Translate

Αψίδα του θριάμβου

 Imageable / Όμορφος Κόσμος - Τελευταίες Αναρτήσεις


   Η επιβλητική αψίδα του Θριάμβου (γαλλ. L’ Arc de Triomphe) βρίσκεται επί της πλατείας Σαρλ ντε Γκολ (Place Charles-de-Gaulle), στο τέρμα της λεωφόρου των Ιλισίων Πεδίων και είναι η πιο ψηλή αψίδα του κόσμου. Συγκεκριμένα έχει ύψος 55 μέτρα, πλάτος 45 μέτρα και βάθος 22 μέτρα.


   Οι τέσσερις κίονες στους οποίους στηρίζεται η αψίδα διακοσμούνται από μεγάλα ανάγλυφα, τα οποία απεικονίζουν: την Έξοδο των Εθελοντών του 1792 (La Marseillaise), τον Θρίαμβο του Ναπολέοντα το 1810, την Γαλλική Αντίσταση στην Μάχη του Παρισιού το 1814 και την Ειρήνη του 1815.

   Στην επιφάνειά της είναι χαραγμένα τα ονόματα των νικών των γαλλικών στρατευμάτων αλλά και των 558 στρατηγών που διοίκησαν τα γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Αποτελεί μνημείο-σύμβολο εξουσίας και δύναμης και συνάμα σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού.


Ο περίφημος πίνακας του Έλληνα ζωγράφου Δημήτριου Βασιλείου  απεικονίζει τμήμα του ελληνικού στρατού να παρελαύνει στην Αψίδα του Θριάμβου, στο Παρίσι, κατά την νικητήρια παρέλαση μετά το πέρας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, 14 Ιουλίου 1919.


   Μέσα στην αψίδα φιλοξενείται μουσείο με φωτογραφίες, μακέτες, σχέδια και ντοκουμέντα από την κατασκευή της το 1806. Η πρόσβαση για την επίσκεψη της αψίδας είναι δυνατή μόνον υπογείως (απαγορεύεται η διάσχιση της πλατείας από πεζούς). 

   Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα για άνοδο στην οροφή της (284 σκαλοπάτια), απ’ όπου ο επισκέπτης έχει μοναδική πανοραμική θέα στο Παρίσι.




   Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, όπου τα «Ηλύσια Πεδία» αποτελούσαν τμήμα του Άδη και ήταν ο τελικός προορισμός της ψυχής των ηρώων και των ενάρετων. Η σημερινή της μορφή υλοποιήθηκε το 1838 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ignaz Hittorf





Σχόλια