η Ρωσία πέρασε στη δεύτερη φάση της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία που διήρκεσε δύο μήνες, οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να παράσχουν στην Ουκρανία άλλα 800 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής σύγκρουσης. Οι κύριοι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, υποσχέθηκαν επίσης να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Αυτή η προετοιμασμένη στρατιωτική βοήθεια απηχούσε τους προηγούμενους γύρους των οικονομικών κυρώσεων υπό τις ΗΠΑ κατά της Μόσχας, με στόχο να προκαλέσουν τον μέγιστο πόνο στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και να απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία.

Ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη ότι η Δύση έχει στο μυαλό της μόνο τα δικά της συμφέροντα.

«Οι παραγωγοί όπλων στις δυτικές χώρες τρίβουν ανυπόμονα τα χέρια τους, υπολογίζοντας τα κέρδη τους από την αυξημένη ζήτηση στρατιωτικών προϊόντων», φέρεται να είπε σε ρεπορτάζ των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης Newsweek.

Ο Polyanskiy κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πιέζουν άλλα έθνη να ακολουθήσουν τις κυρώσεις τους στη Ρωσία, ενώ η Ουάσιγκτον «υποφέρει το λιγότερο» από τις οικονομικές επιπτώσεις και είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν άλλες χώρες να είναι «εθισμένες» στα προϊόντα αερίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση των ΜΜΕ. .

"Ο συνεχής στρατιωτικός εφοδιασμός της Ουκρανίας από τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στοχεύει να τραβήξει τη Ρωσία, ελπίζοντας ότι αυτή η στρατιωτική σύγκρουση δεν θα τελειώσει σύντομα. Οι Ουκρανοί θεωρούνται πληρεξούσιοι από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία"

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν οι ΗΠΑ παρέχουν πραγματικά τόση ποσότητα όπλων στην Ουκρανία, καθώς θα μπορούσε να υπερβάλει την πραγματική αξία της στρατιωτικής βοήθειας, και μέσω του Προγράμματός τους Lend-Lease, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν πιθανώς να παρέχουν περισσότερα όπλα. Αλλά μόλις τελειώσει η σύγκρουση, η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει, είπε ο Σονγκ.

"Οι ΗΠΑ παίζουν πολιτικά και οικονομικά χαρτιά. Από οικονομική άποψη, ελπίζουν να καταρρίψουν τη Ρωσία και να βοηθήσουν τη δική τους στρατιωτική βιομηχανία να αποκτήσει περισσότερα κέρδη", είπε.

Οι παρατηρητές προβλέπουν επίσης ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μπορεί να περιλαμβάνει τεράστια χρηματικά ποσά και οι αμερικανικές εταιρείες, μαζί με διεθνικές εταιρείες, θα μπορούσαν να είναι οι κύριοι ωφελούμενοι από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ως κύριος υποκινητής και εμπνευστής πολέμων και αναταράξεων, οι ΗΠΑ έχουν αποκτήσει κυριαρχία στη διεθνή τάξη μέσω των συγκρούσεων και ποτέ δεν απουσιάζουν στο να παίξουν τη στρατιωτική τους δύναμη στις συγκρούσεις. Όμως ορισμένα από τα όπλα του κατέληξαν στα χέρια τρομοκρατών, θέτοντας αυξανόμενο κίνδυνο για την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ενώ ορισμένα δυτικά ΜΜΕ υποψιάζονται ότι ο Πούτιν μπορεί να στοχεύει να κηρύξει τη νίκη στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου - την ημερομηνία για τον εορτασμό της 76ης επετείου από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας - ορισμένοι ειδικοί έχουν μια προσεκτική άποψη για το εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν σύντομα επιτύχει τους στόχους της στην περιοχή του Ντονμπάς, καθώς οι μάχες στη Μαριούπολη δεν είναι εύκολοι.

"Από την κατάσταση στη Μαριούπολη, οι Ουκρανοί μάχονται αποφασιστικά τις τελευταίες ημέρες. Με περισσότερα βαρέα όπλα, μπορεί να εμποδίσουν τις επόμενες επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων"

«Το να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση πριν από τις 9 Μαΐου, νομίζω ότι είναι σχεδόν αδύνατη η αποστολή», είπε, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν η Ρωσία κηρύξει τη νίκη, θα υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να τελειώσει η κρίση.

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Μόσχα για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις απέτυχαν.

Ο σκοπός των κυρώσεων από τη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν είναι να ρίξουν τη ρωσική οικονομία, αλλά να διχάσουν τους ολιγάρχες γύρω από τον Πούτιν, πυροδοτώντας έτσι ένα πραξικόπημα για να διαταράξει την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, ακόμη και να αποσύρει τελικά τον Πούτιν από την εξουσία.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά η Δύση συνεχίζει τις κυρώσεις της πιέζοντας τη Ρωσία, η χώρα θα «αντεπεξέλθει στην πίεση» καθώς η κρίση της Ουκρανίας σχετίζεται με την επιβίωση και την ανάπτυξή της και από την προοπτική 

Σχόλια