Translate

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Γιατί αναζητούν κάλλιο και αρσενικό στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ύποπτη ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται και οι γιατροί που ενεπλάκησαν στη νοσηλεία της 9χρονης θέτουν μία σειρά από ερωτήματα που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να εξηγηθούν ιατρικά.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση με τους αιφνίδιους θανάτους των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, σε μόλις 2,5 χρόνια.

Και ενώ οι αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών συνεχίζουν την ενδελεχή έρευνα, προκειμένου να ρίξουν φως στο μυστήριο, εν αναμονή και των τοξικολογικών εξετάσεων που αναμένεται να τους κατευθύνουν, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, τον οποίο επικαλείται το pelop.gr, ενώ έχει ήδη αρχίσει ο πρώτος κύκλος καταθέσεων, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής ύποπτη ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, παρά μόνο τα φάρμακα που λάμβανε ως αγωγή.

Παρ΄ όλα αυτά, επειδή καμία ουσία δεν είναι μη ανιχνεύσιμη, οι έρευνες έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της ανίχνευσης των βαρέων μετάλλων, για να δουν αν είχε λάβει τοξικές ουσίες και συγκεκριμένα αρσενικό ή κάλιο.

Από την πλευρά τους, οι γονείς διέψευσαν την πληροφορία για ύπαρξη βίντεο που αποδεικνύει την καθυστερημένη αντίδραση των γιατρών μετά τις εκκλήσεις της μητέρας, Ρούλας Πισπιρίγκου, για να σώσουν την Τζωρτζίνα. Υπάρχει, ωστόσο, βίντεο με επεισόδιο της Τζωρτζίνας, όχι όμως από την αρχή, το οποίο είχε τραβήξει η μητέρα επειδή της το είχαν ζητήσει οι γιατροί, μήπως και καταφέρουν να εξηγήσουν τι συνέβαινε και η υγεία της επιδεινωνόταν ενώ βρισκόταν σε μονόκλινο δωμάτιο και ποτέ στη ΜΕΘ.

Γιατί το κάλιο;

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες των αυξημένων επιπέδων του καλίου είναι οι διαταραχές στον καρδιακό μυ. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης, μια χημική ουσία, ικανή να παράγει ενέργεια, ενώ όσον αφορά στην καρδιά, βοηθά στη ρύθμιση του παλμού.

Τα αυξημένα επίπεδα καλίου, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες που να οδηγήσουν ακόμα και σε διακοπές του κτύπου της καρδιάς (αρρυθμίες). Οι αρρυθμίες πρέπει να διορθωθούν όσο πιο σύντομα γίνεται καθώς ο ασθενής κινδυνεύει με αιφνίδιο θάνατο. Τα πολύ υψηλά, δε, επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σταμάτημα της καρδιάς.

Από τη στιγμή επίσης που το κάλιο βοηθά στη μεταβίβαση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων μέσω των νεύρων, τα αυξημένα επίπεδά του μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα, στέλνοντας ανακριβή σήματα. Κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά νευρολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της μυϊκής αδυναμίας ή ακόμα και της παράλυσης.

Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα

Στο μεταξύ, οι γιατροί που ενεπλάκησαν στη νοσηλεία της 9χρονης Τζωρτζίνας θέτουν μία σειρά από ερωτήματα, τα οποία, σύμφωνα με την κρίση τους, δεν μπορούν να εξηγηθούν ιατρικά. Σε αυτά καλείται να ρίξει φως η έρευνα των Αρχών.

Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με τα συμπτώματα που παρουσίασε η Τζωρτζίνα, σύμφωνα με τη μητέρα, τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή νευρολογικά προβλήματα και σπασμούς, τα οποία, ωστόσο, δεν διαπίστωσε κανείς άλλος στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.

Το δεύτερο αφορά στο γεγονός ότι η μικρή πέθανε από ανακοπή αν και δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα και οι εξετάσεις της ήταν καθαρές.

Το τρίτο ερώτημα αφορά στον απινιδωτή που τοποθετήθηκε στην Τζωρτζίνα στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο και κατέληξε, με αδιευκρίνιστη αιτία θανάτου. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα αίτια του θανάτου της, ενώ ούτε ο απινιδωτής έδωσε τη λύση στο μυστήριο.


Σχόλια