Translate

Kάστρο Νοϊσβάνσταϊν

Imageable / Όμορφος Κόσμος - Τελευταίες Αναρτήσεις

Το Κάστρο Νοϊσβάνσταϊν είναι παλάτι του 19ου αιώνα το οποίο βρίσκεται σε λόφο πάνω από το χωριό Σβάνγκαου, κοντά στο Φύσεν, στη νοτιοδυτική Βαυαρία, στη Γερμανία. Η κατασκευή του διατάχθηκε από τον Λουδοβίκο Β' της Βαυαρίας ως χώρος ανάπαυσης και φόρος τιμής στον Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ο Λουδοβίκος πλήρωσε για το παλάτι από τη περιουσία του και από δάνεια και όχι από τα δημόσια κεφάλαια της Βαυαρίας.

Το παλάτι αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει προσωπικό καταφύγιο του βασιλιά, αλλά άνοιξε στο κοινό επί πληρωμή αμέσως μετά τον θάνατό του το 1886, μη έχοντας ακόμα αποπερατωθεί. Από τότε το κάστρο έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι. Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν το κάστρο το 2008, με έως και 6.000 επισκέπτες τη μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το παλάτι έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες και αποτέλεσε την έμπνευση για το κάστρο της ωραίας κοιμωμένης της Ντίσνεϋλαντ  και άλλων μεταγενέστερων κατασκευών.

Το κάστρο είναι παγκόσμιο σύμβολο της εποχής του Ρομαντισμού. Το παλάτι εμφανίστηκε εμφανώς σε διάφορες ταινίες, όπως οι βιογραφικές ταινίας Λουδοβίκος Β΄ του Χέλμουτ Κώυτνερ (1955) και Λούντβιχ του Λουκίνο Βισκόντι (1972) και πολλές άλλες. 
Το 1977, το κάστρο Νοϊσβάνσταϊν έγινε το θέμα ενός γραμματόσημου της Δυτικής Γερμανίας και εμφανίστηκε σε ένα αναμνηστικό κέρμα € 2 για τη γερμανική σειρά Μπουντεσλέντερ το 2012. Το 2007 ήταν φιναλίστ στη διαδικτυακή ψηφοφορία Τα νέα Επτά θαύματα του κόσμου.
Το κάστρο υπό κατασκευή
Johannes Bernhard  (Zenodot Verlagsgesellschaft mbH)

Από το 2015, το κάστρο Νοϊσβάνσταϊν συμπεριλαμβάνεται στον γερμανικό κατάλογο μνημείων για μελλοντική συμπερίληψη στο Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Συζητείται κοινή υποψηφιότητα με άλλα αντιπροσωπευτικά παλάτια του ρομαντικού ιστορικισμού (για παράδειγμα το παλάτι του Σβέριν).
 

Σχόλια