Translate

Η ΕΕ φοβάται για την οικονομία και τον ενεργειακό της εφοδιασμό μετά τις αντιρωσικές κυρώσεις

Αντιμέτωπη με προβλήματα στον ενεργειακό της εφοδιασμό μετά και τις αντιρωσικές κυρώσεις βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην ΕΕ, βλάπτοντας τον ενεργειακό της εφοδιασμό αλλά και την οικονομική της ανάπτυξη, όπως προειδοποίησε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, σημείωσε πως η Γηραιά Ήπειρος ίσως αντιμετωπίσει προβλήματα στον εφοδιασμό της με ενεργειακούς πόρους και συγκεκριμένα με το ρωσικό φυσικό αέριο και πρέπει να είναι έτοιμη «για μία τέτοια δυσάρεστη έκβαση».

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων μέσω επιπτώσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με περαιτέρω πιέσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και πιο επίμονων προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού που θα έχουν επιπτώσεις στην αξιοπιστία μας και δεν πρέπει να το υποτιμούμε», εξήγησε ο κ. Τζεντιλόνι.

Η δήλωσή του έρχεται αφότου η Eurostat υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στο μπλοκ είχε εκτοξευθεί σε νέο υψηλό 5,8% τον Φεβρουάριο.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις των αντιρωσικών κυρώσεων στην οικονομική κατάσταση των κρατών μελών.

Οι συνέπειες από τις αντιρωσικές κυρώσεις θα είναι πιο σημαντικές για την Ευρώπη παρά για την Ουάσιγκτον, δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν.

«Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου έχουν δείξει εξαιρετικό θάρρος. Η οικονομική τους αλληλεπίδραση με τη Ρωσία είναι πολύ πιο βαθιά από τη δική μας. Έχουν εμπορικές και εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ εμείς δεν έχουμε τόσο στενές σχέσεις σε θέματα ενέργειας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02 η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση αφού οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει.

Επιπλέον, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.

Σχόλια